De hvitkledde fikk sjanser som var nærmere enn våre

I andre headet Sivert inn vårt andre mål for dagen

Men munkene kom likevel ifra det her med ære
Brann gjorde det nødvendige, og DET var mer enn nok
en onsdagskveld i finværet langt pokker uti gokk

*

Ikke uventet fikk Brann det litt tøft mot Lysekloster, som pga slankingen av 2.divisjon rykket ned i fjor selv om de ble nummer ni. Etter fjorårets Brann-fadese mot Førde - som både i fjor og i år er et dårligere lag enn den nyrike klubben fra Os kommune, kunne man overhodet ikke ta for gitt at dette ville gå bra. Mer optimistisk blir man ikke av å se at motstanderen har spillere med etternavn som slutter på -ic, -zy og -aj. Det er aldri et godt tegn. Da blir det tøft.

Og i første omgang var det lite som tydet på at uroen var uberettiget. Allerede før to minutter var gått trodde hele Framo Idrettspark at tredjedivisjonslaget hadde fått straffespark da Alex Horwath la Ole Thomas Herrem i bakken innenfor sekstenmeteren. Alle regnet med at dette var straffe, dommer Sivert Amland så ut til å peke på straffemerket og jeg forbannet at vi nok en gang kom til å ligge under mot et lag fra lavere divisjoner i cupen.

Men etter at Herrem hadde kommet seg på beina etter kollisjonen, begynte spillerne å trekke mot midten og Horwath så ut til å gjøre klar for utspark fra femmeteren. Heldigvis hadde dommerens diffuse tegngiving lurt oss. Vi Brann-supportere kunne foreløpig puste lettet ut.

Brann fortsatte imidlertid svakt og skapte skremmende lite, men da Lyseklosters forsvar etter knappe 25 minutter var såpass på bærtur at Torgeir Børven fikk stå alene og enkelt sette inn 1-0, pustet jeg lettet ut, tenkte at det var viktig å få hull på byllen og at luften sikkert ville gå litt ut av Lysekloster-ballongen nå.

Men det gjorde den ikke. For det var da hjemmelaget virkelig begynte å ta over. Vi hadde til da i kampen virket utrolig ukonsentrerte, sentringer, fremspill og innlegg gikk i hytt og pine, og i det hele tatt virket de enkleste ting forferdelig vanskelig. «Åja, det er den dagen i dag», tenkte jeg.

Og i perioden etter 1-0, fikk munkene flere cornere og et knippe store sjanser til å utligne. Akkurat da var Brann grusomt dårlige og det var egentlig bare flaks at vi beholdt ledelsen.

Etter halvtimen roet hjemmelaget seg endelig ned og vi tok mer over. Rett før pause hadde også Børven en stor mulighet til å øke til 2-0, men keeper Chris Sunde Midtun fikk såvidt avverget.

I andre omgang hadde Brann mer kontroll på begivenhetene, og det meste av jobben var gjort da Sivert Heltne Nilsen seks minutter etter pause stupheadet inn 2-0 på en corner fra Fredrik Haugen.

Etter dette var avansementet egentlig aldri truet, og bortsett fra to Lysekloster-headinger etter vel tyve minutter av omgangen, så det i grunn ikke ut til at serielederen i tredjedivisjon avdeling fire skulle klare å få et trøstemål heller. Etter hvert så det ut til at også Lyseklosters spillere hadde gitt opp litt av håpet de også. Vi kunne føle oss noenlunde trygge.

Skjønt, trygg kan man aldri være. For selv om vi ikke er så verst defensivt for tiden, så er vi jo tross alt Brann. Baklengsmål kan komme ut av ingenting, og da ville Brann blitt nervøse mens Lysekloster ville fått fornyet selvtillit, blod på tann og «gønnet på» for å få et mål til. Så jeg var egentlig ikke heeeelt trygg før helt på slutten, selv om vi tilsynelatende lå an til å avansere greit.

Og to minutter på overtid fikk dommeren lyst på bollene som ble delt ut gratis, blåste for siste gang i fløyten - og pekte mot kiosken. Avansementet var i boks. 2-0 til Brann. Og det var flere boller igjen.

Men hva skal man si om prestasjonen? Det kan man spørre seg, og svare selv:  Vel, det var en dårlig kamp av Brann. Spesielt første omgang - og enda mer spesielt den første halvtimen - var grusom. Men det er jo klart at det for Brann ikke er tidenes begivenhet å møte Lysekloster, mens det er det for Lysekloster å møte Brann. Og uansett hvor proff man er, så har det noe å si for det siste lille i motivasjonen.

Når Brann da også stiller et noe redusert lag (syv bytter i startoppstillingen fra Sogndal-kampen) og man gjerne har søndagens kamp mot Aalesund litt i tankene, så blir det fort jevnere enn det burde bli når Norges nest beste lag møter et lag fra nivå fire. Men noen sterk prestasjon var det så definitivt ikke av Brann. For bedre enn 8-6 til Brann i avslutninger inne i feltet, burde det kanskje være mot et lag fra 3.divisjon - selv med et redusert Brann-lag?

Uansett skal jeg ikke klage for mye. Det viktigste var at vi gikk videre. Og etter pinlige exiter mot Fyllingen (2010) og Førde (2016), og etter at både Fana (2011), Bjarg (2012), Øystese (2013), Varegg (2014), Stord (2014), Fyllingsdalen (2014) og Vard (2015) har ledet mot oss i tidlige cuprunder de siste årene, skal vi kanskje ikke forlange så mye mer enn et avansement uten baklengsmål og nerveslit mot slutten. Det er jo også bare å se hvor mange andre eliteserielag som slet denne runden.

Veien videre:

Også i tredje runde setter man opp lagene som skal møtes. Det er altså ikke trekning. Normalt vil vi bli satt opp mot et lokalt lag - i det minste et vestlandslag, men det er ingen garantier for det. Vi vil etter alle solemerker heller ikke settes opp mot noe eliteserielag nå. Neste runde går allerede til midtuken, så det er absolutt å håpe på kortest mulig reise. Ikke minst nå når det er slutt på den forhatte kilometertellingen. Fra fjerde runde skal nemlig hjemmebane trekkes. Dette er nytt i år-

De lokale lagene som er videre:

* Åsane: Forrige gang vi møtte dem i cupen var i 2011, så da kan vi nok settes opp mot dem nå. Åsane spiller so kjent i 1.divisjon.

* Nest-Sotra: Disse møtte vi i cupsammenheng senest i 2012. Det er antagelig lenge nok til at vi kan møte dem igjen nå.  Nest spiller nå i 2.divisjon.

* Florø: Disse møtte vi senest i 2012. Det er antagelig nok lenge nok siden til at vi kan møte dem igjen nå. Florø spiller i 1.divisjon.

Hendelsene:

01:10 - Brann: Azar Karadas slår fremover mot Deyver Vega, men hjemmelaget får ryddet opp.

01:40  Lysekloster: Håkon Moldeklev slår fremover mot Ole Thomas Herrem som header fra sekstenmeteren, men et tidels sekund etterpå blir lagt i bakken av utrusende Alex Horwath. Det ser ut som straffe, og dommeren ser ut som om han dømmer straffe, og vi med røde sympatier frykter kort med samme farge. Men det viser seg senere at dommeren har pekt på femmeteren - ikke ellevemeteren. Etter en stund - når Herrem er ferdig med å være skadet - går det opp for folk at spillerne trekker utover og Horwath ser ut til å legge til rette for utspill. Branns tilhengere kan puste lettet ut.

14:15 - Brann: Et mislykket klareringsforsøk av hjemmelaget gjør at ballen daler ned mot femmeteren hvor keeper bokser vekk over hodet på Kasper Skaanes.

15:25 - Lysekloster: Herrem legger inn fra vår venstreside til Kristoffer Østervold som header utenfor fra tretten meter.

18:20 - bytte Lysekloster: Ken Joar Føyen inn for Ole Thomas Herrem

19:20 - gult kort, Brann: Vidar Ari Jonsson for en farlig takling på Vladan Radojkic

19:45 - Lysekloster: Joakim Helland slår et høyt frispark helt inn til Horwath

23:15 - Brann: Endelig en småfarlighet av Brann, men Peter Orry Larsen klarer ikke å komme til avslutning etter innlegget fra høyre.

24:26 - 0-1, SCORING BRANN; TORGEIR BØRVEN: Fredrik Haugen tar frispark vel 30 meter fra mål. Det slår han inn mot bakerste hvor Azar Karadas setter opp en fot og beiner ballen inn foran mål. På to meters hold får Torgeir Børven stå helt alene og få all verdens med tid til å både dempe og sette inn 1-0 til Brann. Lettelse.

26:10 - Lysekloster: Horwath må bokse vekk en corner som slås helt inn mot streken

27:10 - Lysekloster: Brann kommer seg ikke ut etter Lyseklosters andre corner på rappen, og til slutt avslutter en eller annen hvitkledd fra ti meters spiss vinkel. Horwath klarerer til corner helt nede ved nærmeste stolpe.

28:20 - Lysekloster: Horwath mister ballen når han skal plukke ned et høyt fremspill, og Martin Pedersen avslutter fra skrått hold like utenfor femmeteren. Rett i Acosta som får klarert.

38:50 - Brann: Vega med innlegg fra høyre, men går over Peter Orry Larsen og Kasper Skaanes foran mål.

41:25 - Brann: Skaanes skyter fra fjorten meter, men himmelhøyt over.

44:15 - Brann: Vega avanserer fremover og kommer til skudd fra tyve meter. Det blokkeres.

45:00 + 0:05 - Brann: Vega slår inn fra høyre mot bakerste. Der finner han Børven som fra tre meter prøver å heade over keeper Chris Sunde Midtun, men sistnevnte klarer å fiste ballen til corner.

45:00 + 0:45 - Brann: Haugen slår inn fra venstre og ballen daler ned hos Vega som får ballen noen meter utenfor femmeterhjørnet og kommer etter hvert til avslutning, men rett i blokken.

45:00 + 1:20: Pause

2. omgang:

49:35 - gult kort, Lysekloster: Joakim Helland for en takling på Fredrik Haugen.

49:35 - gult kort, Brann: Fredrik Haugen for reaksjonen mot Helland etter taklingen.

51:02 - 0-2, SCORING BRANN; SIVERT HELTNE NILSEN: Haugen med corner fra høyre som Heltne Nilsen stupheader i mål fra fem meter.

52:15 - Brann: Vi kommer fire mot tre, men Børven gir noe upresist til Vega som må helt ned til dødlinjen og legger inn derfra. Han har tre mann med seg foran mål, men innlegget går i nettveggen.

53:15 - Lysekloster: Acosta får klarert et litt småskummelt innlegg.

53:20 - Lysekloster: Vega roter vekk ballen rett utenfor feltet, og Martin Pedersen får skutt fra skrått hold like utenfor sekstenmeteren. Det går høyt over.

58:55 - Brann: Amin Nouri skyter fra over 25 meters skrått hold. Det går langt over.

59:55 - bytte Brann: Halldor Stenevik inn for Fredrik Haugen

60:55 - Brann: Børven får en mulighet i feltet, men velger å sentre i stedet for å skyte. Da får Lysekloster ordnet opp.

64:00 - Lysekloster: Pedersen legger inn fra vår høyreside og på seks meter får Østervold stå rimelig alene og header utenfor.

65:00 - Lysekloster: Østervold får legge inn fra vår høyreside. Han slår mot bakerste hvor Thorvald Trætteberg kommer seg foran Stenevik og header over fra seks meter.

70:30 - Brann: Skaanes slår inn fra høyre og Karadas header fra ti meter, men keeper tar den.

72:50 - bytte Lysekloster: Marius Hodne Sivertsen inn for Kapinga Brazy

76:45 - Brann: Stenevik skyter fra noen meter innenfor sekstenmeterhjørnet, Børven setter ballen i mål fra fem meter, men det er avblåst for offside på Børven.

79:25 - Brann: Orry Larsen kommer seg forbi en Lysekloster-spiller og forsøker å lobbe ballen over keeper fra siden av femmeteren. Og over keeper går den, men Marius Hodne Sivertsen redder på streken.

80:05 - Lysekloster: Østervold med et fånyttes forsøk på å skyte fra død vinkel med Acosta på seg og Horwath kontrollerende ved nærmeste stolpe. Det gikk i nettveggen.

80:40 - bytte Brann: Kristoffer Barmen inn for Sivert Heltne Nilsen

81:05 - bytte Brann: Marius Bildøy inn for Deyver Vega

81:20 - bytte Lysekloster: Håkon Fagerbakke Kvittingen inn for Vladan Radojkic

87:30 - Lysekloster: Smånifst inne i Brann-feltet etter et innlegg fra vår venstreside, men vi får klarert.

88:20 - Lysekloster: Moldeklev slår fremover mot Østervold, men ballen går over ham og inn til Horwath.

90:00 + 1:40 - Brann: Jonsson kommer til innlegg fra dødlinjen, men det går tvers gjennom femmeteren. Etter hvert kommer Nouri til innlegg fra venstre, men det heades vekk av hjemmelaget.

90:00 + 2:05: Kampen er over.

Kuriosa:

* Brann har fremdeles ikke tapt en cupkamp etter ordinært spill (90 eller 120 minutter) siden 1-3 for Odd i Skien 14. august 2014. Både i 2015 og 2016 røk vi på straffer.

* Brann har aldri noen gang tapt en cupkamp på bortebane mot et ikke-bergensk lag fra Hordaland.

KAMPFAKTA (kilde: brann.no)

Lysekloster - Brann 2-0 (1-0)

1-0: Torgeir Børven (25.)

2-0: Sivert Heltne Nilsen (52.)

2. runde NM. Lysekloster Framo Idrettspark. 1495 tilskuere. Dommer: Sivert Øksnes Amland, Kringlebotn IL. Gult kort: Joakim Helland, Lysekloster og Fredrik Haugen, Brann.

Lysekloster (5-4-1): Chris Sunde Midttun - Durim Muqkurtaj, Kapinga Brazy (Marius Hodne Sivertsen 72.), Martin Pedersen, Thorvald Trætteberg, Denis Ljubovic - Håkon Moldeklev, Joakim Helland (k), Ole Thomas Herrem (Ken-Joar Lyngås Føyen fra 19.), Vladan Radojkic (Håkon Fagerbakke Kvittingen fra 81.) - Kristoffer Østervold.

Brann (4-3-3): Alex Horwath - Amin Nouri, Azar Karadas, Bismar Acosta, Vidar Ari Jónsson - Fredrik Haugen (Halldor Stenevik fra 60.), Sivert Heltne Nilsen (Kristoffer Barmen fra 81.), Peter Orry Larsen - Deyver Vega (Marius Bildøy fra 81.), Torgeir Børven, Kasper Skaanes.

Kampstatistikk:

Avslutninger: 7-7 (NTB)

Avslutninger på mål: 5-2 til Brann (NTB)

Avslutningsforsøk inne i feltet: 8-6 til Brann (mine egne tall). 1. omgang: 4-3 til Brann. 2. omgang: 4-3 til Brann.