Daniel Sowe, prosjektleder ved Fiskeriparken, er også til stede ved Seafood Expo Global i den belgiske hovedstaden, som også er hovedsete for EU. Han har sendt oss en rapport der vi har sammenfattet opplysninger.

Her går det fram at for 11. året på rad har Fiskeriparken prosjektledelsen for Arena Nordland på sjømatmessa.

– Arena Nordland er en felles utstillerplattform for nordnorsk næringsliv i regi av Nordland Fylkeskommune.

– I år er vi her med 15 bedrifter. Det har vært et vanvittig trykk i år. Kjøkkenet og elevene har gjort en enormt bra jobb og utstillerne våre er godt fornøyd med egen deltakelse. Da er jeg også fornøyd, sier prosjektansvarlig Daniel Sowe.

Stor oppmerksomhet

– Vår arktiske stand har fått stor oppmerksomhet og det er stor interesse for levendelagring. Folk fra inn- og utland stopper og spør hva konseptet går ut på, og mange lurer på hvor de kan få tak i dette produktet, sier Stian Frivåg.

På tirsdag kom fiskeriminister Per Sandberg på besøk. Prosjektleder Beate Solvoll i Fiskeriparken og Arena Torsk sier det ble både hyggelig og spennende.

– Han er veldig positiv til levendelagring. Og vi fikk snakket litt om det store fôrprosjektet vi nettopp har startet sammen med Biomar, ToBø Fisk og Sjøfisk, og han ba oss snarest sende mer informasjon om dette.

God prat med ministeren

André Reinholdtsen, gründer og eier av Myre Havbruk AS og medlem i Arena Torsk, hadde en god prat med fiskeriministeren om de planene de jobber med under Skreifestivalen på Myre i vinter.

– Han er tydelig på at dette er veien å gå, at levendelagring av villfanget torsk har et meget stort potensial, sier Reinholdtsen.

– Eller som ministeren selv uttrykker det; dette er framtida!

– Messa i Brüssel er den største møteplassen for sjømatnæringa. Vi som jobber med salg i Nordlaks kan møte nesten alle kundene våre i løpet av noen få hektiske dager, så det er viktig for oss å være her, sier selger Joakim Eilertsen i Nordlaks.

Gode relasjoner

– Det er ikke nødvendigvis her de store kontraktene forhandles eller inngås. Møtene her er ofte mer generelle for å oppdatere hverandre om markedsutsikter og planer fremover for eksempel om nye produkt eller kampanjer. Det viktigste er likevel å bruke tid til å utvikle gode relasjoner til nye og eksisterende kunder. Det er helt grunnleggende for å gjøre en god jobb når vi kommer tilbake på jobb på Børøya, sier Eilertsen.

Ringo Haupt fra Ekspedisjonen Nyksund og Wenche Ovik, faglærer restaurant- og matfag ved Sortland VGS hadde med fem elever til Brüssel. Under messa produserer de rundt 20.000 smaksprøver av nordnorske råvarer.

– Krevende men urolig artig og lærerikt, sier Markus Johansen, elev ved restaurant- og matfag.