– Vi har fått nok av at mange utenlandske unge bare sitter heime uten å bli inkludert i samfunnet, spesielt jenter, sier Hodan Farhan fra Melbu. Hun er nestleder i Vesterålen Ungdomsforening – som altså er den første flerkulturelle ungdomsforeningen i Vesterålen.

Særlig opplever mange muslimske jenter det som fremmed eller vanskelig å gå på fest med drikking og dansing – som ellers er møtepunkt for mange unge i distriktet.

– Det er litt vår egen feil også. Mange sitter for mye heime, men nå håper vi virkelig at ungdom kommer seg ut – særlig jenter! tilføyer styreleder i foreningen, Naima Yassin fra Sortland.

61 medlemmer på en måned

Derfor tok de initiativet til å få til noe selv. Siden de startet opp for en måned siden, har de fått 61 medlemmer fra mange land – blant andre Afghanistan, Etiopia, Pakistan, Somalia, Sudan og Syria.

– Dette er åpent for alle, uansett kultur og religion. Vi vil gjerne ha med nordmenn også, sier de.

De har mange planer og ideer, som turer, idrett og jentekvelder. Men noen rein jenteforening er de ikke. I styret sitter også Mohammed Abdelah – som ikke hadde anledning til å være med da Bladet Vesterålen møtte dem.

Felles kvelds i Ramadan

Aller først skjer det i helga, der de inviterer til kveldsmåltid på Melbu. Den muslimske fastemåneden Ramadan begynner i dag, og da skal man ifølge forskriftene ikke spise eller drikke på dagtid.

Siden det er midnattssol i Vesterålen har de et problem om de skal klare seg uten vått og tørt mellom soloppgang og solnedgang.

– Men vi får følge Mekka-tid. Så da slutter vi å spise og drikke rundt klokka fire på natta og kan spise igjen klokka 19.30, forklarer de.

Mange savner familien

Om kveldene er det vanlig å samles med familie til noe ekstra godt.

– Tenk deg at det er jul, og du er utenlands uten noen fra familien din å være i lag med. Sånn har mange mindreårige asylsøkere og flyktninger det om kveldene under Ramadan. Der de har vært vant til at bestemor og mor er med og lager mat, står de plutselig aleine og må ordne seg selv. Familie er ramadan-følelse, forklarer jentene.

Samosa må med!

De vil invitere til to ukentlige slike samlinger under hele Ramadan. Siden det skjer på kort varsel, visste de ikke fredag om kveldsmatsamlinga blir lørdag eller søndag denne helga. Men én av kveldene blir det. Og da byr de på ris, kylling, salater, dadler og annen mat. For alle, uansett bakgrunn og religion.

– Og Samosa! Jeg ser ikke for meg Ramadan uten samosa, ler Hodan.

Koran-konkurranse

De har mer på gang. Fredag om ei uke planlegger de storsamling for ungdom fra hele Vesterålen på Sortland. Og fredagen etter, den 16. juni, inviterer de til Koran-konkurranse for barn og unge opp til 16 år på Melbu.

Når Ramadan er over, skal de dra i gang Id-feiring for ungdom på Sortland, for hele Vesterålen.

Norges beste kommune

De synes de er blitt veldig godt mottatt og skryter av Marit Sandvær og flyktningetjenesten i Hadsel.

– Uten dem hadde vi ikke fått dette til. De har vært utrolig hjelpsomme, og vi er kjempetakknemlige. Hadsel er Norges beste kommune å bo i, smiler Hodan – mens Samira og styreleder Naima understreker at de gjerne ser at Sortland kommune også blir med på å dra litt av lasset.

Jente-initiativ

– Men det viktigste er altså at unge må ta initiativ til å bli en del av samfunnet. Vi er veldig stolte av at det er vi jenter som har startet den første flerkulturelle foreningen i Vesterålen.

– Vi er kommet til et land der også jenter har mulighet til å gjøre masse om man ønsker det. Her får vi støtte til å gjennomføre ting, og vi som har bodd her ei stund, kan bidra – ikke bare til aktiviteter, men kanskje også til å hjelpe med jobbsøknader og annet. Vi vil vise andre jenter at det går an, sier Hodan Farhan.

Skape tilbud

Samtidig legger de til at de også har fått god hjelp og støtte fra Vesterålen Islamske senter på Melbu.

– Dette er jo noe positivt for alle. Noen har spurt om hvorfor vi ikke like godt startet en rein jenteforening, men vi vil at alle skal ha et tilbud og at alle skal bidra. De fleste mindreårige som er tilknyttet flyktningetjenesten er gutter. De har ikke så mange tilbud. Og det er fint at folk ser at vi også gjør noe, tilføyer Samira Hamidi.