– Vi får kjøre litt slalåm i dag, sier Sverdrup mens vi manøvrerer mellom de mange reisende i avgangshallen på Flesland flyplass. For har du besøkt vår flyplass i de siste årene er det ikke til å komme ifra: Det er til tider litt trangt. Kanskje ikke så rart:

– Dagens flyplass var i utgangspunktet tilrettelagt for 2,8 millioner passasjerer, i dag er vi dimensjonert for 3,4 millioner reisende og er i dag benyttet av seks millioner reisende, forteller 43-åringen.

Det skal det heldigvis snart bli en slutt på:

– Når den nye terminalen står ferdig, vil vi kunne ta imot 7, 5 millioner passasjerer i første byggetrinn og vil kunne utvikles til å ta opp mot ti millioner passasjerer, forklarer Sverdrup, som overtok jobben som lufthavnsdirektør i 2013, etter Adelheid Nes.

Stortrives

– Hvorfor ville du ha jobben som lufthavndirektør?

– Jeg har jobbet i veldig mange spennende jobber tidligere. Blant annet i forsvaret, der jeg var i veldig mange år. Så startet jeg som gründer og jobbet da 24/7.

Gründerjobben tok ham til utlandet, der han jobbet for Bestia Risk Consulting, samtidig som han satt i ledelsen til DNO International i Mosambik.

– Jeg har blant annet jobbet tre og et halvt år i Midtøsten og Afrika, i Mosambik, Tunisia og Yemen. At jeg havnet i Bergen igjen, er fordi min kone er herfra. Det har alltid ligget i kortene at vi skal tilbake hit, sier Sverdrup, som stortrives i jobben.

– En flyplass er som en egen organisme. Alle som jobber her elsker flyplassen og er utrolig stolte over det samfunnsnyttige oppdraget vi gjør, sier han engasjert.

– Når folk ser at vi jobber med en ny flyplass, møtes vi med en enorm positivitet og stolthet. Det gir meg energi, sier han med et smil.

Øvelse

På tirsdag denne uken ble det gjennomført en stor test av personflyten i den nye terminalen som skal åpnes 17. august.

– Det er utrolig mange tester vi gjennomfører når vi nærmer oss sluttføringen av terminalen. Dette var en av de store, med passasjerer.

400 frivillige testpassasjerer var involvert i å teste hvordan det kommer til å bli.

– Det er kjekt å få «nye øyne» inn i bygget og se om det fungerer logisk, at de liker det og får en god passasjeropplevelse.

Tilbakemeldingene fra tirsdagens øvelse oppsummerer han som «veldig positive og med flere gode forslag til forbedringer».

– Den nye terminalen vil løfte oss inn i en helt ny liga når det gjelder flyplasser, konstaterer han.

Forsvaret formet

Under førstegangstjenesten fikk Sverdrup øynene opp for hvilke karrieremuligheter det finnes i forsvaret.

– Jeg hadde søkt på NTNU og ville bli sivilingeniør. Så skulle jeg bare ta befalsskolen og tenkte at jeg skulle få noe greit ut av førstegangstjenesten. Men jeg trivdes veldig godt og ble fristet til å fortsette, sier han.

Det har resultert i spennende og givende erfaringer fra Befalsskolen, Sjøkrigsskolen og Spesialstyrkene.

– Jeg ville se hvor langt jeg kunne dra det i forsvaret. Spesielt årene i spesialstyrkene har formet mye av lederskapet mitt, der jeg fikk jobbe med de flinkeste soldatene i verden, sier han og legger til:

– Forsvaret ga meg bedre holdninger og lærte meg å ikke kutte hjørner, som jeg kanskje hadde gjort mer i oppveksten. Man må gjøre ting grundig for å gjøre det skikkelig.

– Hvordan er du som leder?

Han blir stille et lite øyeblikk og svarer ettertenksomt:

– Jeg tror jeg blir oppfattet som interessert i hver enkelt. Støttende og motiverende. Jeg bruker tid på å bli kjent med folk, for at jeg skal være en så god leder som mulig for hver ansatt eller leder.

Sverdrup sitter også i konsernledelsen i Avinor, der han representerer Bergen og alle de ansatte.

– Vi er en bedrift som er åpen hele året, 24 timer i døgnet, med mange dyktige ledere og ansatte som har handlingsrom til å ta gode beslutninger selv, sier Sverdrup, som mener det er noe av nøkkelen til et godt arbeidsmiljø:

– Beslutninger så nær oppgaven som mulig blir mest effektiv og gir god jobbmotivasjon, mener jeg.

Groruddalen

Sverdrup er oppvokst i Groruddalen i det han beskriver som «en politisk aktiv AKP-ml-familie» og er full av beundring for sine foreldre.

– Min mor har to hovedfag og er i tillegg utdannet lege, men jobbet faktisk på vaskeri i noen år, fordi hun ville være «på gulvet», forteller han.

– Deres politiske interesse har alltid gitt gode diskusjoner rundt middagsbordet og jeg har respekt for deres meninger, selv om jeg ikke alltid deler deres synspunkt.

For seks år siden fikk moren hjerneslag, noe som var tøft for hele familien, men spesielt vanskelig for faren til Aslak Sverdrup.

– Hun fikk først ett slag og det var for så vidt udramatisk, men så fikk hun et massivt slag et døgn etterpå. Det har gått utover taleevnen, forteller han og sier at det er vanskelig å bo i hver sin by når slikt skjer.

– Min far har engasjert seg sterkt på vegne av pårørende i systemet. Vi prøver stille opp når vi har mulighet, men jeg er først og fremst imponert over begge to, hvor positiv hun er, tross alt, og alt han stiller opp med.

Reiste verden rundt

Etter Sjøkrigsskolen reiste Aslak og fruen på en «utvidet bryllupsreise», som han kaller det.

– Vi var borte i et halvt år og det var helt fantastisk. Vi var backpackere, bodde kummerlig og brukte lite penger. Og opplevde masse spennende.

Han smiler:

– Vi var allerede gift, men en blir bedre kjent med hverandre på en sånn tur. Det å kunne nyte stillheten sammen når en ikke har mer å snakke om, fordi en har gått sånn oppe i hverandre, er fint det også.

Konen Therese er foreleser og forsker på Handelshøyskolen, med ledelse som fagfelt:

– Jeg er praktiker, mens hun kan mye om ledelsesteori. Vi har mange spennende diskusjoner og sparrer mye med hverandre på disse temaene. Hun er god på å tenke nytt innen ledelsesfaget.

Før den store reisen jobbet Sverdrup i Kystjegerkommandoen i Harstad.

– Der hadde jeg en kollega som motiverte meg til å søke seg til Forsvarets spesialkommando. Jeg brukte deler av turen vår til oppkjøring til testene jeg skulle gjennom, sier Sverdrup og forteller om fjellturer i Himalaya og Andesfjellene.

– Det handler om å ikke gi seg, være sterk psykisk, men du må ha bra grunnform også, sier han om opptakskravene til skolen.

I dag holder han seg i form med triatlon, som han mener er for «hvermannsen».

– Det er ikke så ekstremt, de fleste kan vel svømme 750 meter, sykle to mil og løpe fem kilometer, i sitt tempo, spør han med glimt i øyet.

– Jeg må trene. Jeg er så glad i mat at ellers går jo dette helt skeis, ler han.

Reiseråd

Vi går inn i en travel tid på Flesland. Mange folk skal ut og reise. Har lufthavndirektøren noen gode råd å komme med til de reisende?

– Om sommeren kan det være mange mennesker her, spesielt i helgene. Det kan være vanskelig å få en stol, det er køer diverse steder. Men i august blir det mye mer romslig. Det kommer noe utrolig flott i løpet av kort tid.

– Men jeg vil oppfordre til å være hyggelig mot hverandre, selv om det kan være stressende.

Selv plages ikke Sverdrup av køer og finner fort roen.

– Nå ser jeg på gode og dårlige flyplassløsninger på reiser. Du vet, jeg er blitt en flyplassgeek, og jeg er stolt av det.

Fakta

Navn: Aslak Sverdrup.

Alder: 43 år.

Sivil status: Gift med Therese Sverdrup, to barn. 

Karriere: Har lederutdanning fra Forsvaret gjennom Befalskolen, Sjøkrigsskolen og Spesialkommandoen. Har tidligere vært seniorpartner i Bestia Risk Consulting AS.

Yrke: Lufthavndirektør på Bergen lufthavn. Sitter også i Avinors konsernledelse. Nylig valgt inn som nestleder i styret til Bergen Næringsråd og som styremedlem i Bergen Reiselivslag.

Aktuell: Denne uken ble det gjennomført en storstilt test av den nye flyplassterminalen, den første med 400 frivillige testpassasjerer som skal finne forbedringer på den nye terminalen før den åpner 17. august i år

Favorittartist: Iron Maiden.

Favorittfilm: Pulp Fiction.

Favorittbok: Akkurat nå er vil jeg si «To Søstre» av Åsne Seierstad. 

Hva gjør deg glad?

– Ukontrollert latter, når jeg eller andre ikke klarer å slutte å le.

Hvem/hva har provosert deg mest i det siste?

 – Jeg blir provosert av egoisme og manglende vilje til å forstå og gjerne hjelpe andre mennesker som har fått utdelt et helt annet utgangspunkt enn oss, enten det skjer hjemme eller i andre deler av verden. Etter å ha jobbet og bodd i Afrika i mange år så har jeg forståelse for at mange søker et bedre liv i Europa, enten de er på flukt fra krig og forfølgelse eller fordi de ikke har særlig lovende framtidsutsikter. Selvsagt skal vi håndtere utfordringene mennesker på flukt bringer med seg på en god og sikker måte, men det at vi oftere enn før deler folk inn i  «dem» og «oss», og tillegger onde hensikter til desperate mennesker, det provoserer meg.

Hvem vil du si noen rosende ord til?

– De ansatte på Bergen lufthavn, uansett hvilken organisasjon eller bedrift de jobber i, fordi de jobber knallhardt hver eneste dag for å skape en effektiv, vakker og spennende reise for passasjerene, og en fantastisk arbeidsplass for oss alle. Det er summen av de ansatte som har bidratt til at Flesland nå snart fremstår i ny drakt, og den stoltheten vi allerede føler, kommer til å smitte og vokse. Tusen takk alle sammen!

Hvem kunne du ha tenkt deg å møte igjen?

 – Gunnar Sønsteby, en veteran og krigshelt jeg var så heldig å få treffe, som jeg ser opp til og som satt preg på samfunnet lenge etter annen Verdenskrig.

Hvilken levende person beundrer du mest?

– Jeg blir ofte imponert av Per Fugelli, når han er på banen i den offentlige debatten. Han har mye klokt å lære oss om oss selv og hverandre, om nestekjærlighet, livsglede og masse mer. Skulle gjerne ha møtt han en gang.