Lærer Frosk

Årets prisvinnere på Barnefilmfestivalen i Kristiansand

Barnefilmfestivalens filmpris 2017 gikk til den svenske filmen «Rom 213», ECFA-prisen gikk til den belgiske filmen «Cloudboy» og «Vill mark» vant Barnefilmfestivalens kortfilmpris. I alt ble det delt ut åtte priser på Barnefilmfestivalen.

Pressemelding

Prisutdelingen avsluttet den 20. Barnefilmfestivalen i Kristiansand, som i løpet av seks dager viste rundt 100 filmer fra 20 land.

Barnefilmprisen til svensk spenningsfilm og norsk kortfilm

Barnefilmfestivalens filmpris går til den beste filmen i hovedprogrammet. Juryen valgte den svenske Rom 213 som er regissert av Emelie Lindblom. Juryen sa blant annet at filmen er «en er gyselig god grøsserfilm for barn og ungdom satt i et miljø og en setting som burde ha høy gjenkjennelseseffekt for både de som er ung nå eller en gang har vært ung».

Barnefilmfestivalens filmpris er på kr. 50.000 og gis til «Beste utenlandske barnefilm». Pengene går til distributøren som importerer filmen og setter den opp på kino i Norge. Juryen besto av forfatter og manusforfatter Vera Micaelsen, redaktør i FilmMagasinet Le LD Nguyen og veteran i filmbransjen Erik Zmuda.

– Vi har valgt å gi prisen til en film som portretterer vennskap og gruppedynamikk blant unge mennesker på en både gripende og treffsikker måte. Men fremfor alt setter filmen fokus på noe som barn og ungdommer er sterkt fascinert av: Det magiske, overnaturlige; noe som finnes bortenfor virkeligheten. Denne spøkelseshistorien er uhyggelig godt sammenskrudd og byr på mange flotte iscenesettelser som får det til å prikke ganske bra på ryggen, sa juryen i sin begrunnelse.

Rom 213 handler om Elvira som er 12 år og skal på sommerleir. Hun er urolig for at hun ikke skal få noen venner. Når hun kommer til leiren, viser det seg at rommet hun skal flytte inn på er vannskadet. Isteden må hun og romvenninnene, Meja og Bea, flytte inn på rom 213. Ett rom hvor ingen har bodd på seksti år. Mystiske ting begynner å skje: Ting forsvinner, Bea får ekle mareritt, og det kommer hvite flekker på bildene de tar. Spøker det?

Juryen delte også ut Barnefilmfestivalens kortfilmpris til den beste norske kortfilmen i konkurranseprogrammet. Vinnerfilmen blir automatisk «short listed»/nominert til Amandaprisen 2017. Juryen valgte Vill mark som er regissert av Thea Hvistendal.

– Med enkle grep og virkemidler fortelles en dramatisk historie om tillit og søskenkjærlighet. Regissøren får fram både leken og alvoret hos barna, og skaper troverdige situasjoner med nærhet og dramatikk. Det er en liten perle av en film som både overrasket og sjarmerte juryen, fortalte de i sin begrunnelse.

ECFA-prisen til Cloudboy

For 6. gang delte Barnefilmfestivalen ut ECFA-prisen. Her går vinneren automatisk videre til kåringen av Europas beste barnefilm. Juryen besto av Eszter Vuojala (Finland), Kristine Simsone (Latvia) og Remke Oosterhuis (Nederland).

Vinneren ble den belgiske Cloudboy og juryen begrunnet det blant annet med at det er en veldig ærlig film som berørte alle i juryen. Filmen er regissert av Meikeminne Clinckspoor.

– På en delikat og poetisk måte forteller filmen om betydningen av foreldrenes kjærlighet, men også om å overvinne frykt og sinne. […] Barnas autentiske skuespill gjør at det er lett å identifisere seg med de livlige, snille og varme rollefigurene, og gjør det enkelt for publikum å dykke ned i filmens eksotiske og eventyrlystne ånd, sa juryen i sin begrunnelse.

Cloudboy handler om storbygutten Nilas som bor med faren i Belgia. Moren kjenner ham knapt. Han er absolutt ikke begeistret når han må reise alene til mamma helt nord i Sverige – til samenes land. Her er alt forskjellig fra det han er vant til. Nilas er en sjenert gutt og sier ikke så mye. Halvsøsteren Sunná er den eneste han prater med. Hun tar han med på en magisk reise inn i de store skogene og sommeren blir helt annerledes enn han hadde trodd.

Publikumsprisen til nederlandsk film

Også publikum hadde også sitt å si, og de stemte frem den nederlandske Lærer Frosk som er regissert av Anna van der Heide som sin favoritt.

Lærer Frans er en populær lærer på Arken barneskole. Men han er uvanlig, han kan nemlig bli forvandlet til en frosk. Og det skaper jo litt problemer, både for ham og omgivelsene. Det er mange farlige dyr som kunne tenke seg å ha en frosk til middag. Sita gjør sitt beste for å beskytte froskelæreren. Men så blir skolens rektor også mistenksom. Filmen er kåret til Nederlands beste barnefilm.

UNG-prisen – beste ungdomsfilm

En egen ungdomsjury kårer beste film i konkurranseprogrammet i Filmfest UNG. Årets jurymedlemmer er alle elever på Tangen Videregående Skole og besto av Tyra Stensland, Tonje Rønvik, Sivert Jølstad, Even Eide, Julie Reinertsen, Simon Reed og Ayat Saeid.

Juryen valgte Det kommer en dag, regissert av Jesper W. Nielsen til sin vinner fordi filmen har et «interessant plot med en unik fortellerfigur».

– Filmen hadde et godt øye for de små detaljene. Den er en viktig påminnelse om at fortidens hendelser ikke skal bli glemt, sa juryen i sin begrunnelse.

Det kommer en dag forteller om brødrene Erik og Elmers som blir plassert på det beryktede guttehjemmet Gudhjem når moren deres blir syk. Året er 1967, men det er ikke noe ungdomsopprør å spore på hjemmet. I stedet er barna på hjemmet underlagt den maktsyke og voldelige forstanderen og de andre lærernes svik og mishandling. Sjokket er stort for Elmer og Erik, som sammen begynner å planlegge sin flukt…

Barn-i-byen-prisen til Løvetannbarn

For første gang ble Barn-i-byen-prisen delt ut på Barnefilmfestivalen i Kristiansand. Juryen besto av seks barn fra Kristiansandsområdet som enstemmig kåret Løvetannbarn til beste film. Årets jurymedlemmer var Noah Falkum (12), Elias Svendsen Ekeli (12), Alex Charles Herlofsen (11), Marthe Måreid – Johansen (11), Amelia Dvergsnes (12) og Frida Isabella Padilla-Quinteros (12).

Løvetannbarn
Løvetannbarn, fransk/sveitsisk animasjonsfilm, 2016, aldersgrense ni år

– Vi synes dette var en god historie. Filmen var litt trist, men den hadde en fin slutt. Vi skulle ønsket at den hadde vart enda lengre. En veldig fin film, med god musikk, som tar opp viktige temaer for både voksne og barn, sa juryen i sin begrunnelse.

Løvetannbarn forteller om en liten gutt som mister moren, og står helt alene. Han finner likevel nye venner, politimannen Raymond er en av dem. Han følger ham til et nytt hjem, der han møter mange andre barn i samme situasjon. Filmen var Oscarnominert og ble kåret til «Beste Europeiske Barnefilm i 2016».

Les Barnevaktens anmeldelse av Løvetannbarn

Beste dokumentarserie pitch

Sørnorsk filmsenter, i samarbeid med Barnefilmfestivalen og Viken Filmsenter, inviterte torsdag 27. april filmskapere og filmselskaper som hører hjemme i Sørnorsk- og Viken filmsenters område, til å pitche dokumentarserier for barn. Sanden Media ved Brita Sørli Jærnes vant beste pitch på 25.000,- for prosjektet Langt fra stammen. Andreplassen var på 10.000,- og gikk til Trond Arntzen og hans prosjekt Min maskin.

Hellemyr barnefilmklubb ble Årets barnefilmklubb

Årets barnefilmklubb-prisen deles ut av Norsk filmklubbforbund som organiserer landets nær 100 filmklubber. I år mottok Hellemyr Barnefilmklubb i Kristiansand denne prisen. Filmklubben har holdt på siden år 2000 og de siste 17 årene har barn fra flere generasjoner sett film med sine jevnaldrende, gått på animasjonskurs og vært en del av filmklubbfellesskapet.

– Her vises nye og klassiske barnefilmer, både vanlig kinofilm og kortere filmer som bare kan ses i klubber som dette. Klubben samarbeider med både skole og bibliotek og har hatt suksess med sin årlige sommerfest. Klubben holder til i et flerbruks-kulturhus med en flott «kinosal». Klubben har helt siden starten vært drevet av Åse Katalin Macsali som er bibliotekar på Hellemyr. Nylig overlot hun imidlertid ledertrøya til Brita Fjermedal, som nå leder klubben, sa juryen i sin begrunnelse.