Sametinget har opprettholdt sin innsigelse mot forslaget til ny arealplan i Sortland, fordi Kringelneset og områdene rundt er et viktig beiteområde for reindrifta i området.

Kommunen har gått mange runder med både AMK-eiendom, Sametinget og Kanstadfjord-Vestre Hinnøy reinbeitedistrikt, uten at man har kommet til enighet. Da innsigelsen ble opprettholdt i siste runde var kommunen innstilt på å ta Kringelneset ut av arealplanen for å få den vedtatt.

Flere forutsetninger

– Dialogen førte ikke fram og egentlig var løpet da kjørt. Så hadde vi et nytt drøftingsmøte med Sametinget 15. mai. Der kom vi fram til noen forutsetninger som gjør at innsigelsen da kan trekkkes. Kommunen forstår reindriftas utgangspunkt, men den er også opptatt av de samfunnsøkonomiske problemstillingene, sier saksbehandler Rune Stigen Kvannli i Sortland kommune.

Overfor Sametinget foreslo kommunen å beholde masseuttaket på Kringelen, forutsatt at det reguleres og tilbakeføres til naturområde etterpå. Videre er det ei forutsetning at man stanser drifta av masseuttaket fra 1. januar til 30. april, da dette er den mest sårbare perioden av vinterbeitet for reinen.

– Innsigelsen ble som følge av dette trukket 23. mai, slik at masseuttaket nå kan bli en del av arealplanen, sier Kvannli.

– Krevende sak

Arealplanen legges fram til politisk sluttbehandling i formannskapet 8. juni, og i kommunestyret 15. juni. Da inkludert Kringelneset.

Kvannli forteller at alternativet til denne løsningen var at man tok innsigelsen til følge, med den konsekvens at det da ikke ble drift i masseuttaket i det hele tatt. Eller at saken ble tatt videre til departementet.

– Rådmannens oppgave har vært å løse innsigelsen, og lage et planforslag ut fra det. Nå har man funnet ei løsning der man får fortsette drifta i masseuttaket. Dette har vært en veldig krevende sak å håndtere, og vi er glad for at vi er kommet til ei løsning, selv om den nok ikke er optimal for noen av partene, sier han.

Som en del av forutsetningen for å trekke innsigelsen, skal det også utarbeides et miljøoppfølgingsprogram som en del av reguleringsprosessen for Kringelneset. Dette skal bidra til å ivareta miljøet på lik linje med teknologi og økonomi – gjennom en planleggings-, økonomi- og driftsfase.

– Latterlig

Are Høve i AMK Eiendom as, som driver masseuttaket, sier han vil avvente saken inntil han vet mer om hva en slik driftsstans som er foreslått innebærer i praksis.

– Det må ligge noe mer i dette enn det vi nå får høre. Betyr det en total driftsstans eller kan vi fortsatt kjøre ut masser, men ikke sprenge eller knuse? En total driftsstans én tredel av året vil for oss være uakseptabelt, sier Høve til Bladet Vesterålen.

Han forteller at selskapet kjører ut masser til oppgraderinga av veien som er igangsatt mellom Kvalsaukan og Forfjord. Og at behovet for masser i området antakelig vil vokse framover. Blant annet med kommunens videre reguleringsarbeid for industriområdet i Holmen.

– Det vil være latterlig om vi skulle presse all utkjøring av masser inn i en så kort tidsperiode. Men her har det versert mange løsninger. Vi har også jobbet opp mot reindriftsnæringa med tanke på etterbruken. Nå må vi bare vente og se litt, sier Høve.