På Myre Fiskemottak er rundt 20 personer i sving for å ta imot og få blåkveita som leveres sendt videre. I motsetning til skreifisket er leveransene av blåkveite mer uforutsigbare.

– Båtene kommer døgnet rundt. Selv om vi vet når de går ut vet vi aldri når de kommer inn, men sånn er det, og vi må bare forholde oss til det, sier bryggeformann Stig Bekken.

Når Bladet Vesterålen er på besøk venter de ansatte på at en båt skal komme inn, den forrige leverte i natt.

– Blåkveitefisket har vært mye preget av dårlige forhold. Det har både med årstida og månefasene å gjøre, sier Bekken.

Han sier fiskemottaket har fått bra med fisk levert, og at de ligger foran fjoråret på antall tonn levert.

– Vi har vel fått totalt rundt 200 tonn, og det er rundt 60 tonn mer enn i fjor på samme tid. Nå skal det sies at vi har flere båter som leverer i år enn i fjor, sier Bekken.

Han sier det totalt er mellom 30 og 40 båter som leverer blåkveite til fiskemottaket, men at noen av dem ikke kommer før andre periode som er satt til juli/august.

Mest linebåter

Det er mest linebåter som leverer til Myre Fiskemottak, men Bekken sier de har alt fra de aller minste til båtene på maks størrelse.

– Det er i all hovedsak båter som hører heime her som er med på blåkveitefisket. Vi har rundt 8 fremmedbåter som leverer til oss, sier Bekken.

Onsdag formiddag er cirka halvparten av totalkvota på 5000 tonn levert, men Bekken sier den siste halvparten kan bli levert veldig fort om været blir bedre framover.

Dritvér

På venterommet til bryggekontoret treffer vi Erling Aarseth, Asle Jørgensen og Olve Storås. De har reist langt for å være med på blåkveitefisket.

– Det har gått bra så langt, selv om været ikke har vært det beste. Det har rett og slett vært dritvér, slår Olve Storås fast.

Han kommer fra Fosnavåg og er skipper på båten Grønholm. Han leverte til Myre for første gang i fjor, og har begge årene fisket sammen med Argo Junior. Asle Jørgensen er skipper på Argo Junior, og har med seg Erling Aarseth som mannskap.

– Når vi er ferdige her setter vi kursen heimover, da skal vi drifte med det vi liker best, nemlig not, forteller Jørgensen.

Godt betalt

Både Grønholm og Argo Junior har rundt åtte tonn igjen på kvota, og Jørgensen sier de kan ta det på en tur om alt klaffer.

– Nå skulle vi aller helst ha vært ute, men været spiller ikke helt på lag, sier han.

De går langt avgårde for å finne blåkveita. Olve Storås har vært på Tromsøflaket, og liker godt å levere til Myre.

– Det som er den største fordelen med å levere her er egnekapasiteten. I tillegg er velferdsbygget til Myre Fiskemottak en stor fordel for oss fremmedfiskere, sier Storås. De har ikke bestemt seg for når de skal gå ut, men de håper at det bare blir en tur til. Grunnen til at de er med på blåkveitefisket er enkel.

– Det er jo disse pengene det hele dreier seg om, og blåkveita er godt betalt, sier Asle Jørgensen.

Halvfisket

– Vi har vært ute i to døgn. Det har vært veldig mye dårlig vær, sier Ståle Ditlefsen.

Han og Morten Vottestad driver ilag på Ryvingen og Ryvarden. Nå er det Ryvingen som leverer.

– Vi har tatt cirka halvparten av kvota, sier Ditlefsen.

Blåkveita leveres ferdig sløyd, og det går fort å få fisken på land. Kenneth Arntzen klarer ikke å heise fisken på land fort nok.

Mens de losser Ryvingen får Stig Bekken beskjed om at en ny båt er på tur inn, men hvor lang tid det tar før neste etter den kommer inn, vet han ikke.