Leilighetsprosjektet til Steinsvik innebærer nærmere 100 leiligheter i området øst for Kiwi-forretningen og sør for Sjøgata omsorgsboliger.

Den høyeste blokka er tenkt plassert ytterst mot sundet, og dette har beobere i Sjøgata omsorgsboliger reagert på.

– Det har vært et sterkt engasjement blant beboerne i området om dette, og det er forståelig. Når man legger de største høydene ytterst mot sundet, gir det ei større blokkering mot sundet enn nødvendig, sa Rødts Christoffer Ellingsen.

Han la imidlertid til at man når man bor i sentrum ikke kan forvente å beholde utsikten sin uforandret.

– Vi har ei sterk utvikling i sentrum, og kommunestyret har lagt opp en strategi der vi kan bygge mer i høyden og at vi kan bygge tett. Det er attraktivt å bo i Sortland sentrum, og jeg regner med at den utviklingen vi ser i dette området vil fortsette videre sørover, sa Silvia Ovik (H).

Hun uttrykte frustrasjon over at man ikke er kommet lengre med planleggingen av de trafikale løsningene inn til det aktuelle området.

– Det arbeides med en reguleringsplan for krysset Kjempenhøy–Vesterålsgata. Der forventer vi at den planen kommer rimelig fort, sa teknisk sjef Torgeir Tobiassen.

Ordfører Tove M. Bjørkmo opplyste formannskapet om at det eksisterer en utbyggingsavtale som medfører at Steinsvik skal betale en andel på 27.027 kroner.

– Den avtalen er signert daværende teknisk sjef Merete Skille, og jeg vet ikke hvordan det beløpet er framkommet. Men vi vet at det ikke monner dersom vi skal bygge veier og rundkjøring. Utbygger har imidlertid signalisert vilje til å bidra dersom Sortland kommer fram til ei fordeling, sa Tove M. Bjørkmo.

– Det er fullt forståelig at naboene reagerer. Dette blir en sak som innvirker på deres hverdag. Men behandlinga av reguleringsplanen har vært gjort i tråd med de løpene Sortland kommune har. Og det blir noen ganger sånn at det påvirker naboene. I byplanen kan inntil 30 prosent av det bebygde arealet kan være inntil sju etasjer. Det blir ganske stort, når kvartalene blir større og større. Det er derfor viktig at naboer kommer med sine innspill så tidlig som mulig i prosessen, sa Karl-Erling Nordlund (Sp).

Både Nordlund, Ovik og Bjørkmo trakk fram utfordringene i byggeperioden, når både brannstasjon, Kjempenhøy-leiligheter og Sortland senter skal bygges ut omtrent samtidig.

– Da er det viktig at vi planlegger alle gateløpene, ikke gatene én for én, sa Nordlund.

Han uttrykte også bekymring for om kostnadene med den trafikale utbygginga blir kommunens problem:

– Vi har ikke hjemmel for å kreve kostnadsdekning. Det er fordi vi ikke har reguleringsplan for trafikkløsningene og fordi vi ikke har kostnadsberegning på dem. Dersom vi vedtar Kjempenhøy-utbygginga nå, hvilken risiko løper vi da? Det er det ingen som vet. Hvor mange titalls millioner kroner koster dette oss? Det er det ingen som vet, sa Nordlund.

– I teorien kan vi gjøre hva som helst nå, derfor er det vi som må ta ansvaret. Vi kan stoppe saken. Vi kunne lagt inn forutsetninger og vi kunne gjort ulike ting, sa Christoffer Ellingsen (R).

Han åpnet for å komme med nye forslag i saken knyttet til trafikkavviklinga i byggeperioden, når saken skal opp i kommunestyret.

– Det er store verdier det er snakk om, det får store konsekvenser for trafikkavviklinga i sentrum. Spørsmålet er om vi bør utsette denne saken, sa Christoffer Ellingsen (R).

– Vi har ikke bare ei utbygging, men flere. Den ene henger i hop med den andre når det kommer til trafikkavviklinga. Å stoppe én utbygger kan gjøres, men ikke å samtidig la den andre gå sin gang, sa Ovik, og pekte på brannstasjonen.

Sps Karl-Erling Nordlund uttrykte støtte til utsettelsesforslaget:

– Det er så mange uklare forhold ved dette at jeg vil utsette saken.

– Dersom flere her ikke er kjent med konsekvensene ved å behandle saken, så er en utsettelse det riktige, sa Oddmund Enoksen (SV).

Høyres Silvia Ovik ville ikke være med på utsettelsesforslaget:

– Vi har ventet på Kjempenhøy-krysset i fem år. Er det det vi skal vente på? Da stopper vi utbygginga i lang tid, sa hun.

– Jeg oppfatter at det er en utsettelse for å få oversikt over de økonomiske konsekvensene, sa Bjørkmo.