Sjømatfestivalen samler hvert år 4000 - 5000 personer innenfor festivalområdet i sentrum av Lødingen.

Kramkarer i salgsboder, underholdning, aktiviteter og konkurranser bidrar til å skape liv og røre.

I tillegg selges det mat og alkoholholdig drikke, både i Sjømatteltet og tilstøtende områder.

Det er sistnevnte praksis medlemmene i Tverrfaglig team (TFT) mener har fått for stor plass.

Bekymret

I et brev til kommunalsjef oppvekst Per Harald Christensen peker TFT på at alkoholserveringen åpner klokken 10.00 både lørdag og søndag.

– Dette skjer mens det er barn og ungdom tilstede. Også når det er underholdning rettet mot barn, drikkes det alkohol både i og utenfor Sjømatteltet. TFT er redd Sjømatfestivalen har utviklet seg til å bli en festival, der alkohol har fått alt for stir plass, skriver leder i TFT Bjarne Jota.

Det faktum at voksnes bruk av alkohol kan føre til utrygghet hos barn, samt at voksne skal være gode forbilder når det gjelder forebygging av rusmisbruk blant ungdom og unge voksne, gjør sitt til at TFT ber kommunalsjef oppvekst komme på banen.

– TFT ønsker at kommunalsjef oppvekst griper fatt i dagens praksis, i den hensikt å påvirke arrangørene av Sjømatfestivalen til å endre sin praksis for alkoholservering. Vi forventer at kommunalsjefen tar denne henvendelsen videre til rådmannen, og om nødvendig, bringer den videre til politisk behandling, avrunder leder i TFT Bjarne Jota, som lanserer egne øl-telt med 18 års aldersgrense, eller senere start å servering av alkohol, som mulige løsninger på utfordringen.

Tar gjerne debatten

Arrangørene av Sjømatfestivalen er på oppløpssiden når det gjelder årets festival.

Primus motor Jan Roger Henriksen innrømmer at henvendelsen fra TFT kommer noe brått på.

– Jeg respekterer at noen har synspunktet som her legges frem. Jeg har imidlertid ingen oppfatning av at dette er blitt en øl-festival. Men bevares. Dette er et utspill vi skal ta opp til vurdering, sier Henriksen.

– Ser du utfordringen ved at det serveres øl og vin mens det er barn tilstede under Sjømatfestivalen?

– Det er nå en gang slik de fleste festivaler er bygd opp. Tar folk med ungene på restaurant, serveres det alkoholholdig drikke der. Sjømatfestivalen har aldri fått bemerkninger når det gjelder skjenkekontroll. I år er vi kommet så langt med planleggingen, at det vil være umulig å gjøre noe med henvendelsen, avrunder Jan Roger Henriksen.

Tverrfaglig team består av fagpersoner fra Helsestasjon, barnevern, psykiatritjeneste, kommunelege, miljøterapeut oppvekst, barnehage, barneskole, ungdomsskole, og ellers andre som kan være relevante (info hentet fra hjemmesiden til Lødingen kommune)