Det ble offentliggjort mandag ettermiddag. Juryen trekker blant annet fram at de er engasjert i lokalsamfunnet, aktive i landbruksmiljøet, driver allsidig og vedlikeholder kulturlandskapet gjennom beitedrifta. Dessuten er de store på kopplam.

Her følger utdrag av begrunnelsen fra juryen:

Anne og Per har ca 350 vinterfôra sau. I tillegg har de 12 ammekyr av Charolais med oppfôring av alle kalver.

Kjøttfé er i utmarka om sommeren i samme beiteområde som sauene. De slippes ut rundt sankthans og ned ca 5. september. Kalvene har god tilvekst. Sau og storfe utfyller hverandre på beite. De holder vegetasjonen nede og åpner landskapet.

Middel lammedato er 2.-3. mai og ca 2,2 lam per vinterfôra sau. De prøver å få ut sauene to døgn etter lamming og fôrer med rundballer og kraftfôr ute. Jo tidligere sauen kommer ut, jo bedre er mora til å passe på lammene.

De slipper mange sauer med tre lam, men pleier å ha 40 kopplam hjemme hvert år. Kopplam får melk i automat i starten og så på hjemmebeite. De slaktes i månedskiftet august – september fordi prisen er mye høyere tidlig i slaktesesongen.

Prisvinnerne har engasjert seg utenom gården. Per er leder i Langøya værring, er kåringsdommer for sau og har vært leder i Hadsel sau og geit. Anne har vært lokalleder i Norske kvinners sanitetsforening i Holmsnes og Sandnes i åtte år. Hun har vært i styret i Fagforbundet i Hadsel i fire år. For tida er hun leder i Norske kvinners sanitetsforening i Nordland.

Anne og Per profilerer gården og landbruket. Elever fra Sortland videregående skole på Kleiva (landbruksskolen) har vært utplassert i praksisuker hvert år. Det er en del folk innom og ser på lamminga. Folk lokalt ønsker å se et moderne gårdsbruk. Per har vært mentor for unge bønder som nettopp har overtatt gård. De ringer og spør om råd. Veterinærer har hatt kurs for unge bønder og bruker Per som mentor. Journalister er ofte innom gården og lager reportasjer. Brukerne har en utadrettet holdning og profilerer landbruket på en god måte.

Prisvinnerne er en av seks gårder som har gått sammen og etablert Vesterålsmat. Nortura slakter, parterer og vakumpakker i porsjonspakker. Det siste året har de ansatt en person som selger produktene til lokale butikker og noe til restauranter i Oslo. Medlemmene får 10 kr ekstra per kilo sauekjøtt som selges via Vesterålsmat. Det omsettes også egg gjennom Vesterålsmat.

Den eldste datteren, Katrine Solsem Joakimsen, er interessert i å overta gården. Hun er 25 år og jobber for tida på Hurtigruten. Etter hvert skal hun ta agronomutdanning. Hun hjelper til på bruket når hun kan. Foreldrene synes det er positivt at hun er interessert og ønsker å overta gården. Driftsapparatet holdes vedlike slik at neste generasjon får en god start.

Prisvinnerne er godt fornøyd med å drive gård. Det er et flott og viktig yrke å skaffe mat til folk. Per har alltid trivdes med dyr. Man har frihet og styrer dagen selv, men det er mye arbeid. Økonomien har vært god og spesielt de senere år.

Bøndene er forbilder for andre med god jordkultur, god husdyrproduksjon, velstelt gård med sunn økonomi, engasjement i landbrukets tjeneste og tilrettelegging for generasjonsskifte ved å holde gården godt i hevd. Anne og Per Joakimsen er verdige vinnere av prisen for veldrevet gårdsbruk 2016.

Nominasjonen

Det var Norsk Landbruksrådgiving Lofoten, Sortland vgs – Kleiva som foreslo dem.

I nominasjonen skrev de blant annet at Per Joakimsen er en faglig dyktig bonde som deler velvillig sin kunnskap og kompetanse med kolleger, rådgivere og andre. Han søker også faglig råd der det er nødvendig.

De nevnte også spesielt hvordan Per Joakimsen har engasjert seg med verv i næringa og vært med på å starte opp Vesterålsmat.

– Det er gjort et stort arbeid med dyrking av jord for å sikre arealgrunnlaget og grovforproduksjonen på gården. Også dette gjøres med stor faglig innsikt. Gården er et blikkfang, uansett årstid, fra lufta ved innflyging til Skagen lufthavn og når man kommer kjørende over Hadselbrua, heter det også i forslaget.

– Mange ungdommer har hatt sitt arbeid hos Joakimsen som avløsere, elevutplassering o.l. og hos han fått et positivt og motiverende møte med landbruket. Han er samtidig en stemningsskaper i alle miljøer, skrev man videre.

Prisen ble kunngjort på årsmøtet i Nordland landbruksselskap mandag.

Vedtektene

I vedtektene for prisen heter det at kandidaten skal være en god ambassadør for landbruksnæringa. Som kandidat kan være enkeltbruker, brukerfamilie eller fellestiltak.

Følgende kriterier skal vektlegges ved valg av kandidat:

  • Kandidaten skal være utadrettet og ha en positiv holdning til yrket.
  • Gården skal være et positivt element i kulturlandskapet.
  • Det stilles krav om totalkvalitet i produksjonen. Totalkvalitet omfatter blant annet etikk, jord- og plantekultur, dyrestell, produktkvalitet og at produksjonsfaktorene er tilpasset hverandre.
  • Gården skal ha en sunn økonomi og en fornuftig utnytting av ressursgrunnlaget.