Det melder Bergen kommune i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

Det er påvist E.coli-smitte i Bergen. Smittekilden er ennå ikke kjent, men smittevernoverlegen utsteder råd for å forebygge smitte fra mat og forurensede omgivelser.

– Det er fem personer som er smittet, både kvinner og menn. Den yngste er i 20-årene og den eldste i 60-årene, forteller smittevernoverlege i Bergen kommune Kari Øystese til BA.

Den første ble syk i midten av april, den siste med påvist smitte ble syk i forrige uke, opplyser hun.

– De to siste som ble syke ble innlagt på sykehus med blodig diaré. De tre andre har fått behandling av symptomene hjemme. Det finnes ingen behandling mot sykdommen, da antibiotika ikke kan brukes, forteller Øystese.

Kan gi nyresvikt

EHEC er en type E.coli. Infeksjon med EHEC kan gi ulik sykdomsutvikling og alvorlighetsgrad. Symptomer kan variere fra ukomplisert diaré med feber og magesmerter til massiv blodig diaré.

(Saken fortsetter under bildet)

 

– Dette blir gjerne kalt for hamburgerbakterien, og kan blant annet smitte gjennom kjøttfarse som ikke er gjennomstekt. Men den er også funnet i salat, i krydder, i frosne bær og spekemat. Det er jo tiden for både spekemat og grilling nå, påpeker Øystese.

Man kan også få overført bakterien fra dyr.

I rundt 10–15 prosent av tilfellene, særlig hos små barn, eldre og personer med svekket immunsystem, kan infeksjonen forårsake hemolytisk uremisk syndrom (HUS), med nyresvikt.

– Heldigvis er ingen barn smittet, siden de har høyere risiko for å utvikle hemolytisk uremisk syndrom, sier smittevernoverlegen.

Sannsynligvis smittet i Norge

Flere av de syke er sannsynligvis smittet i Norge.

– Bakteriestammene er sendt til Folkehelseinstituttet for genetisk klassifisering, men det er ennå ikke fastslått om tilfellene har felles smittekilde og om dette dermed er et utbrudd eller enkelttilfeller, sier Øystese og tilføyer:

– Vi er også i gang med å intervjue de som er syke for om mulig å finne en felles smittekilde.

Det kommunale smittevernet har iverksatt en del smitteverntiltak for å hindre smitte fra menneske til menneske.

– Vi samarbeider med Folkehelseinstituttet og Mattilsynet for å finne smittekilden. Mattilsynet er allerede i gang med å gjøre undersøkelser noen steder, sier smittevernoverlegen.

– Er det grunn til bekymring for smitte blant bergenserne nå?

– Dette er smitte som vi ser hvert år. Det er ikke grunn til å bekymre seg, men man bør tenke på å gjennomsteke kjøtt og å ha god hånd- og kjøkkenhygiene, råder smittevernoverlege Kari Øystese.

Råd til befolkningen

  • All farsemat (herunder kjøttdeig, hamburgere, kjøttkaker o. l.) bør være godt gjennomstekt eller gjennomkokt.
  • Andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten.
  • Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk.
  • Grønnsaker som skal spises rå bør skylles godt.
  • Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4°C) – husk kjøleboks i sommervarmen.
  • Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider.
  • Vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer, før utstyret brukes til annen mat. Ha separate skjærefjøler for kjøtt.