Det er blitt gjort store investeringer i Cermaqs anlegg i Alsvåg de siste årene. Dette kombinert med ansatte som har stor kompetanse på videreforedling av fisk gjør at anlegget sammen med de ansatte har mange muligheter for videre drift.

– Ved fiskestørrelse på 4 – 4,5 kg har anlegget en slakte- og pakkekapasitet på 90 til 100 tonn på ordinær arbeidsdag. Det er da god balanse mellom dagens slaktekapasitet og pakkekapasitet, heter det i rapporten.

De legger til at produksjonen kan økes ytterligere ved å sette inn to skift.

Stor frysekapasitet

I rapporten legges det stor vekt på den store frysekapasiteten anlegget i Alsvåg har.

– Kuldeanlegget gir en kapasitet på cirka 35 tonn per 15 timer. Tunnelene gir plass for 25 – 30 tonn avhengig av fiskestørrelse. Fryselager gir plass til cirka 20 tonn og grinder gir i dag en kapasitet på 10 – 12 tonn per dag. Frysepakkelinja gir en kapasitet på cirka 20 tonn per dag.

I en uttalelse fra seniorinspektør ved Mattilsynet «Seksjon fisk og mat Midtre Hålogaland» står det blant annet:

– Anlegget tilfredsstiller alle krav i regelverket, både logistikkmessig, byggteknisk og hygienisk for mottak også av hvitfisk. I tillegg er det et nytt og moderne anlegg for mottak av biprodukter, noe det er et stort fokus på i dag. Anlegg har tanker både for Kategori III og Kategori II. Det vil derfor passe utmerket for mottak av «Hotell-fisk» og landing av denne type fisk.

Seniorinspektøren påpeker også at det er stor mangel på frysetunneler, og at Cermaqs frysetunnel er den største i kommunen. I blåkveitesesongen mangler det kapasitet til innfrysing, og da det i tillegg er fryserom for avlastning stiller anlegget i Alsvåg i en egen klasse.

– Anlegget har i dag en stor produksjonskapasitet på is og et godt anlegg til dette. Anlegget har gjennom de siste vintersesonger levert store mengder is av en god mikrobiologisk kvalitet til hvitfisknæringen på Myre, skriver seniorinspektøren.

Flere muligheter

Seniorinspektøren mener anlegget vil være godt egnet for mottak av restråstoff, uten store investeringer. Situasjonen har de siste årene ikke vært optimal, selv om det har fungert. Med den store kjøle- og frysekapasiteten vil anlegget også være godt egnet for mottak og nedfrysning av kvalkjøtt i stor skala.

– Oppsummert kan anlegget brukes til det meste når det gjelder mottak og produksjon av fiskeriprodukter og tilfredsstiller således alle krav i regelverket til dette, avslutter seniorinspektøren.

Fiskeriparken har også vært i kontakt med aktører i næringen, for å høre hva de mener om anlegget.

– Cermaq Alsvåg er høyst interessant for slakting av levende torsk og produksjon av filèt. Det er pr. i dag en konkret næringsaktør som har startet opp en slik produksjon i mindre skala, men ser store muligheter for videre satsning og økning av produksjon.

Aktøren kan være interessert i å se på muligheter for å benytte anlegget i Alsvåg til en kombinasjon av produksjon av vill torsk samt kunstigklekket torsk. Dette for å få en mer helårlig produksjon. De trekker også frem muligheter for samarbeid med Primex- satsningen i Myre havn.

Det kommer også fram av rapporten fra Fiskeriparken at en stabil sjøtemperatur utenfor anlegget i Alsvåg gjør at det vil være fullt mulig å drive med oppdrett, levendelagring og videreforedling av snøkrabbe og kongekrabbe.

Flere aktører mener det er høyst aktuelt å plassere en bedrift for videreforedling av restråstoff i Alsvåg. Flere aktører mener også at et samarbeid vil kunne føre til helårlige arbeidsplasser, dersom anlegget tar oppdrag både for hvitfisk- og oppdrettsnæringen.

Fiskeriparken anbefaler Cermaq og Øksnes kommune å ta kontakt med de aktuelle aktørene, og avslutter med at de ikke har gått videre i dialog med aktuelle aktører, da dette ikke har vært deres mandat.