«Bulletstorm» var en overraskelse, for å si det mildt. Der jeg ventet nok en grå ødelagt verden med store menn og større våpen, var det bare farger og humor. Riktignok store menn og større våpen også. «Bulletstorm» gjør narr av seriøse og pompøse skytespill som «Gears of War», «Resistance» og «Killzone».

Dette er et skytespill som kunne vært laget av Charter-Svein. Historien handler om en gjeng rompirater som har strandet på en ferieplanet, en blanding av Disneyland, Las Vegas og Mallorca.

FYLL OG FANTERI

Ledet av den forfyllede Grayson Hunt forsøker den lille gruppen å drepe en ond general samtidig som de forsøker å finne en vei bort fra planeten. Den er hjemsøkt av gjenger med mutanter og banditter, som alle forsøker å myrde deg på brutalt vis.

Så langt lite nytt, men så begynner man å spille. Og oppdager at dialogen er så ekstremt grov at man ikke kan annet enn å bryte ut i latter noen ganger. Rasisme, hets,homofobi og penisprat blir servert som angrepiller på en sexmesse. Anført av en spesielt storsnutet sjefskurk, General Serrano, tar «Bulletstorm» griseprat til nye høyder. Serrano får Gunnery Sergeant Hartman fra «Full Metal Jacket» til å virke som Sigurd Sollien.

Ikke overraskende har den amerikanske mørke høyresiden anført av Fox News og diverse psykologer og «eksperter», kalt «Bulletstorm» for tidens verste spill.

«Bulletstorm» er blodig og skytedelen er dominert av såkalte «skillshot», der du får poeng for å ekspedere skurker og monstre på en mest mulig brutal eller morsom måte, alt ettersom hvordan du ser på saken.

TORNEBUSKER

Klarer man å treffe en banditt i stumpen med en skarpskytterkule, blir det bonus. Tidlig i spillet får du en energipisk som brukes til å slenge fiender mot deg. Deretter er det opp til deg om du vil skyte dem, sparke dem inn i tornebusker, elektriske ledninger, utfor fosser, inn i store vifter eller kanskje inn i store kverner. Jo mer kreativ du er, jo mer poeng får du.

Disse brukes til oppgradering av våpen og kjøp av ammunisjon.

«Skillshotene» er besettende og stor underholdning. Etter hvert blir man hektet på å høste flest mulig poeng.

Teknisk sett er spillet svært flott og har klart å holde seg unna det typiske «ruiner, mørke ganger og industrihaller» i ganske stor grad. Du skyter folk i underjordiske fengsler, i botaniske hager og i fornøyelsesparker, for å nevne noe.

Og på et tidspunkt i spillet har kreativ-avdelingen i People Can Fly virkelig hatt en god dag på jobben, uten å røpe mer enn at spillet disker opp med et magisk Jurassic Park/Godzilla-øyeblikk.

SLUDDER OG VÅS

Der andre fremtidsskytespill roter seg bort i pompøse og kjedelige historier, er «Bulletstorm» sludder og vås, og legger ikke skjul på det. Stort sett blir det for mye, men noen ganger treffer humoren perfekt.

People Can Fly laget også klassikeren «Painkiller» for mange år siden, og viser igjen at de har enorm kreativ kompetanse hva gjelder bygging av skytevåpen. Et minegevær som skyter to granater forbundet med kjetting og et spesielt slu borregevær som skyter stålbor, er blant høydepunktene.

Flerspillerdelen er litt skuffende da den mangler konkurransedel, men det kan være gøy å spille sammen for å stå imot horde etter horde med slemme skapninger.

Det varer ikke så altfor lenge heller, men det er faktisk greit, da det kan bli for mye av det gode.

«Bulletstorm» var en positiv overraskelse, og bringer tilbake gode minner. Anbefales.