– Avgjørelsen fant sted i form av ei svært dramatisk avstemning på Stortinget, forteller sortlandordfører Tove Mette Bjørkmo, som tirsdag vil ønske celebre gjester velkommen til Sortland i forbindelse med kystvaktas 40-årsjubileum.

Måtte stemme på nytt

At kystvakta i det hele tatt havnet på Sortland i april 1978 var ganske så marginalt:

Da saken skulle avgjøres i Stortinget var vesteråling Andreas Frivåg inne som vara for SV, i det som antakeligvis var hans første opptreden på tinget.

De gamle avisutklippene fra VG, Fremover og Bladet Vesterålen forteller at nettopp Frivåg kom til å spille en sentral rolle i avstemninga, når det ble avgjort om kystvakta skulle lokaliseres til enten Ramsund utenfor Harstad, eller Sortland.

Da det ble stemt, med resultatet 69 stemmer til Ramsund og 68 til Sortland, ropte vararepresentanten fra SV at han ikke hadde fått stemt. Dermed ble det avgjort at man måtte foreta avstemninga på nytt.

– Dersom resultatet da hadde blitt 69-69, som var logisk, ville stortingspresidentens dobbeltstemme ha avgjort saken. Og det ville ikke nødvendigvis være til Sortlands fordel, forteller Bjørkmo.

– Et lykkelig valg

Men dobbeltstemme ble ikke nødvendig, for ved andre gangs avstemning kom tre representanter fra Ap på at de hadde stemt feil første gang. Dermed vippet det i favør Sortland med stemmefordelinga 70-68.

– Det var helt på håret at Sortland ble uten kystvaktbasen. Stortinget var delt på midten i denne saken. Selv kan jeg ikke huske at det var så neppert den gangen, men jeg husker at det var store debatter i forkant, forteller Bjørkmo, som selv flyttet fra Harstad til Sortland i 1979.

– Jeg husker folk sa at vi valgte å flytte ifra olja, men til kystvakta.

Selv om det var med knapp margin, mener Bjørkmo at Stortingets avgjørelse for 40 år siden var den rette.

– Det var et lykkelig valg, og kystvakta har siden den gang ønsket å bli her.

– Likevel har det vært mange runder med forslag om flytting?

– Noen kamper har det vært, men det er det alltid i Forsvaret, når det tenkes strategi og økonomi.

Når Sortland har vunnet alle slagene om å beholde kystvakta så langt, mener ordføreren det blant annet skyldes at kommunen er et godt vertskap, og at det er en god og tett dialog mellom partene.

– Det at basen ligger så sentrumsnært gir oss nok også et fortrinn. Det gjør at de ansatte finner seg godt til rette her, med nærhet til alle fasilitetene en småby som Sortland har å by på.

Når Bjørkmo i dag ønsker velkommen til Sortland, og med det starter feiringa av kystvaktas 40-årsjubileum, vil hun blant annet fortelle om den dramatiske avstemninga på Stortinget i 1978.

Til feiringa kommer mange celebre gjester. Blant andre forsvarsministeren og forsvarssjefen, riksadvokaten, tidligere kystvaktsjefer og skvadronsjefer. Og ikke minst Thorvald Stoltenberg, som regnes som kystvaktas far, og som blir æresgjest under arrangementet.

– Han ledet Stoltenbergutvalget i 1974, som kom fram til at kystvakta skulle være erstatteren for det sjømilitære fiskerioppsynet. Den skulle gi bistand til statlige institusjoner, blant annet innen forskning, samt overvåkning og redning, forteller ordføreren.