«Fremad marsj! Buekorps i Norge» åpner 6. mai. På Bryggens museum skal hele Norges buekorpshistorie fortelles. For aller første gang.

Frivillighetskoordinator Christine Frønsdal er én av rundt ti personer som nå er i innspurten.

– I første omgang har min rolle vært å samle inn gjenstander, og som en del av utstillingen skal det jo henge mange faner, opplyser Frønsdal som samler faner på Hordamuseet på Stend.

Ønske om utenbys faner

– Flere av disse kommer fra Bergen, fordi her har vi mange faner. De lokale er og forholdsvis lett tilgjengelige.

Men for å kunne fortelle den nasjonale buekorpshistorien gjennom bilder, tekst – og faner, har en hatt et ønske om buekorpsfaner også utenbys fra.

– Og det har vi jobbet mye med, legger hun til.

Frønsdal forteller at i alt blir det fem buekorpsfaner å se fra andre byer og tettsteder i Norge.

– Én av disse har vi her, forklarer hun – og løfter av lokket på en stor hvit pappeske. «Gjøvik Guttekorps» sin fane åpenbarer seg.

– Én ansatt fra Mjøsmuseet på Gjøvik kjørte egenhendig over fjellet fra Gjøvik med fanen. Så du skjønner, vi har mobilisert i alle himmelretninger ...

Frønsdal forteller om mange museumsansatte i Norge som ikke engang visste om at det hadde vært buekorps på deres hjemsted – før Bymuseet i Bergen tok kontakt.

– Virker som flere nå er blitt hektet på dette, så vi skal se det blir besøk fra andre steder, når utstillingen åpner.

Historien forteller om rundt 80 buekorps fordelt på rundt 30 byer/tettsteder utenfor Bergen.

– Det aller første vi kjenner til, fant vi i Drammen – stiftet i 1848, men det har vi ikke fanen til.

Flere av disse buekorpsene eksisterte bare noen år – mens andre igjen var aktive lenger – blant annet i Ålesund, hvor de hang med til ut på 1960-tallet.

Nordnæs-klenodiet

Førstekonservator ved Bymuseet Bård Skogrand har og pakket ut en fane – selve et klenodiet blant bergenske buekorpsfaner, vil kanskje noen hevde.

– Dette er fanen til Nordnæs Buecorps fra 1861 som etter morgenen 18. mai 1969 bare er blitt omtalt som «Blodfanen». Dette er fanen som fanebæreren i Nordnæs vernet for alt i verden. Det berømte Nygårdsslaget kostet ham blod!

Konservatoren medgir at dette er stort, og at han nesten feller en tåre når han ser disse eldgamle fanene.

– Ikke minst denne her, «Blodfanen», legger han til.

«Blodfanens» historie er fantastisk, og vil bli behørig fortalt på utstillingen på Bryggens Museum – hvor fanen vil bli vist liggende i et monter.