I det tidligere bankbygget på Vinje treffer vi fornøyd etablerer Halvor Walla og et dusin-stort mannskap i full sving med å gjøre detaljene i kommuneøkonomien gjennomskuelig for kommuneansatte.

Det er stillhet og konsentrasjon ved bordene hos Framsikt da vi kommer inn i lokalene. Tallmaterialet fra Statistisk sentralbyrå om kommuneøkonomien var ferdig til presentasjon klokka åtte på morgenen: Kostra-tallene (akronym av KOmmune-STat-RApportering).

Akkurat nå er det fylkeskommunenes økonomiske virkelighet som bearbeides.

Analyseverktøy

Tallene beskriver hvordan kommunene bruker pengene på ulike felt, – som skole, teknisk, helse, kultur, miljø og sosiale tjenester. Halvor Walla og mannskapet har arbeidet dager og netter denne uka for å gjøre tallene forståelig for kommunene. Dataverktøyet knytter tallene til lovverk og rammer, forteller hvordan sektorene henger sammen og endrer seg når ulike faktorer og vilkår forandres. Hvilke konsekvenser får det når barnetallet øker eller minker?

Stadig flere 85 kommuner bruker Framsikts tjenester allerede, men Walla forteller at hele 2017 vil gå før alle seks deler av verktøyet er ferdig: – Vi har fortsatt to moduler som gjenstår.

– Målet har vært 100 kommuner, sier han. En del av dem er pilotkommuner, som i større grad bidrar i utviklinga av systemet.

Doblet

Da Framsikt ble etablert, regnet Halvor Walla og samarbeidspartnerne med å ha fire – fem ansatte ved avdelinga i Bø, og sa at dette skal være hovedkontor.

– I løpet av året ansetter vi den åttende i Bø, en økonom. Den sjuende begynte 15. juni. I februar tilsatte vi to nyutdannede økonomer, begge gjennom trainee-ordninga i Look North Trainee.

Flere flytter heim til Bø etter år i bransjen sørpå. Walla sjøl har bygd hus i Bø, hvor han bor i perioder han også sjøl arbeider på hovedkontoret.

Gjennom vennskap har han også blitt Bø-venn, noe som til dels også ligger bak etableringa.

Samling

På samlinga i Bø deltar nå også ansatte fra underavdelinga i Oslo.

– Vi samles er omlag fire ganger i året. Da er det gunstig å ha såpass romslige lokaler som dette. Vi er svært fornøyde med både bygget og plassering, sier Halvor Walla.

– Men her ser det ikke ut til å være mye sosialt fellesskap, så konsentrerte folk er om tastatur og skjermer?

– Det er alltid tid til en spøk, men blir kanskje mindre sosialt nå. Men vi samles også hvor det sosiale har stått i sentrum, forsikrer Walla.

Nye på laget

– Hvor mange programmerere har dere i India nå?

– Der begynte vi med fire – fem og nå arbeider 12 med å utvikle verktøyet.

– Er dere fortsatt på jakt etter nye medarbeidere, om noen synes dette er interessant?

– Ja, og etter at vi har fått flere økonomer på plass, er det kanskje størst behov for en ingeniør som kan jobbe med drift og utvikling, sier Halvor Walla.

En av de sist tilsatte er Bjørn Brox, som i mange år var spaltist i Kommunal Rapport, med kommuneøkonomi som spesialfelt.

Vekstpotensial

– Hva gjør dere når alle seks modulene i verktøyet er ferdig? Ligger det an til å bygge videre ut?

– Absolutt, vi vil fortsette å lage nye funksjoner. Det kommer stadig nye idéer, så vi vil ha masse å gjøre i lang tid. Styring av kommuner krever gode støttesystemer, så jeg ser ikke for meg at vi skal bli arbeidsledige, sier Halvor Walla til Bladet Vesterålen.