Ordfører Karianne Bråthen er strålende fornøyd etter møtet med fiskerne på Myre torsdag. Det er også rektor Rune Lødemel, etter å ha fått i boks minst 10 intensjonsavtaler med fiskere som ønsker å ha lærlinger med på havet.

– Nordland fylkeskommune har vært avvisende til å opprette fiske & fangst på Myre, så lenge de har dette tilbudet på Gravdal. Det er liten søkning til Gravdal, men mange som viser interesse for å ha et slikt tilbud på Myre. Etter at en ble enige om et samarbeid med Gravdal, snudde fylkesråden og er nå positiv til å dette tilbudet, sier Karianne Bråthen.

Må ha lærllingeplasser

Betingelsen som fylkesråden setter, er at Øksnes må kunne vise til at det er opprettet tilstrekkelig mange intensjonsavtaler om lærlingeplass.

– Fylket starter ikke opp et løp som ikke kan fullføres, det er helt klart, sier Bråthen.

Men dette ser ikke ut til å skulle være noe som helst problem. Det er mange fiskere i Øksnes som allerede har hatt lærlinger om bord og som synes det er helt greit. De ser det som en viktig måte å rekruttere nye fiskere, og en står snart foran et nytt generasjonsskifte i flåten.

Lysere enn på lenge

Rektor ved Sortland videregående skole, Rune Lødemel, sier at det er Kleiva og Øksnes som kommer til å bli kjernen i det de holder på med nå.

– Det blir et utdanningsløp som jeg ikke kan forstå at det ikke skulle være stort behov for, sier han. Naturbruk på Kleiva vil rekruttere og det samme vil Gravdal, Narvik, Melbu og Myre.

– Det vil bli 45 elever på Kleiva neste år. Det er mer enn ei dobling etter at vi fikk opprettet aquakultur. Vi får også fulle klasser på Myre, så det ser lysere ut enn på lenge, sier Lødemel.

160 som kan søke

Det er rundt 160 potensielle søkere til Fiske & Fangst. Det har aldri vært i nærheten av å være så mange som er i posisjon til å søke på det nye tilbudet. Dersom 10 prosent av disse søker vil det være fullt mulig å få til en klasse.

Dersom dette blir en realitet, vil det være behov for å ha undervisning ved skolen på Myre og ha et ekstra redskapsrom og verksted på rundt 100 kvadratmeter. Det er heller ikke noe problem å løse dette i Myre havn.

–Vi kommer til å søke om kvote, og da vil det være en god mulighet for at vi på sikt også kan få inntekter av det vi holder på med, sier Lødemel.

Tar gjerne imot lærlinger

Tom Grande i Øksnes Kystfiske er svært positiv til å ta imot lærlinger.

– Vi har hatt lærlinger om bord og vi ønsker å fortsette med det. Vi har tre store kystbåter og vi ønsker gjerne å ha fire lærlinger med oss, sier han.

André Reinholdtsen meldte sin interesse for tre lærlinger, mens Robert Brun ville ha én lærling med seg på sjarken sin, Runar Hansen og Jostein Berthinussen ville også ha én hver. Dermed er det sikret 10 plasser, men potensialet er mye større på Myre og alle er sikre på at det er flere fiskere som ønsker å ha med seg lærlinger om bord.

Mange dyktige ungdommer

Det er Ramona Lind ved Opplæringskontoret for Nordre Nordland som styrer med lærlingeordningen. Hun har allerede flere lærlinger i Øksnes og sier at det totalt er rundt 70 lærlinger ute i Fiske & Fangst.

– Veldig mange dyktige ungdommer som dere kan ha stor glede av, men så kan det jo være en og annen som etterhvert føler at de ikke mestrer det de holder på med, eller at de ikke trives med dette. Da kan det jo gå litt galt, sier hun.

Nå håper alle at Nordland fylkeskommune gir Øksnes en mulighet og at Sortland Videregående Skole får Fiske & Fangst lagt til Myre fra høsten 2017.