(Drammens Tidende)

LIER:Klokken 06.00 rullet traktorene inn. Som en følge av bruddet i jordbruksoppgjøret, aksjonerte bønder landet rundt mot Askos lagre.

Traktorene sperret ukjøringen av lastebiler med matvarer som skulle ut i butikkene. Ansatte fikk kjøre inn på jobb, og lastebiler på vei inn til lageret fikk også komme inn. Men ingen lastebiler med mat kom ut.

Varslet aksjon

Asko sentralt ble varslet om aksjonen torsdag kveld, og det var tydelig at man hadde planlagt godt. Da Drammens Tidende kom til Asko på Lierstranda 05.45, var allerede flere lastebiler kjørt ut og sto parkert på utsiden av Askos gjerder.

– Vi vil løfte hele landbruket, og særlig satse på de små og mellomstore gårdene. Og regjeringen svarte heller ikke på Stortingets vedtak om å redusere inntektsgapet mellom bønder og andre grupper i samfunnet. Derfor går vi til denne aksjonen, forteller fylkesleder i Buskerud Bondelag, Egil Chr. Hoen til Drammens Tidende utenfor porten under aksjonen.

Hoen mener tilbudet fra regjeringen ville svekket norsk matproduksjon.

Follo-politiet rykket ut

Drammens Tidende sendte direkte fra protestaksjonen fra klokka 06.00 til 08.00. Tilsvarende aksjoner pågikk over hele landet. Politiet i Follo måtte rykke ut til aksjonen i Vestby, men i Lier gikk aksjonen rolig og pent for seg.

Operasjonsleder i Follo politidistrikt, Jan André Delbeck, uttalte til Aftenposten klokken 07.00 fredag morgen at aksjonen ble regnet som ulovlig.

Politiet i søndre Buskerud var varslet om aksjonen ved Askos anlegg i Lier, og lot aksjonistene få gjennomføre sin markering uten inngripen.

– Rammer en tredjepart

– Vi støtter landbruket og norsk matproduksjon. Men syntes det blir feil å ramme en uskyldig tredjepart. Uansett, vi tar ikke parti i konflikten som har oppstått, uttalte administrerende direktør ved Asko i Drammen, Anders Korneliussen til Drammens Tidende på telefon under bøndenes aksjon.

Tirsdag kom bruddet i landbruksforhandlingene mellom bøndene og regjeringen. Bøndene mener at inntektsgapet i forhold til andre grupper nå må tettes, men mener de ikke har fått gehør. Forskjellen på tilbud og krav er på om lag en milliard kroner. Dermed blir det Stortinget som 16. juni vil avgjøre hvordan årets jordbruksoppgjør til slutt blir seende ut.

En politisk symbolaksjon

– Vi aksjonerer ikke mot regjeringen, men mot politikken. Det er viktig å huske på at landbrukspolitikken ikke er til for bøndene, men for hele befolkningen. Derfor er det så viktig at den er god. Aksjonen vil være kortvarig, og er like mye en symbolsk aksjon, sier Hoen.

– Jobber dere også for et regjeringsskifte?

– Dette er ikke en partipolitisk kamp. Men det er nok andre partier enn regjeringspartiene som jobber for en bedre landbrukspolitikk, svarer han.

Derfor er bøndene forbannet, og nå aksjonerer de. Torsdag inntok traktorer, capser og rundt 30 bønder Bragernes torg i Drammen.

– Vi vil synliggjøre at norsk mat ikke er en selvfølge. Vi ønsker ikke å ramme forbrukerne, men vi må si klart ifra om konsekvensene av at regjeringen ikke vil satse på et jordbruk over hele landet. Det er en politikk som kan ramme forbrukerens ønsker om trygg kvalitetsmat sier bondelagsleder Lars Petter Bartnes.

– Vi håper forbrukerne har forståelse for aksjonen, legger han til.