Det er Natur og Ungdom sammen med Naturvernforbundet og Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja som står for arrangementet i en nasjonal aksjon.

Målet er å skaffe oppmerksomhet rundt striden om hvorvidt det skal tillates oljeboring i fiskeområdene i Lofoten, Vesterålen og Senja – en sak som utvilsomt vil bli aktuell i forbindelse med stortingsvalget i år.

Fornøyd med oppmøtet

Det var markering 60 steder i Norge lørdag kveld. I tillegg var det 22 i utlandet.

Ved gammelmoloen på Andenes var et tjuetalls personer samlet for å si rungende nei til oljeaktivitet i de aktuelle områdene.

– Jeg er fornøyd med oppmøtet, sier Sissel Baara, leder av Folkeaksjonen i Andøy.

– Har nok kunnskap

Hun holdt appell – og var klar på at det er i Lofoten, Vesterålen og Senja man finner den siste, store selvforsynende matressursen som verden har tilgang på.

– Og akkurat her presser oljenæringa knallhardt på for å slippe til med sin virksomhet. Godt hjulpet av lobbyister, enkeltpolitikere, politiske partier og LO-lederen. Mantraet deres er: Konsekvensutredning for å få mer kunnskap. Og det høres jo tilforlatelig ut? For kunnskap er vel bra? sa Baraa.

– Vel, Norge har brukt én milliard kroner gjennom ti år på å samle kunnskap om hva slags konsekvenser oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja kan få. Det finnes ikke noe havområde vi vet så mye om som disse. Og all forskning og all kunnskap som er hentet inn konkluderer med at det ikke må åpnes for oljevirksomhet i disse sårbare områdene, slo Baraa fast.

Framtida

Hun minnet om at det er det samme politiske flertallet som vedtok nedleggelse av Andøya flystasjon som nå presser på for oljeaktivitet i havområdene i nord.

– Akkurat nå – i disse dager – stilles spørsmålet om hva vi skal leve av i framtida i Andøy. Svaret er blant annet fiskerinæringa og turistnæringa. Begge er avhengige av et friskt og produktivt hav for å produsere mat og opplevelser i et langsiktig perspektiv. Det krever et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, sa Baraa.

Viktig

Yngve Larsen, en av de frammøtte, sier at det er viktig å stille opp på vardebrenning.

– Og vi ser jo i dag at dette er noe folk er opptatt av. Når flystasjonen skal legges ned, da blir alt annet vi i Andøy holder på med enda viktigere. Fiskeri og turisme er svært viktig i så måte, sier Larsen.

Karl Rasmus Dahle tok turen fra Stave for å delta på markeringa.

– Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja er en kjempeviktig sak. Her må vi være beinharde og stå på vårt, sier han.

Det samme sier Johan Nordlund, som tok turen ut på gammelmoloen på Andenes sammen med hunden Jambo.

– Du vet, mølje er livretten til både meg og Jambo. Dette er en viktig sak, sier Nordlund.