Øvelsen, som foregår fra 19. til 26. april kalles Øvelse Bjørgvin, og omfatter deltakere fra innsatsstyrke land og fire landheimevernsområder.

Distrikssjef i Bergenhus heimevernsdistrikt 09 , Ingvar Seland, forteller at det trenes på Heimevernets primæroppdrag: sikring av viktige objekter og infrastruktur.

– Det er en kompleks øvelse som tar for seg Heimevernets håndtering av trusler på land, med overvåking og kontroll av objekter, og - etter hvert som øvelsen utvikler seg - å kunne bekjempe en motstander, sier han. Seland legger til at en egen markørstyrke spiller motstandere.

I forbindelse med stridsøvelsen kan publikum merke både mye trafikk langs veiene, personell og etter hvert bruk av løsammunisjon.

– Men jeg har ikke lyst til å gå inn på detaljene om hvordan øvelsen vil forløpe videre, i tilfelle noen av deltakerne skulle lese dette. Da forsvinner noe av øvingsutbyttet.

Les også: De neste dagene kan du se mange grønnkledde

– Alltid noe å jobbe med

Morten Larsen er sersjant 1. klasse, og lagfører i innsatsstyrken. Han mener troppen hans har klart seg fint så langt.

– Vi har fått en del utfordringer jeg føler vi har løst på en god måte. Det er alltid ting å jobbe med, men det er jo derfor vi trener, sier han til BA lørdag kveld.


– Dagen i dag har vært forholdsvis rolig. I dag tidlig avleverte vi et objekt, og siden da har vi drevet reoganisering og trening til nye oppdrag. Men da vi skulle ta over dette objektet i går, måtte vi klarere inn til det, og bekjempe fienden, sier Morten Larsen, som har vært i Heimevernet siden 2005, blant annet med seks måneders utenlandstjeneste i Afghanistan i 2012.

Utenom dette jobber han som som ambulansearbeider, og siden en del av øvelsen vies til sanitetstrening, mener han jobben kommer godt med i Heimevernet.

– Jeg føler jo at jeg har en del å komme med der, og kan undervise andre, sier Larsen, som er befal og lagfører i Heimevernets innsatsstyrke, som trener en del oftere enn de øvrige styrkene.

– Vi har inngått frivillig kontrakt med Bjørn West, og trener i snitt tre til fire ganger i året, så entusiasmen hos oss er jo høy. Det hjelper veldig på øvelsene.

– Er det hardt å være på Heimevernsøvelse?

– Fysisk kan det jo til tider være hardt, for som regel skjer mye på kort tid, og en får mindre søvn enn vanlig. Søvnmangel er vel det største utfordringen, men det er ikke så ille, dét. Vi klarer oss!

 – Er øvelsen gøy?

– Ja, jeg har vært med i over ti år, og hadde nok ikke det om det ikke var gøy. Vi er en liten gjeng i troppen min som har vært med siden 2005, og vi kjenner hverandre veldig godt etter hvert.

Fornøyd distrikssjef

Distriktssjef Seland kan fortelle at Øvelse Bjørgvin foregår én gang hvert år, mens hver avdeling i Heimevernet gjennomfører full trening to år på rad, før det skjer en ren befalstrening det tredjeåret. så begynner syklusen på nytt. Men enkelte trener oftere, for eksempel innsatsstyrkene, stab- og støtteavdelinger.

– Og hvordan går øvelsen så langt?

–Veldig bra. Den har gitt et godt øvingsutbytte. Det vi ser så langt er mye god motivasjon, god stemning og godt lederskap, oppsummerer han.