– Den er helt fantastisk flott, sier Hans Bakken, mens kunstner Siv Johansen er i ferd med å legge siste hånd på sitt verk – selveste sola.

Den blir selvsagt hovedattraksjon i planetstien, der den får Merkur som nærmeste nabo, som seg hør og bør. Og størrelsen på solskulpturen står i rett forhold til øvrige planeter i parken på Hadsel.

– Det var naturlig å benytte en lokal kunstner til oppgaven, sier hobbyastronom Hans Bakken, som sammen med Knut Riibe var ivrig initiativtager til planetstien, som inngår i Kulturminneparken.

Ny attraksjon i Hadsel

Og nå som selveste sola kommer på plass, så er den vel komplett, eller…? – Du vet, det oppdages jo stadig nye planeter, skjemter Bakken, som mener solskulpturen vil bli en ny turistattraksjon i Hadsel. Det håper selvsagt også Siv Johansen, som har brukt utallige timer på kunstverket, som skifter farger etter lyset.

 

– Jeg har ikke helt tall på hvor mange glassprismer – og alle er forskjellige – som inngår, men det kan være opp mot åtte hundre. Og så er det dobbelt glass, slik at det totalt kan være opp 1600 små sirkler som danner solskulpturen.

Og de transparente glassprismene – i mange farger – henger i 56 tråder, i et rammeverk som Hadsel videregående skole avdeling Melbu sammen med TIP (Teknisk og industriell produksjon) har utført i jern.

– Jeg vil gjerne takke dem for et flott utført arbeid, sier Bakken, mens kunstneren også er svært fornøyd.

Alle forskjellige

– Prismene som utgjør sola er som oss mennesker; alle forskjellige. Og satt sammen i en sammenheng blir det ei helhet, sier Siv, som har brukt en god del tid på å tenke på hvordan hun skulle løse oppgaven.

 

Valget hun har gjort vil nok begeistre mange. Dagen i forveien hadde Hans Bakken møtt på noen tyske turister som ikke kunne finne sola i planetstien. Da ble de tatt med til garasjen ved Klokkergården hvor skulpturen til Siv var i ferd med å bli ferdig. Og sola turistene fikk se ble møtt med superlativ i fleng.

Høyteknologi

Solskulpturen inneholder også innebygd lys, som ifølge Bakken skal styres fra en datamaskin i fjøset.

– Lyset vil forandre farge etter temperaturen. Ved høytrykk vil lyset være grønt og fint, ved lavtrykk vil det lyse blått, forteller han.

 

Både Siv og Hans er litt spente på hvordan solskulpturen vil takle vinteren, uten at de er bekymret. I vinden vil prismene slå mot hverandre, og lage lyd.

– Du vet, sola er en masse i konstant bevegelse. Når vinden blåser blir det litt lyd. Hvis det hadde vært luft på sola, så hadde vi hørt lyden, sier Bakken.

Godt synlig

Solskulpturen er gitt støtte fra Hadsel kommune, næringslivet og Sparebankstiftelsen. Og Trollfjord har sponset kabler og strømtilførsel. Plassert oppe ovenfor fylkesveien vil den være godt synlig for forbipasserende.

– Ja kanskje blir de blendet av sola, smiler Siv, som synes det er godt å være i mål med skulpturen. Og ja, hun er fornøyd, hun også, sier hun.

Når sola den 18. januar dukker opp over Falkfjordskaret, skinner den ned på Stjernemonumentet.

– Kanskje vil den også skinne på solskulpturen? spør Siv og Hans.

Innvielsen av solskulpturen vil enten skje til høsten eller ved neste solmøte den 18. januar. Men allerede i dag skal skulpturen etter planen på plass i terrenget. Og den vil for øvrig bli «passet på» gjennom året av et webkamera, bare for sikkerhets skyld.