13. februar så Elsas Sjømat dagens lys. Andværingene har gått mann av huse for å sikre seg nystekte fiskekaker, fiskegrateng, sushi, torsketunger, røkt torsk, salt uer, seifilet og andre fiskeslag.

– Vi har hatt en god start. Tilbakemeldingene har vært kjempegode, sier innehaver Elsa Åsvang.

– Det er tydelig at folk har savnet en fiskebutikk, sier Therese Nybrott, som sammen med Åsvang og Ann-Mette Solvang utgjør staben i Elsas Sjømat.

Utvider

Fiskebutikken har allerede hatt mange kunder som ikke er bosatt i Andøy.

– Vi har fått tilbakemelding om at de vil ha fisk med seg når de reiser. Det er hyggelig, og nå har vi skaffet oss flyesker slik at vi kan imøtekomme denne etterspørselen, sier Åsvang.

Hun synes det er fint at utflytta andværinger, ferierende og turister kan reise fra Andenes med fersk fisk. Forutsetninga er at butikken får noen dagers varsel, slik at råstoffet kan innhentes.

– Folk kan ringe oss og opplyse om når de reiser, så pakker vi det de vil ha med seg og har det klart til henting før avreise, sier Åsvang.

Elsas Sjømat har også fått forespørsler fra andre vesterålskommuner.

– Derfor vil vi bringe fisk til Sortland én dag i uka. Her er det selvsagt værforbehold, men dette er noe vi kommer til å satse på. Da blir det mulig å få fersk fisk på hele strekninga fra Andenes til Sortland, sier Åsvang.

Stortrives

Åsvang hadde ingen erfaring fra sjømatnæringa da hun etablerte fiskebutikken. Det hadde heller ikke medarbeider Therese Nybrott.

– Men vi har jobbet sammen før, og blant annet startet to asylmottak på Andenes. Vi jobber godt i lag, og begge står på. Det kommer man langt med, sier Åsvang.

Nybrott stortrives i sin nye jobb.

– Det er ei ny erfaring. Vi har mange trivelige kunder, og så er Elsa en god sjef. Vi har det artig på jobb, sier hun.

Ann-Mette Solvang har 37 års erfaring fra fiskeindustrien, og bidrar med masse erfaring. Hun var egentlig gått over i pensjonisttilværelsen, men jobber nå tre dager i uka på fiskebutikken.

– Jeg blir værende her til de bærer meg ut, smiler hun.

Roser fiskemottakene

Elsa Åsvang roser Andenes Fiskemottak og Framnes på Andenes, som har vært behjelpelig med råstoff i vinter.

– Nå har vi også fått avtale med Nordmela. Det er vi glade for, sier hun.

– I tillegg vil jeg rette en stor takk til Arne Bernt Paulsen, som har hjulpet oss med å skjære filet. Han har på mange måter reddet starten vår, sier Åsvang.