– Toget er gått for Andøya flystasjon, ja. Men toget bør ikke være gått hva angår å få et tilsvarende antall statlige arbeidsplasser til kommunen, sier Aarebrot til Bladet Vesterålen.

Han tror med andre ord ikke at Senterpartiet vil lykkes i å overtale Arbeiderpartiet til å snu i saken, dersom partiene vinner valget og kommer til enighet om å danne ny regjering.

– Hvorfor?

– Jeg tror ikke Ap vil gå inn for å tvinge Forsvaret til å ha større utgifter, eller å beholde baser som man fagmilitært har gitt uttrykk for at man ikke trenger. Det kan man bare glemme, sier Aarebrot.

Han har heller ingen tro på at Venstre og KrF får Høyre og Frp til å snu.

– Det anser jeg som helt urealistisk, sier Aarebrot.

– Når det er sagt, tror jeg Sp vil gjøre et veldig godt valg. Det skyldes den ene reformen etter den andre, ikke bare langtidsplanen for Forsvaret. Her snakker vi alt fra kommunereformen til politi og helse. Den dumme Høyre- og Frp-regjeringa driver egentlig valgkamp for Sp. Trygve Slagsvold Vedum kan bare dra på badeferie, fortsetter han.

Statlige arbeidsplasser

Aarebrot er klar på at sjansen i beste fall er minimal for at vedtaket blir omgjort. Samtidig slakter han den blåblå regjeringa for ikke å ha hatt en plan for omstilling i Andøy.

– Det hjelper ikke en døyt å gi kommunen penger til omstilling. Det eneste som hjelper er å sørge for at folk med høgskole- og universitetsutdanning fortsatt vil bo der. Da trenger man kompetansearbeidsplasser, sier Aarebrot.

Andøy kommune er i ferd med å søke om status som omstillingskommune. Samtidig er det lagt inn en merknad i vedtaket om å legge ned flystasjonen, om at staten skal ta ekstraordinært ansvar for Andøy-samfunnet. En fersk rapport fra Nordland fylkeskommune, som er kvalitetssikret av Sintef, anslår en nedgang i sysselsettinga på 16,45 prosent når flystasjonen legges ned.

– Det er hjelpeløst av regjeringa å legge ned flystasjonen uten å sørge for tiltak som gjør at man får tilsvarende antall kompetansearbeidsplasser. Og da tenker jeg på tilførsel av statlige arbeidsplasser. Det er det som må til, sier Aarebrot.

Legg oljevernbasen til Andøya

Han mener utflytting eller etablering av nye statlige arbeidsplasser til Andøy bør være en smal sak. – Det kan man for eksempel enkelt gjøre ved å øke virksomheten i Oksebåsen, eller ved å legge oljevernbasen dit, sier Aarebrot.

Han er sterkt kritisk til hvordan regjeringa er organisert.

– Statsrådene styrer hver sine områder, og hver sine norgeskart. Ingen tenker kompetansespredning. Det skulle egentlig vært et kompetanse- og utflyttingsdepartement i Oslo, sier Aarebrot.

Han utdyper: – Hvis Andøysamfunnet, samme dag som vedtaket om å legge ned flystasjon ble gjort, hadde fått beskjed om at det for eksempel tilføres oljevernbasen, da ville situasjonen blitt endret. Når fagdepartementene fatter vedtak som får dype konsekvenser for et lokalsamfunn, bør regjeringa umiddelbart sjekke om det er andre sektorer som kan plasseres der. Det er for eksempel nok av direktorater som kan flyttes, sier Aarebrot.

Han viser til nedleggelsen av Jernverket i Mo i Rana.

– Den gang var Einar Førde kringkastingssjef i NRK. Han var imidlertid en gammel lur politiker, og av den grunn opprettet han inntjeningssentralen for NRK-lisensen i Mo i Rana da Jernverket forsvant. Et strålende eksempel til etterfølgelse, slår Aarebrot fast.