De siste månedene har Dag Eide drevet revejakt i Holmstaddalen, og til høsten skal det jaktes på flere steder i Sortland kommune.

– All statistikk viser at smårovvilt tar 70 prosent av hønsefuglegg, noe som betyr at de tar grovt for seg av eggene til rypa, forteller Dag Eide i Sortland JFF.

Smårovvilt er samlebetegnelsen for små rovdyr som mink, skjære, kråke, ravn, rev og mink.

– Vi skal satse på smårovvilt fremover, fordi vi ser at vi stadig får flere unge medlemmer. Dette er unge jegere som ikke har med seg erfaring hjemmefra, og derfor er revejakt en fin måte å få en inngang til jakta, sier Eide.

Sortland JFF har vært i kontakt med flere grunneierlag i kommunen, og Dag Eide er veldig glad for at responsen har vært positiv hele veien. I Holmstaddalen jakter han på eiendommen til Kenneth Angell.

Reven tar lam

– Jeg så at han hadde stående ei gammel brakke, og da jeg tok kontakt viste det seg at han mistenker at reven har tatt lam de siste årene, forteller Eide.

At rev kan ta lam er ikke Eide i tvil om.

– Det er blitt påvist at rev har tatt lam flere steder i landet og to rever som samarbeider kan faktisk ta et lam helt opp til 25 kilo, selv om de selv bare veier rundt 8 kilo.

Eide sier et godt signal på at reven har vært på ferde, er om lammet mangler hodet.

– Det er veldig typisk at reven gnager av hodet på lammene, for der er det mye godt fett.

Bare to dager etter at åte var lagt ut i Holmstaddalen, fanget viltkameraet opp rev.

– En rødrev og en sølvrev ble fanget på kamera. Siden vi ønsker å drive sikker jakt, har vi montert lys på brakka, og det går noen uker før reven venner seg til det kunstige lyset, forklarer Eide.

Gode forhold

Inne i brakka er det lagt til rette for at jegeren skal ha det komfortabelt på post.

– Her har vi fått en gammel lenestol, vi har kokeapparat for å lage seg kaffe og mat, og vi har satt inn en gassovn som sørger for at det går helt fint å være her i flere timer, sier Eide.

Han har også montert opp viltkamera og en detektor som gir beskjed dersom det er bevegelse rundt åta.

– På den måten får man beskjed selv om man sovner, sier Eide.

De har vært tre personer som har jaktet i Holmstaddalen i vinter, men Eide håper at de blir flere til høsten.

– Her er perfekte forhold for å drive med revejakt, og vi har ordnet oss til slik at vi ikke trenger å gå ut mens vi er her. Om jeg vil legge ut litt hundefôr rundt åta, så skyter jeg det ut med sprettert, forklarer Eide.

Kenneth Angell synes det er greit å kunne bidra.

– Jeg vet jo ikke noe om reven har tatt lam, men det skader jo ikke å prøve, sier Angell.

Flere jaktposter

Fra høsten skal revejakten tilrettelegges bedre.

– Vi skal legge ut åte og gjøre jaktposter klare i god tid, slik at reven kan venne seg til de nye omgivelsene.

Revejakten avsluttes for sesongen den 15. april, og starter opp igjen den 15. juli.

– Det er så bra at grunneierlagene er positive. Vi håper å få på plass flere jaktposter til høsten. Grunneierne ser at bestanden av rype er gått ned flere steder, og den høye bestanden rev slår ut på rypebestanden. Noen grunneiere selger jaktkort for eiendommene sine, og da er det klart at det er i deres interesse at det er noe å jakte på, sier Eide.

Sortland JFF skal også gå i gang med kurs i flåing og bruk av rev.

– Vi har kjøpt inn et våpen som sammen med en spesiell type ammunisjon skal brukes spesielt til revejakt. Ammunisjonen skader ikke pelsen på reven, sier Eide.

Satser på unge jegere

Sortland jeger- og fiskerforening ønsker å tilrettelegge for jakt, og på den måten få med unge og nye medlemmer ut.

– Vi har fått sponsormidler fra Vesterålskraft, og de skal vi bruke til å utdanne unge jegere. Vi håper at vi kan tilby aktiviteter både innen jakt og fiske, som får ungdommen vekk fra skjermene, sier Eide.

Eide er også åpen for tips om hvor det befinner seg mink i kommunen. Sortland JFF skal også bygge kråkefeller.

– Å jakte er å høste av naturen, og dersom man gjennom jakt kan legge ned en innsats som fører til at andre bestander tar seg opp, så er det kjempebra, sier Eide.