Øksnes kommune står foran store økonomiske utfordringer de neste årene. Rådmann Elise Gustavsen har laget et forslag til kutt som hun ønsker å orientere politikerne om. Økonomiplanen skal ikke behandles før i august, men rådmannen mener politikerne må være med på å spare inn, og har derfor laget en orientering som presenteres i neste formannskapsmøte. Framskriving av budsjettet for 2018 viser et underskudd på 14 millioner, men gjennom innsparinger på flere tjenester har administrasjonen fått dette underskuddet ned til åtte millioner kroner.

Kommunen har gått gjennom driftskostnadene og rådmannen understreker at kommunen drifter kostnadseffektivt. Øksnes har lavere inntekt enn sammenlignbare kommuner, fordi kommunen ikke har eiendomsskatt.

Nødvendig og forsvarlig

Innsparingene på åtte millioner er gjort med å kutte innenfor rådmannens myndighet. Rådmannen legger til at det fortsatt er mye som gjenstår, men at disse kuttene tar dem et stykke på veien.

Administrasjonen har redusert tildeling av nye spesialpedagogiske ressurser til skole og barnehage, for i stedet å løse nye oppgaver innenfor eksisterende spesialpedagogiske rammer.

– Dette vil være utfordrende å løse i praksis, men er innenfor det vi vurderer som nødvendig og forsvarlig i en spare-prosess. Vi har også gjort en mer nøyaktig beregning av hvor mange barnehageplasser som økes ved Trangsprellen barnehage, og dette er et tall som kan endre seg i takt med tilsøkning. Pr 30.05.17 var økning i barnehageplasser lavere enn forventet tidligere i vår, skriver rådmannen.

Videre har administrasjonen forventninger om at de ikke vil trenge så store ressurser til ekstravakter innen pleie og omsorg de kommende år, når grunnbemanningen i hjemmetjenesten styrkes.

– Vi har vedtak om reduksjon i antall langtidsplasser som ennå ikke fullt ut er effektuert, men vi forventer at overbelegg på langtidsplasser bare vil skje unntaksvis fra 2018.

Derfor reduseres også institusjonenes ekstravaktsposter.

– Vi har sett økt belastning på leger og medhjelpere, men reduserer i det tillegget som er meldt behov om, slik vi reduserer på samtlige tjenesteområder i denne økonomiplanprosessen, skriver rådmannen.

Må kutte mer

Selv om administrasjonen har fått ned underskuddet til åtte millioner, så vil det være nødvendig med ytterligere kutt for å få økonomiplanen i balanse. For å forberede politikerne på hvilke besparinger som kan gjøres for å få balanse har rådmannen laget en liste over tiltak som politikerne må ta stilling til.

Det foreslås det tiltak som reduserer antall årsverk i sentraladministrasjonen, med halvårsvirkning i 2018. Det foreslås også å utsette effektuering av vedtak om to nye lærligeplasser, og tilknytning til opplæringskontor.

Innen sektoren skole, barnehage og kultur anbefales reduksjon i avsatte midler til prosjekt over i drift.

– En halvering av posten vil sikre en redusert drift, noe vi anbefaler i stedet for nedlegging av tiltaket, skriver rådmannen.

Som et sparetiltak for økonomiplanens første år, anbefales reduksjon i stillingen pedagogisk konsulent, med tilbakeførsel fra 2019.

– NAV har i vedtatte økonomiplan fått avsatt midler til bekjempelse av barnefattigdom, noe som anbefales reversert. En mindre reduksjon i stønadssatsene anbefales også.

VTA plasser er ikke lovpålagt, og siden Øksnes har 35 plasser, anbefales en reduksjon med 15 plasser, noe som gir halvårsvirkning i 2018.

– Dagsenterplasser kjøpes i dag av Øksnes Vekst. En reduksjon i dette innkjøpet tvinger kommunen til å gi et tilbud i egenregi innenfor eksisterende ressurser, men gir en anbefalt besparelse.

Det anbefales økt byggesaksgebyr, noe som kan gi økt inntekt fra 2018.

– Vi anbefaler å redusere pott avsatt til sommer-vedlikehold av vei, og redusere ressurser avsatt til vedlikehold av bygg. Midler avsatt til investering, anbefales utsatt til 2019.