Fremskrittspartiets ungdom, Unge Høyre, Unge Venstre, KrFU og Senterungdommen går alle inn for at sykelønn til norske arbeidstakere skal kuttes med rundt en tredel. Ingen av moderpartiene vedtok kutt på sine landsmøter, men ungdomspolitikerne mener at en hard kur er løsningen for å få sykefraværet ned.

Norge har riktignok høyt sykefravær sammenlignet med mange andre land, og sykepenger koster staten over 41 milliarder kroner.

Det er viktig å ha søkelys på balansen mellom offentlige utgifter og inntekter. Men prioriteringen er interessant. Mens de unge ønsker å stramme inn for vanlige folk, akter man lite på regjeringas skattelettelser til de mest velbemidlede i samfunnet. VG pekte tidligere i vår på at det er gitt en skattelettelse på gjennomsnittlig 10 kroner dagen til 94 prosent av befolkningen, mens de rikeste i landet har fått en gjennomsnittlig skattelettelse på 1.600 kroner.

Selv om vi har en progressiv skattemodell, er det god grunn til å diskutere både prioriteringen, virkningen og profilen i lettelsene regjeringa har gitt. Men i stedet er altså ungdomspartiene opptatt av sykelønn for arbeidsfolk.

Da er det verd å minne om et fundament for den vellykkede norske velferdsmodellen og den norske økonomien, nemlig trepartssamarbeidet i næringslivet.

Det er avgjørende for samfunnet at vi har et sterkt samarbeid mellom partene i arbeidslivet og staten, der partene blir involvert dersom man for eksempel vurderer endringer i offentlige ytelser.

Denne mekanismen har de politiske partiene også på borgerlig side forstått, og det ligger til grunn for at sykelønna er fredet, etter sterkt engasjement fra blant andre LO. Anerkjennelsen av trepartssamarbeidet kom også klart fram da arbeidsminister Anniken Hauglie (H) nylig deltok på det meste av LO-kongressen. Det var et tydelig signal om LOs rolle, og et uttrykk for respekten også den borgerlige regjeringa viser for organisasjonen som en ansvarlig ivaretaker av norsk velferd.

På den andre sida i arbeidslivet er NHO den dominerende parten, og trepartssamarbeidet må naturlig også involvere denne organisasjonen. I dag er det også gjensidig respekt mellom NHO og LO, selv om man naturlig nok er sterkt uenig i enkeltsaker.

Omstillingen som er varslet i norsk arbeidsliv kan sette partene på krevende prøver. Da er denne respekten et godt tegn på at man er villig til å finne holdbare og konstruktive løsninger i lag.

Snubletråder kan det være mange nok av også i et velfungerende trepartssamarbeid. Én av dem vil være å drive gjennom politiske endringer som klart øker forskjellene i samfunnet.