Høyre og Fremskrittspartiet har få grunner til å se frem til valgkampen. Velgerne flykter fra støttepartiet Venstre. I det andre støttepartiet, Kristelig Folkeparti, vendes kappen mot gamle venner i Senterpartiet og flørten fra Ap.

Helgens Frp-landsmøte viser at partiet har tålt regjeringsprosjektet greit. Grasroten er fremdeles fornøyd med partiets linje i innvandringspolitikken. Listhaug mobiliserer med sine kors og selvsikre angrep. Men gamle stjerner, som samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, har begynt å falme.

Finansminister Siv Jensen har heller ikke klart å gjøre mye med skattene for folk flest. Hun har i stedet vist seg som en dyktig administrator for Høyres prioriteringer. Alle som håpet at Frp skulle slanke et voksende byråkrati og flytte makt fra politikere til enkeltmennesker, har grunn til å være skuffet.

Finansminister Siv Jensen har heller ikke klart å gjøre mye med skattene for folk flest.

 

Reformene partiet har stått i spissen for i regjering, kom ikke fra grasroten i partiet. Politireformen er et godt eksempel. Reformen gjør at Politidirektoratet (POD) vokser og får mer makt, stikk i strid med Frps ønsker før de kom i regjering. Bompengene skulle også reduseres betydelig med Frp. I Hordaland har det motsatte skjedd. Bomprosjekter popper opp over hele fylket.

Selv med en reform for «antibyråkratisering» settes det stadig rekord i antall ansatte ved statsadministrasjonen i Oslo. Nye rekorder for uttak fra oljefondet er blitt vanlig i hvert statsbudsjett, uten at «folk flest» har merket de helt store forbedringer.   

Personvern er også et område hvor partiet har løpt fra tidligere prinsipper. Justisminister Per-Willy Amundsen fikk Frp-landsmøtets velsignelse for at staten kan kunne se alle innbyggeres datatrafikk i opptil et halvt år, ved at datamaskinenes IP-adresser skal lagres.

Samtidig som staten altså vil se sine innbyggere mer i kortene, kniper forvaltningen igjen folkets mulighet til å få innsyn i hva som skjer. Ubehagelige dokumenter blir i større grad hemmeligstemplet uten hjemmel i loven. Formodentlig fordi de er skadelige for politikerne, ikke folket. Siste eksempel er dokumenter Justisdepartementet har unndratt offentligheten knyttet til sårbarheter i mobilnettet, som Aftenposten forgjeves har prøvd å få tak i.

Frp ble hjulpet inn i regjering mye takket være en annen holdning til stat og styring enn andre partier. Nå er det Senterpartiet som har denne rollen, med sine knallharde oppgjør mot sentraliseringen. Det kan fort føre Fremskrittspartiet tilbake der de nok trives best: I opposisjon.