Det har i flere omganger kommet reaksjoner på måten de nye fraværsreglene i videregående skole har blitt tolket. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier i sitt svar til stortinget, at han vil be Utdanningsdirektoratet gjøre reglene klarere rundt hvilken politisk aktivitet som kan regnes inn som godkjent fravær.

- Jeg er glad for at ministeren nå rydder i dette. Jeg har hele tiden påpekt at vi må ha et fraværsreglement som ikke bidrar til forskjellsbehandling og urettferdighet. Søknader om fravær til politisk arbeid vil alltid måtte vurderes i hvert enkelt tilfelle, men nå får vi en presisering på at arbeid i andre interesse-organisasjoner også skal gjelde som politisk arbeid, og dermed kunne gi godkjent fravær, sier fylkesråd for utdanning, Hild-Marit Olsen (Ap).

Ikke bare partipolitisk arbeid

Mental Helses ungdomsorganisasjon har vært misfornøyd med at ikke møtevirksomhet på nasjonalt nivå har vært ansett som godkjent fravær.

- Nå har arbeiderpartiets Martin Henriksen brakt spørsmålet inn på Stortinget. Kunnskapsministeren har innrømmer at regelverket har vært for uklart, og har bedt Utdanningsdirektoratet komme med en utvidet tolkning, der vi nå får mulighet til å regne politisk arbeid i interesseorganisasjoner på lik linje med partipolitisk arbeid, forteller fylkesråd for utdanning, Hild-Marit Olsen (Ap).

Tolkes friere

Utdanningsråd Olsen har både i fylkestinget og i dialog med Mental Helse påpekt at hun ønsker likhet når fraværsregelen skal tolkes.

- Det nasjonale regelverket har vært for utydelig. Når vi nå har bragt spørsmålet inn for utdanningsminister Røe Isaksen, så er jeg glad for at han har tatt kontakt med Utdanningsdirektoratet for å rydde opp. Det er ikke fylkeskommunen som utformer dette regelverket, men Utdanningsdirektoratet, avslutter utdanningsråd Olsen.