Det var NRK som meldte om saka. Der hevdes det at Norsk digital læringsarena (NDLA) har hatt store innkjøpsoverskridelser, samt at ansatte i Cerpus har hatt innsyn i innkjøp som NDLA har gjort. NDLA er eid av 18 av 19 norske fylkeskommuner, og jobber i dag med å erstatte lærebøkene i alle fag i den videregående skolen med digitale læremidler. Selskapet blir administrert av Hordaland fylkeskommune.

I mars i fjor kom det fram i en forvaltningsrapport at det hadde blitt funnet ett eller flere brudd på regelverket i 17 innkjøp gjort mellom 2012 og 2016. I kjølvannet av rapporten, som Deloitte stod bak, fikk selskapet oppdrag av Hordaland fylkeskommune om å gjøre en utvidet forvaltningsrevisjon av NDLA.

Stor kunde

I saka til NRK Hordaland kommer det fram at NDLA var en stor kunde hos Cerpus. Av 29 millionar Cerpus hadde i inntekter i 2014, kom minst 22,5 millionar kroner fra NDLA.

På spørsmål om hvorfor Cerpus har blitt tildelt så mange kontrakter svarer daglig leder i NDLA følgende:

– Cerpus er en av landets største leverandør av åpne digitale løsninger for læring. Leverandøren har vunnet åpne konkurranser som har vært utlyst i markedet fordi de har vært best. Når det er sagt har vi i dag mange slike leverandører til NDLA. Dette har vært en bevisst strategi for å engasjere et større marked. Da vi startet var det færre i markedet som så på NDLA som en interessant kunde og derfor valgte å satse på åpne digitale løsninger for skolen, skriver daglig leder i NDLA, Øivind Høines.

Feilopplysninger

Administrerende direktør i Cerpus, Jim Jakobsen, har selv lest gjennom revisjonsrapporten til Deloitte, og han stiller seg spørrende til hvordan Cerpus blir framstilt i saka.

– Vi er blitt dratt inn i det jeg betrakter som en offentlig skittentøyvask, og ut fra det som kommer fram i revisjonen har ikke Cerpus gjort noe galt. Det er derimot funnet flere feil hos NDLA og Hordaland fylkeskommune og saka er etter mitt syn et internt anliggende i NDLA, sier Jakobsen.

I saka til NRK dreier det seg i hovedsak om hvordan de som varslet om forholdene er blitt behandlet i ettertid.

Jim Jakobsen sier det har vært gjennomført en offentlig revisjon, og at det ikke er funnet større avvik i forhold til Cerpus i rapporten som Deloitte utførte.

Ingen dobbeltrolle

– Hvem er det som hevdes å ha en dobbeltrolle?

– Det er ingen i Cerpus AS som har hatt noen dobbeltrolle. Våre konsulenters habilitet har i tre omganger blitt vurdert av eksterne og objektive undersøkelser og rapporter. Først i 2014 da konflikten mellom fylkeskommunalt ansatte i ulike fylker i NDLA blusset opp. Så i to meget omfattende forvaltningsrevisjoner utført av det anerkjente revisjonsselskapet Deloitte AS. Etter en svært grundig undersøkelse fant revisor kun ett avvik hos NDLA som involverer Cerpus: Dekning av en konferanseavgift på til sammen 35.000 kroner, sier Jim Jakobsen til Bladet Vesterålen.

Fakta

Fakta om Cerpus:

Etablert i 2002

Hovedkontor i Alsvåg i Vesterålen med avdelinger i Bodø og Karlstad

Antall ansatt: 25

Omsetning 2016: 35 mill

Spesialister på læringsteknologi og åpent innhold

Fakta om NDLA:

Oppretta i 2007.

Åpne digitale læremiddel for videregående opplæring.

Mer enn 60.000 besøk hver skoledag.

Over 11 millionar besøk i 2016.

2.000 elever bidrar med innspill og utbedringer i pilotklasseordninga.

Norges største læremiddelnettsted for videregående skole.

Eies og drives av alle landets fylkeskommuner, utenom Oslo.

Læringsressurser i over 80 eksamensfag. Lisensiert med Creative Commons. Kan fritt deles, tilpasses og videreutvikles.

 

Ikke part i konflikten

Jakobsen sier de er svært bekymret for hvordan dette vil påvirke omdømmet til Cerpus.

– Hvordan ser dere på måten dere har blitt framstilt?

– Cerpus er ikke part i konflikten og forvaltningsrevisjonen. Vi er blitt dratt inn i dette uten å ha blitt bedt om eller fått anledning til å kommentere påstandene. Når media velger å være mikrofonstativ for gjentakelse av udokumenterte beskyldninger, tilbakevist i to forvaltningsrapporter, er det selvsagt både sårende og belastende. Vi ser at vårt omdømme rammes av dette, men ikke minst er det belastende for de av våre ansatte som leverer tjenester til NDLA. Vi er meget overrasket over at NRK vinkler og publiserer udokumenterte påstander som går på tvers av det som er de faktiske funn og konklusjoner i forvaltningsrevisjonen, sier Jakobsen.

Han legger til at han synes det er rart at Cerpus ikke er blitt kontaktet for å få svare for seg.

Stolte av bidraget til NDLA

Jakobsen sier at Cerpus er åpen og ærlig, og at det ligger i prinsippene til selskapet.

– Hva gjør dere for å hindre at omdømmet til Cerpus svekkes i denne saka?

– Med å være åpen, ærlig og tilgjengelig, og det er koplet til våre grunnverdier. Vi har over mange år vunnet store offentlige anbudskonkurranser og gjennomført en rekke flere vellykkede prosjekter for NDLA. Over en tiårsperiode har vi vunnet kontrakter hos NDLA for opp mot 150 millioner og gjennom dette skapt mer enn 25 nye kompetansearbeidsplasser i Alsvåg og Bodø. Vi har sammen med mange dyktige pedagoger i alle landets fylker bygd opp Norges største fagnettsted med over 70.000 daglige besøk. ndla.no ble tidigere i år kåret til verdens beste nettsted for åpne og gratis læringsressurser, og ja, vi har vært sentral i dette arbeidet og er svært stolt av vårt bidrag, sier Jakobsen.

Han legger til at hele NDLAs portefølge var ute på flere store offentlige anbud i 2015/2016.

– Markedet har våknet og konkurransen er blitt hardere. Derfor vant vi noe og tapte en del. Det gjør at vi har måttet omstille oss raskt, men samtidig har det gitt oss mulighet til å utvikle egne produkter, sier Jakobsen.

Har vært med på utviklinga

Jakobsen sier de som den største leverandøren til NDLA gjennom mange år har har ekstra oppmerksomhet og beredskap i forhold til habilitet. Cerpus har vært leverandør til NDLA helt siden oppstarten.

– Kan Cerpus sin rolle i NDLA ha vært uheldig?

– Svaret er nei. Cerpus har aldri hatt innsyn i eller vært involvert i innkjøp der vi selv har hatt interesse. Vi har vært med å utvikle NDLA siden oppstarten i 2006, og alle tjenester levert av Cerpus har vært ute på offentlige anbud der vi har levert det beste tilbudet. Dokumentasjonen fra forvaltningsrevisjonen utført av Deloitte AS viser at innkjøpene av tjenester fra Cerpus alltid har vært utført av NDLA på en tilfredsstillende måte, med støtte fra ulike innkjøpstjenester. Cerpus har alltid forholdt oss til våre kontraktsforpliktelser og bestillinger fra NDLA, og vi har på vår side alle formaliteter i orden, sier Jakobsen.