Hovedtillitsvalgt-forumet i kommunen samler hovedtillitsvalgte fra flere av de ansattes organisasjoner, i tillegg til hovedverneombudet.

Nå har de funnet det nødvendig å si sin mening om prosessen rundt nedleggingen av ungdomstrinnet på Sandnes skole.

– Situasjonen rundt Sandnes har eskalert. Vi er enige i hovedtillitsvalgt-forumet om at vi vil gi en samlet uttalelse, sier hovedtillitsvalgt for Fagforbundet, Kristin Albriktsen.

Bedre prosess enn Innlandet

– Vi er ikke enige i framstillingen av prosessen på Sandnes som dårlig. Vi mener den har vært bred og god, sier hun.

Hun sammenligner med prosessen da ungdomstrinnet på Innlandet skole ble lagt ned.

– Det var et folkemøte på Innlandet, men ikke i nærheten av slik støy som det er her. Og ungene så faktisk etter hvert fram til å gå på Stokmarknes, påpeker hun.

Albriktsen understreker at hun er oppmerksom på at situasjonen på Innlandet og Sandnes ikke var identiske – blant annet annet var ikke størrelsen på skolene sammenlignbare.

– Men jeg sammenligner prosessene. På Innlandet ble det bare gjort et vedtak. Her har det vært en god og bred prosess.

Respektere vedtak

– Vi har fått alle muligheter til å uttale oss, tilføyer Magnhild Lillevik, som er hovedtillitsvalgt for Delta.

– Vi er her på vegne av kommunalt ansatte som må gjennomføre et kommunalt vedtak. I debatten er det blitt ei blanding av diskusjon om kommunestyrevedtaket, gjennomføringen og et friskole-initiativ. Det vi snakker om, er vedtaket, sier Lillevik.

– Det som skjer, går ut over arbeidsmiljøet. Vi kan være uenig i et politisk vedtak, men det må jo respekteres. Vi er hovedtillitsvalgte for de voksne ansatte, men vi blir også bekymret for læringsmiljøet for de unge, sier Albriktsen.

Avklaring

Tom Harry Hanssen fra Utdanningsforbundet viser til flere år med usikkerhet om Sandnes skole gjennom gjentatte budsjettforslag:

– Det har vært etterlyst avklaring om Sandnes skole i flere år. Nå er det tatt en avgjørelse, selv om ikke alle er enig i den, sier han, mens Lillevik legger til at ansatte må forholde seg til arbeidsgivers vedtak.

– En ny utsettelse nå vil bare gå utover de ansatte og ungene, mener Tom Harry Hanssen.

– Nå må vi få ro, sier Stine Sivertsen fra Musikernes Fellesorganisasjon.

Respekt

Hanssen peker på at det er sykemeldinger på Sandnes skole på grunn av arbeidsmiljøet.

– Hadde det vært mindre uro, ville det også vært færre sykemeldinger, tror han.

Kristin Albriktsen mener det også kan være foreldre på Sandnes som ønsker å sende barna til ungdomsskolen på Stokmarknes.

– Det er slik at bygdedyret kan bli stort i en sånn prosess. Her må alle kunne få ytre seg og respektere hverandres synspunkt, sier Fagforbundets hovedtillitsvalgte.

De er også bekymret for tonen i diskusjonen på sosiale media.

– Det er også ansatte på rådhuset som har unger og opplever stor belastning. Ingen bør utsettes for personrettede angrep, framholder Tom Harry Hanssen.

– Vi er urolige for ansatte i administrasjonen som skal følge en arbeidsordre, når ting eskalerer på den måten det har gjort, sier Albriktsen. Hovedverneombud Heidi Nordgård presiserer at det også gjelder rektor på Sandnes.

Informasjon

Hanssen reagerer også på påstander om manglende informasjon.

– I forhold til tillitsvalgte er det slik at vi har ukentlige drøftingsmøter med kommunen. Oppvekstsjefen informerer godt på disse møtene. De som klager over manglende informasjon, har som regel ikke deltatt på møtene, sier Utdanningsforbundets hovedtillitsvalgte.

Skolenes Landsforbund

Les også

Skolenes Landsforbund er ikke involvert i prosessen

På spørsmål fra Bladet Vesterålen bekrefter Tom Harry Hanssen fra Utdanningsforbundet at Skolenes Landsforbund i dag er det forbundet som organiserer flest ansatte på Sandnes skole.

– De har ikke hatt mulighet til å møte i hovedtillitsvalgt-forumet i det siste, opplyser han.

– Ville de stilt seg bak uttalelsen dere kommer med nå?

– Sannsynligvis ikke, svarer Hanssen.

Ungene

Karoline Rask, som også er hovedtillitsvalgt for Fagforbundet, legger til at det er ungene som går foran med et godt eksempel for samarbeid i dag.

– Ungene har også meninger. Kanskje bør man lytte til dem også – hvis de tør å uttale seg i dette debattklimaet, mener hun.

Hovedverneombud Heidi Nordgård frykter at det er gått prestisje i saka.

– Nå vil kommunen restarte prosessen. Vi håper de andre partene kan se det på samme måte, sier Utdanningsforbundets hovedtillitsvalgte.

Kristin Albriktsen understreker at de som hovedtillitsvalgte også ønsker at skolen i Hadsel skal være offentlig:

– Vi er for en offentlig skole og imot privatskoler. Lovpålagte oppgaver skal utføres av det offentlige, mener hun.

Les også hva Skolenes Landsforbund mener: – Er største arbeidstakerorganisasjon på Sandnes skole, men ikke involvert i prosessen: Ingen inkallinger, ingen sakspapirer, ingen informasjon. De andre hovedtillitsvalgte er ensidig informert.