Bladet Vesterålen har møtt både personalsjef Espen Bjørnsund Gundersen, konstituert rektor på Sandnes skole Nina Kaino, og de hovedtillitsvalgte for Skolenes Landsforbund og Utdanningforbundet i Hadsel.

Personalsjefen understreker overfor Bladet Vesterålen at kommunen har taushetsplikt om personalsaker og bare kan uttale seg generelt.

– Belyse saka

– Er det praksis i Hadsel kommune å gå til skritt som forhåndsvarsel om oppsigelse uten å gi signaler til arbeidstager på forhånd i form av samtaler eller advarsler?

– Generelt er det mulig å gå til direkte oppsigelse ved alvorlige forhold. På den andre sida kan det være aktuelt med påtale og advarsel ved mindre alvorlige forhold. Og så er det viktig å merke seg at et forhåndsvarsel ikke er en oppsigelse, men at man gir den andre parten anledning til å opplyse om saka, fordi man utreder om det er grunnlag for oppsigelse. Arbeidsgiver går aldri til et slikt skritt uten konkrete holdepunkt, men samtidig er det ikke endelig før saka er belyst fra arbeidstagers side også. Vi konkluderer ikke før saka er belyst, og framgangsmåten følger av bestemmelser i arbeidsmiljøloven, sier Espen Bjørnsund Gundersen.

Avlytting blir påtalt

– Mener Hadsel kommune at det er lov å gjøre lydopptak av samtaler med ansatte uten at de vet det?

– Personvernloven gir bestemmelser for hvorvidt man har anledning til dette eller andre typer kontrolltiltak overfor ansatte. Det er strenge regler for hva en privatperson kan tillate seg, og enda strengere for en virksomhet som en kommune. Vi aksepterer ikke at det blir tatt skjulte lydopptak av våre ansatte. I den grad vi ikke har fulgt bestemmelsene, kommer det til å bli meldt som avvik til Datatilsynet og påtalt overfor den som har gjort lovbrudd, svarer personalsjefen.

Ikke individuelle avtaler

– Er det riktig at ikke de ansatte på Sandnes skole har arbeidstidsavtale? Kan kommunen si noe om sitt ansvar for å ha arbeidstidsavtaler med sine ansatte?

– Det er en overordnet avtale for kommunen som alle ansatte skal forholde seg til. Lokalt har man timeplaner, svarer konstituert rektor på Sandnes skole, Nina Kaino.

Personalsjef Espen Bjørnsund Gundersen legger til at det ikke er lokale arbeidstidsavtaler.

– Men det finnes arbeidsplaner for den enkelte lærer, slik at det i utgangspunktet ikke skal være tvil om når de ansatte skal være til stede. Det er også presisert muntlig, sier personalsjefen.

Tillitsvalgt for Utdanningsforbundet, Tom Harry Hanssen, presiserer at det med andre ord ikke finnes en individuell avtale som den enkelte ansatte har skrevet under på.

– Men Sandnes skole er ikke aleine om det, tilføyer han.

Ytringsfriheten

– Har ansatte i Hadsel kommune lov til å delta i møter som handler om montessoriskole?

– Som privatperson kan man delta i møter, men det må være utenfor arbeidstid, sier Gundersen.

I spørsmålet om ansattes ytringsfrihet viser Espen Bjørnsund Gundersen til et personalmøte på skolen mandag etter vinterferien. Det var rett etter at forhåndsvarslet om oppsigelse var gått ut til Hjørdis og Oddgeir Nilsen.

– Vi hadde fått signaler om at det var planlagt en form for protestaksjon på Sandnes skole og var bekymret for at den ville involvere elevene. Derfor orienterte vi de ansatte om rettigheter og plikter, og arbeidsreglementet ble sendt ut. Vi var tydelige i møtet om at alle ansatte har ytringsfrihet som privatpersoner, men også lojalitetsplikt som ansatte. Vi presiserte at man må være nøye med rollen man har når man uttaler seg, men at som privatperson har man vidtrekkende ytringsfrihet. Det er veldig synd at dette er blitt framstilt som at vi knebler ansatte, mener personalsjefen.

– Uheldig tidspunkt

– Jeg oppfattet av møtet at det er stor frihet om hva en ansatt kan si og mene, bare man gjør det klart at det er i rollen som forelder eller borger, supplerer konstituert rektor Nina Kaino.

– Tidspunktet for dette var uheldig, bemerker fungerende SL-tillitsvalgt Roy Steffenakk, og Gundersen bekrefter at enkelte satte et i sammenheng med en personalsak.

– Det er trist om dette blir snudd til at arbeidsgiver legger band på hva man får si. Men vi må også bevisstgjøre ansatte om hva slags følger det kan ha om man blander roller og trør over ei grense, legger personalsjefen til.

Tillitsvalgte

– Hvor stor frihet har tillitsvalgte til å uttale seg?

– Så lenge man ikke uttaler seg om forhold som er underlagt taushetsplikt, kan en tillitsvalgt gå ut med nesten hva som helst. Men vi har en samarbeidsavtale med arbeidsgiveren om at vi varsler den andre når vi går ut i media, poengterer Tom Harry Hanssen fra Utdanningsforbundet.

– Kommunen som arbeidsgiver og tillitsvalgte kan godt være uenige, men det er viktig å ta vare på måten vi går fram på, sier Gundersen.

Samtidig framholder Hanssen at mye av det som er kommet ut i debatten om Sandnes skole er kommet fra foreldre, og at det ikke er noe som er naturlig for hovedtillitsvalgte å kommentere.

Personalrommet

– Har Hadsel kommune anledning til å bestemme hva ansatte ikke får snakke om på personalrommet?

– Det er korrekt at jeg ga en slik beskjed. Men det er tatt ut av sammenheng. Grunnen til at det ble sagt var at diskusjonene om montessoriskole var så heftige at enkelte følte seg utstøtt og harsellert med, og man måtte gjøre noe av hensyn til enkeltansatte og arbeidsmiljø. Da ga jeg beskjed om at dette ikke skulle diskuteres i arbeidstida så lenge man ikke hadde kjøreregler for diskusjonene. Har man det på plass, kan man diskutere så mye man vil, svarer Espen Bjørnsund Gundersen.

Det bekrefter Roy Steffenakk, fungerende plass- og hovedtillitsvalgt for Skolenes Landsforbund.

– Vi var enige i at noe måtte gjøres, men jeg var også bekymret for at dette kom til å møte motbør, legger han til.

Nina Kaino, konstituert rektor på Sandnes, tilføyer at det har vært enighet om at man måtte ha kjøreregler.

Epost-glipp

– Anerkjenner Hadsel kommune Skolenes Landsforbund som en part? Får denne organisasjonen samme informasjon som andre?

– Vi anerkjenner Skolenes Landsforbund som part på linje med de øvrige. Én epost kom ikke fram på den adressen vi hadde, men det var vi ikke klar over, svarer oppvekstsjef Torbjørn Lappegard.

– I utgangspunktet får alle berørte hovedtillitsvalgte den samme informasjonen. Adressene til de ulike hovedtillitsvalgte ligger i en kommunal adresseliste, og arbeidsgiver sender ut epost enten til berørte eller samtlige. Men de hovedtillitsvalgte har ansvar for å påse at adressen er i bruk og at informasjon videreformidles. Vi aksepterer ikke private epostadresser på denne lista, og det kan ha skjedd en glipp da hovedtillitsvalgt for Skolenes Landsforbund ble sykemeldt og vi fikk beskjed om at en utenfor kommunen skulle fungere i rollen. Der kan det ha forsvunnet en eller to eposter som skulle fått til Skolenes Landsforbund før vi fikk gjenopptatt korrespondansen igjen, sier personalsjef Espen Bjørnsund Gundersen.

– Hvis noen skulle tro vi hadde et ønske om å sette organisasjonen på sida, er det ikke tilfelle. Det skjedde i forbindelse med sykemeldingen, understreker personalsjefen.

Sandnes-rektor Nina Kaino understreker at både Utdanningsforbundet og Skolenes Landsforbund kalles inn til samarbeidsmøtene på skolen.

Ansattes kompetanse

– Kan kommunen ensidig slette deler av CV-en til en ansatt uten å informere om det, eller få det godkjent?

– Når en lærer tar en utdannelse skal man søke om å få kompetansen godkjent for undervisning i grunnskolen. Arbeidsgiver har anledning til å ikke godkjenne kompetanse dersom man finner at den ikke tilfredsstiller kravene, sier Gundersen.

Som eksempel viser konstituert rektor Nina Kaino til at hun ikke får godkjent sin utdanning i bedriftsøkonomi som kompetanse i grunnskolen.

– Vi ønsker at ansatte fører opp all kompetanse på sine CV-er. Men når vi skal vurdere hva som teller i grunnskolen kan det være at enkelte ting ikke regnes som kompetansegivende for undervisning i grunnskolen, sier oppvekstsjef Torbjørn Lappegard.

Restartet omstilling

– Hva slags informasjonsplikt har kommunen dersom man må omplassere ansatte ved omstilling?

– Vi kan ta utgangspunkt i omstillingsprosessen her på Sandnes skole. Det må gjøres en vurdering av hva slags kompetanse man behøver å sitte igjen med på skolen. Den vurderinga er gjort her. Så skal det også kartlegges forhold ut over formell kompetanse, som sosiale forhold. Vi har restartet denne prosessen her og sendt ut kartleggingsskjema for å gjøre en ny vurdering av kompetansen hos de ansatte. Så blir det nye drøftinger mellom arbeidsgiver og hovedtillitsvalgte. Det skal ikke gå ut informasjon om hvem som er overtallig før drøftingene. Det kan gis en pekepinn lokalt for å forberede de enkelte. Det er blitt gjort før vi restartet prosessen, sier Espen Bjørnsund Gundersen.

Her understreker hovedtillitsvalgt og plasstillitsvalgt for Skolenes Landsforbund, Roy Steffenakk, at beskjeden ble oppfattet som noe annet enn en pekepinn. – Beskjeden som ble gitt lokalt var veldig tydelig om at tre av oss ikke skulle bli værende på Sandnes, presiserer han – og legger til at det altså var før prosessen ble restartet. Per nå er de hovedtillitsvalgte offisielt ikke informert om hvem som blir overtallige.

Ønsket fritak

Personalsjef Espen Bjørnsund Gundersen sier til Bladet Vesterålen at han i den konkrete saka i forhold til Hjørdis og Oddgeir Nilsen håper at arbeidsgiver kan fritas fra taushetsplikt, så den kan belyses fra begge sider. Bladet Vesterålen har lagt fram ønsket for dem, men de har ikke ønsket å frita arbeidsgiveren fra taushetsplikt.

– Arbeidsgiver er på generelt grunnlag helt avskåret fra å kommentere utsagn og påstander i en personalsak, uansett hvor feilaktig eller løsrevet slike utspill kan være. Da blir saken lett svært ensidig, men det er en pris arbeidsgiver må leve med, sier pesonalsjef Espen Bjørnsund Gundersen.