Fiskeriminister Per Sandberg har trukket stortingsmeldinga om trålerpliktene, etter at partiene i Næringskomitéen på Stortinget ikke ble enige om noen innstilling.

Les også: Sandberg bekrefter: Trekker pliktmeldingen

Arbeiderpartiets Ingrid Heggø, som var saksordfører for meldinga, mener regjeringspartiene ikke hadde vilje til å diskutere saka.

– Vårt forslag gikk på det som det var flertall for etter landsmøtevedtak i flere av partiene – at pliktene skulle fortsette. Det var også et klart flertall i Stortinget da vi ba om ei pliktmelding, for at intensjonen bak pliktene skulle oppfylles, sier saksordføreren til Bladet Vesterålen.

Hun mener partiene burde kunne satt satt seg ned og forhandlet rundt bordet med det utgangspunktet.

– Men det var det ikke gehør for hos Høyre og Frp, sier hun.

– Det ble ingen reelle forhandlinger. Men det burde vi klart.

– Men kunne ikke dere andre partiene kommet til en flertallsløsning uten regjeringspartiene?

– Jeg vil ikke si at det var manglende vilje hos V og KrF, men hos regjeringspartiene. Det er dem det påligger et ansvar å prøve å få landet saka. Vi hadde to møter, men det var ikke reell vilje fra dem til å gå videre på det, svarer Heggø.

– Jeg merker meg at Sandberg skylder kun på Ap . Men veit du hva, det lever jeg godt med, tilføyer hun.

– Hvordan vil egentlig Arbeiderpartiet at pliktene skal fungere i framtida?

– Vi har vært klare på at dagens innretning på pliktene ikke fungerer. Det som ligger i vårt forslag er å flytte fokus tilbake til industriens behov. Det betyr at industrien skal kunne si hva slags råstoff den vil ha, og når den vil ha råstoffet. Det er ikke tråleren som skal komme og kreve at industrien kjøper alt eller ingenting. Vi vil ha helårs avtaler der industrien skal ha bukta og begge endene, der industri og trålere har samme eier. Da skal industrien kunne melde sine behov, og trålerne må levere. Ellers tar vi konsesjonene og slipper andre til, sier Ingrid Heggø.

Hun viser til at hun har hatt samtaler med industri-eiere og erfart at man ønsker å få til en lønnsom industri.

– Industrien i dag er mye mer spesialisert i forhold til type fisk og størrelse enn i 2006 da vi innførte bearbeidingsplikta. Det må man ta hensyn til. Vi må for eksempel ha en avregningsperiode på et år.