– Vi kjører dobbelt belegg på korttidsplasser inntil 60 dager. Vi tar i bruk et «legekontor» ved sykeavdelinga, dessuten pårørenderommet og endestuene. Men vi har satt foten ned for å etablere pasientrom på bad, sa Jim Gundersen i ei orientering til formannskapet.

Helse- og sosialsjef Jim Gundersen hevder samhandlingsreformen ikke fungerer etter hensikten, og oppsummerte utviklinga:

Tidligere tilbake

– Hva har skjedd siden 2012, da samhandlingsreformen kom? Målet var at gjennom samhandling mellom kommunene og helseforetakene skulle det forebygges, for å begrense helsekøene. Pasienter som kunne behandles i kommunene skulle behandles her. Men i praksis ser vi at pasientene kommer veldig mye tidligere ut fra sykehus enn tidligere. Sykehusets praksis har i så måte endret seg mye.

Ei av årsakene kan være at medisinsk avdeling ved sykehuset er redusert med 30 prosent, i forhold til tidligere. Liggetida ved medisinsk avdeling på sykehuset er nå nede i tre døgn.

– Hvor blir det av de pasientene som tidligere lå på medisinsk avdeling? I kommunene. Er kommunene rustet til å ta imot disse pasientene? Mitt svar er nei.

Dominerende «likeverdig»

I forbindelse med samhandlingsreformen er det presisert at vi er likeverdige parter, helseforetaket og kommunehelsetjenesten. Men definisjonsmakta på hvem som er «utskrivingsklare» ligger hos sykehuset. Når behandlende lege sier vedkommende er utskrivingsklar, er det slik. Tar vi ikke imot, får vi en døgnmulkt på omlag kr. 4 300. Bø kommune har gjennom årene ytterst få slike tilfeller. For Bø sin del har vi til dags dato ikke betalt. Men nå er vi kommet til et punkt der vi ikke klarer mer.

– I 2010 la vi ned seks sykehjemsplasser fordi vi hadde overkapasitet, I 2011 la vi ned ytterligere fire. Vi søkte Husbanken om å omgjøre sykehjemsplasser til omsorgshybler, og fikk dermed nyttet de ledige rommene.

I dag ville vi ikke gjort det, med mindre vi var tvunget av økonomi. I dag er situasjonen motsatt.

Men årsaken ligger ikke i at antallet eldre har økt. Det er at vi får pasienten tidligere tilbake, og at mye av det som tidligere foregikk på sykehus nå skal skje i sykehjemmene, sa Gundersen.

– Spekulerer de?

– Er det kapasitetsproblemer på sykehuset, eller spekulerer de i inntekter av døgnmulkt, spurte representanten representanten Geir-Viggo Pedersen i formannskapet.

– Jeg tror ikke sykehuset spekulerer i døgnmulkt, svarte Jim Gundersen, – det betyr lite for dem økonomisk. Men å ha ei mindre avdeling er for dem gunstig.

Nektet 7. intravenøs

– Vår sykeavdeling er som sykehuset for ti år siden. For tre uker siden hadde vi seks pasienter på intravenøs behandling. Da vi skulle få ytterligere en pasient på intravenøs antibiotikabehandling, sa vi nei, og nektet å ta imot vedkommende som ferdigbehandlet. Det vil vi nok få bot for. Den boten vil vi nekte å betale og klage den inn til klagenemnda. Så får vi se resultatet av den behandlinga, sa helse- og sosialsjef Jim Gundersen, i sin orientering til formannskapet.

– Antall eldre over 80 år i Bø har holdt seg stabilt de siste femten årene, og vil være det også de kommende ti. Men fra 2025 viser prognosene at antallet vil øke, sier helse- og sosialsjef Jim Gundersen.

– Da kommer eldrebølgen hit.