Den tidligere er flere ganger verdensmesteren både innen snøkiting og kitesurfing på vann, er i sitt rette element når hun også i år stiller hun opp som instruktør for elever fra Lofoten folkehøgskole.

To camper

– Vi har lyst til å forsøke å få til to kitecamper til neste år, sånn at det også blir en for lokalbefolkninga, at de som er interessert i kiting kan få muligheten til å være med, sier Kari Schibevaag.

Det ligger tjukt av puddersny over fjellet når det er andre år på rad elever fra surf- og skilinja i Kabelvåg er på Storheia for å kurses.

 

– I fjor var det litt dårligere vær, men like god stemning. Og i fjor fikk vi kitet med nordlys om natta. Det var digg, ler kitedronninga.

Med seg som instruktør har hun Tom Magne Jonassen.

– I fjor etter at folkehøyskolen var dratt, inviterte vi med oss venner som var her og kitet, en slags camp for å teste det ut. Vi har lyst til å prøve å hold en åpen camp til neste år, for å prøve å se om der er interesse, sier Schibevaag.

– En perfekt base

 Schibevaag mener Ørnheihytta er den ultimate basen for kitere.

 

– Vi har hatt teorien til kurset inne, og foholdene for å kite her er flotte fordi det er nesten alltid vind på toppen. Og så har vi kjørt endel på ski når det ikke har vært forhold for å kite. Så kan vi gå rett inn og spise lunsj, og rett ut igjen etterpå. Alt ligger her, og denne hytta og beliggenheten er som skapt for en kitecamp, sier Schibevaag.

 

Hun smiler og slår ut med hendene:

 – Alle må få oppleve det her – fy søren så nydelig! Vi har hatt superforhold, sier Schibevaag, som har sansen for Vesterålen.

– Det så fint her, som Alpene bare med havet i tillegg! Kari Schibevaag, tidligere 12 ganger verdensmester i snowkite.

Kari Schibevaag

 

Onsdag ble det ei lita kite-økt mellom snøstormene, og elevene fikk testa seg i barske forhold. Skiftet mellom sol og sny går fort på toppen.

– Det var helt vanvittig som været skifta. Men jeg tror alle fikk maks ut av det, alle var oppe og glei på ski. Det er flere som er blitt så gira på kiting at det er tre av dem som har med treningskiter hjem, sier Kari Schibevaag.

 

Elsker å være ute

Vi møter de 16 elevene fra surf- og skilinja til Lofoten folkehøyskole på toppen av Storheia. Det er strålende sol og likeså smil.

– Det er så mye puddersnø her at vi har gått med høye kneløft denne uka, sier Kari, før de setter avgårde ned bakken tilbake til hytta. De pudderdanser ned i et rolig tempo.

– Nå er det sol og snør samtidig. «We like it a lot!» ler Kari, som sier det er en takknemlig oppgave å være instruktør for folkehøyskoleelevene.

 

– Det har vært veldig enkelt, alle elsker å være ute og alle elsker nye ting, det er veldig lett å gjøre ting sammen med sånne ungdommer. Det er en veldig happy gjeng og lite stress. Og så er de veldig motiverte, de gleder seg til å komme hit hvert år, sier hun.

– De fleste ungdommer er mer inne, men denne gjengen er ute og koser seg. De har tatt badstue og bada i snøen, og de har laga all maten, sier Schibevaag. Om det ikke er vind nok til å kite, er topptur et gjevt alternativ.

– Det er noe å gjøre her uansett, sier hun.

 

Sikkerhet først

– Det har vært veldig gøy, sier Aurora Krohn Tøien og Kaja Stamer Ekerhof. De er blant elevene som er fornøyde med å ha hatt en instruktør i verdensklasse.

– Å lære å kite på snø er lettere enn å lære det på vann. Vi har fått prøvd å gli litt på ski med kiten, men når det er vind får man fort mye fart, og da er det lett å få litt panikk med trapesen, om man er nybegynner, ler de.

I vinden er det mye krefter, og i opplæringa er sikkerhet satt først.

 

– Vi har fått lære oss å kite trygt, man har hørt litt om at det kan være farlig, men sånn som vi har fått lære det har det vært veldig gøy og sikkert. Og det var utrolig å se hvordan Kari gjør det når hun kiter, sier de.

 

Luftsportentusiast Fred-Arne Fredriksen har stått bak og gjort dugnad for at avviklingen av campen har gått greit. Han roser de mange som har bidratt til å gjøre campen mulig.

– Vi benytter anledningen til å takke viktige samarbeidspartnere som på hvert sitt vis birdo til at vi kunne gjennomføre denne samlingen: Hadsel Rødekors, grunneiere, Nordkring, Hadsel kommune, Hadsel VGS kjøretøy, og til slutt men ikke minst Trama as, sier han.