Han anbefaler komité for oppvekst, som skal møtes til uka, å si nei til tilbudet om å overta aksjene i Lillebørøya barnehage AS for 37 millioner kroner. Tilbyderen viser til at den private barnehagen trolig vil ha et overskudd på nærmere 1 million kroner for i fjor.

Beregningene fra Bernhard Wedding AS tilsier at verdien bør være høyere, ifølge tilbudsbrevet.

I tilbudet fra Wedding-selskapet ligger et forslag om å overføre barna fra Søndre barnehage til Lillebørøya, som har svært god plass til flere. Og så antyder man at bygget til Søndre barnehage kan bygges om til senter for demenslidende.

I dag har 64 barn plass i Lillebørøya fordelt på 16 små og 48 store barn – og de bruker ikke mer enn halve arealet. Dagens godkjente areal vil ha plass til for eksempel 130 barn.

Kommunen har fått utarbeidet takst på eiendommen. Ifølge den har eiendommen en teknisk verdi på 69 millioner kroner. Men den verdien mener rådmannen er lite aktuell. Rådmannen vurderer at en kontantstrømsanalyse av inntektsstrømmen gir en takst på ca 21 millioner.

Han beregner at barnehagen med 16 små og og 48 store barn vil ha et driftstilskudd på 7,6 millioner og kapitaltilskudd på 1,1 millioner kroner. Med å spare kapitaltilskuddet mener rådmannen å kunne forrente ei investering på 15 millioner.

Men han skriver også at det må gjøres større investeringer for å utnytte mulighetene i hele bygget fullt ut.

– Dersom en hadde tenkt seg at den kommunale barnehagen på Søndre hadde slått seg sammen med Lille-Børøya barnehage, ville en fått ca 120 barn i et fellesskap. Som det fremkommer ovenfor, kreves det en del investeringer. Rådmannen legger til grunn at det som følge av byggets beskaffenhet, uansett ikke vil kunne reduseres særlig i total bemanning. Selv om en tenker at barnehagen kunne vært drevet med eksempelvis bare en styrer, er rådmannen redd for at eksisterende bemanning i Søndre barnehage vil måtte styrkes i andre, mindre egnede lokaler, heter det i saksframlegget.

Rådmannen peker på at dagens eiere har hatt måls om større barnehage enn dagens og har arbeidet aktivt for å øke barnetallet i barnehagen.

– Det vurderes ikke som realistisk å oppnå beskrevet driftsresultat uten betydelig inngripen i dagens barnehagestruktur på Stokmarknes, skriver rådmannen som viser til at hele Stokmarknes opptaksområde i dag har 235 barn, som samsvarer med hele den totale kapasiteten på Lillebørøya.

– Lillebørøya fremstår i dag som en veldrevet barnehage, og personalet berømmes for arbeidet som er gjort med starte ny barnehage med barn og personale fra nedlagte Stokmarknes barnehage i sin drift, skriver rådmannen for øvrig.

Han mener også at det kan være interessant å se videre på muligheten for å få en utvikling hvor en større del av førskolebarn går i kommunale barnehager, selv om man sier nei til å overta på Lillebørøya.