Nergård driver fangst, foredling og salg av sjømat. Selskapet har i overkant av 470 ansatte, og 92 prosent av dem er bosatt i Nord-Norge. Norsk Sjømat har vært medeier i Nergård siden 2010 og kontrollerte allerede rundt 42 prosent før den nye avtalen. Samherji kom inn på eiersiden i 2014 og kontrollerte 22 prosent. 

- Vi ønsker at Nergård AS går fra å være en leverandør av råvarer og halvfabrikata til å i større grad også bli en videreforedler. Da vil mye av foredlingen foregå i Nord-Norge. Vi ser det slik at foredling så nært råvarekilden som mulig er det viktigste grepet for å levere verdens beste produkter. Det blir sentralt her også, sier daglig leder i Norsk Sjømat, Per Magne Grøndahl.

Norsk Sjømat har hovedbase og flere enn 300 ansatte i Stranda på Sunnmøre. Selskapet har over 30 års erfaring fra foredling. Svært høy bearbeidingsgrad av laks og stadig utvikling av nye produkter har vært suksessoppskriften. Nå skal denne kompetansen bidra til å utvikle lignende løsninger for bearbeiding av hvitfisk i Nord-Norge.

- Lakseselskapene var tidligere alene om stabil levering av fisk hele året. Vi ser store muligheter i det som Nergårdhar gjort på infrastruktur som sikrer fersk torsk 365 dager i året. Snart vil Nergård for eksempel kunne tilby sashimi-kvalitet også på torsken. Da kan det bokstavelig talt åpne seg en ny verden for torskeprodukter, sier Grøndahl.

Stang satser i ny retning

- Vi er stolte av den veien vi og Nergård har gått sammen. Nå har vi i flere år jobbet sammen med disse to selskapene som tydelig har vist at de har engasjement og vilje til å ta Nergård enda et stort steg videre. Vi ønsker samtidig å bevege oss mer mot andre forretningsområder, sier Arne Stang, som har hatt den kontrollerende posten i Nergård frem til den nye avtalen.  

Samherji er ett av Europas ledende fiskeselskaper og har vært en viktig partner for Nergård i arbeidet med å kunne tilby fersk torsk året rundt. Samherji er kjent for å være i front på verdiskapende videreforedling. Selskapet driver i dag to filetfabrikker i Akureyri og i Dalvik. Fabrikkene drives året rundt basert på råstoff fra deres egne trålere og kystflåten. De prosesserer rundt 30.000 tonn råvare til ferdige filetprodukter som selges over hele verden. Fokuset i produksjonen er på ferskvare og å utnytte hele fisken. 

- Nergård er et ledende selskap i Nord-Norge og vi ser frem til å samarbeide med Norsk Sjømat for å gjøre et godt selskap bedre og sterkere. Vi er trygge på at Samherji’s kunnskap og strategi vil kunne bidra til å gjøre Nergård til et mer vertikalintegrert selskap med fokus på verdiskapning og bærekraft. Vi tror at denne endringen vil ta Nergård nærmere målet om å bli en tilbyder fra «fangst til fat», sier daglig leder i Samherji, Thorsteinn Mar Baldwinnsson.

- Løft for verdiskaping i Nord-Norge

Også i Nergård har ledelsen store forventning til fremtiden. 

- Både Norsk Sjømat og Samherji er selskaper vi har hatt godt og tett samarbeid med i mange år nå. Det er selskaper som driver helhjertet og bunnseriøst med utvikling av sjømatprodukter. Det økte fokuset på videreforedling vil være et løft for oss og verdiskapingen vår i Nord-Norge, sier daglig leder i Nergård, Tommy Torvanger. 

Avtalen må fortsatt godkjennes av myndighetene.  Partene ønsker ikke å gå inn i ytterligere detaljer om de økonomiske vilkårene i avtalen på nåværende tidspunkt.

Nergård Bø er eid av selskapet. Bedriften har driftsstans etter brann i mottak- og produksjonsdelen i vinter.

Blant interessante planer for anlegget i Bø har vært en fabrikk for biprodukter.

– Bygger det mest moderne

Storsatsing i Bø