Det er ikke hver dag Oslo-avisa Aftenposten beskjeftiger seg med fiskeri. Slik er det dessverre heller ikke for de fleste andre aviser sør for Vestfjorden.

– Aftenposten fortjener både takk og ære for forsøket på å lære allmennheten litt om næringa. – Behovet er stort.

Redelig reportasje

Aftenposten hadde 27. mars en reportasje over hele fire sider med startpunkt aktiviteten på Røsthavet. Reportasjen ga stort sett et korrekt bilde av kampen om fisken i nord – men med hovedtitel: «Tenk om Australia skulle bore etter olje på Great Barrier Reef?»

– Så pass må man nok ta i for å kunne treffe et publikum som kanskje har mer kjennskap til Australias problemer enn samme for fiskeriene på egen kyst.

Det er i alle deler godt at budskapet om opprøret mot dramatisk ødeleggelse av den norsk-arktiske torsken – skreien – kommer på trykk nettopp i storavisa.

Lærdom om fiskeripolitikk

Det gir et visst håp om at politikere og innbyggere utenom kystens folk skal få innblikk i hva som holder på å skje med landets eldste næring – i rundt 1000 år viktigste eksportvare for Norge. Fiskerinæringa i et nærmest evighetsperspektiv mot faren for ødeleggende oljedrypp i noen tiår.

Deler av LO er presset på lovete arbeidsplasser – ingen kan fortelle hvor mange. – Arbeiderpartiet har i alle fall til nå latt seg presse. – Noen relativt få arbeidsplasser i olje mot en levende kyst med sin kultur og tusener i virksomhet. Valget burde egentlig være enklelt – også i et klimaperspektiv.

Flertallet og makta

Hovedstads-avisa forteller helt korrekt at fiskerne på Røsthavet. – har nordmenn flest i ryggen. – Likevel stemmer flertallet av folket på partier som med sin politikk vil kunne ødelegge Røsthavet med konsekvensutredning – fødestua for skreien. Og senere hen konsekvens-utrede hele sokkelen utenfor Norges storøyrad for oljevirksomhet. – Det kaller Arbeiderpartiets leder retorisk for kompromis. – Alle vet at kompromis er noe ganske annet! – Dette minner mye om EU-striden.

Oslo-avisa forteller også sannheten: – Skjer det utslipp, driver den drepende olja med Golfstrømmen langs den smale kontinentalsokkelen rett inn i hele det sårbare området. Og – dessuten skjer det alltid mindre utslipp av kjemikalier hele tiden. Norske nordmenn vil ikke lenger kunne slå seg for brystet og si at vi har verdens reneste hav…

Økende motstand

Fortsatt en opplysning fra Aftenposten: I en fersk meningsmåling gjort for avisa, svarer 43 prosent at de er negative til konsekvensutredning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, mens 34 er for. – Redelig av Aftenposten å fortelle denne sannheten. – I nord, der oljevirksomhet vil kunne få ødeleggende virkning, er det bare noen ganske få av de parti-tro som støtter.

Motstanden er økende over hele landet og i nord nærmer den seg 60 prosent. – Det begynner å sive inn at uansett regjerings-alternativ, vil aktuelle støttepartier hindre konsekvensutredning, sier valgforsker Frank Aarebrot til avisa. – Det vil konkret si at Arbeiderpartiet nå for egen del bør støtte kysten. Det ville gi gode valg-poeng i nord.

Plasker i sjøvatnet

Midt opp i dette dramaet har Per Sandberg foreslått å fjerne alle plikter for trålerflåten, og gi bort det meste av fisken til kapitalinteressene på Nord-Vestlandet. Det betyr i realiteten klargjort for utenlands oppkjøp – slik som i oppdrettsnæringa – den dagen kapitalen ser seg tjent med det. Titel fiskeriminister blir i denne situasjonen helt meningsløs. –

Har ikke hørt om opprøret i nord Mye galt kan Sandberg med sin regjering ennå rekke før de alle får avløsning. Motstanden i nord er bortimot total, men Sandberg gir uttrykk for at han ikke har hørt om opprøret! – Sannsynligvis har han lest Aftenpostens reportasje med spesielt fargete briller.

Tilbake til Aftenposten.

– 29. mars gir avisa på lederplass, med kunnskapsløs grunngivnig, utrykk for at Sandberg er på rett spor. Redaktøren/lederskribenten har trolig heller ikke fått med seg Aftenpostens egen reportasje noen dager før.