Goro, krumkaker, serinakaker, berlinerkranser, fattigmann, sirupssnipper og sandkaker. Sju av de mest tradisjonsrike småkakene som bæres inn og ut av norske stuer når kalenderen sier jul.
Smultringer, kokosmakroner, peppernøtter, bordstabelbakkels og hjortetakk er noen av de andre kakene mange må ha på fatet i julehøytiden.
Tradisjonene varierer fra landsdel til landsdel, og familie til familie. Men at det bakes, er det ingen tvil om. 80 prosent av de spurte sier at de baker til jul, ifølge en fersk undersøkelse fra melk.no. Samtidig svarer bare 1 av 20 at de baker så mange som sju slag.
Hva ville du ha supplert de tradisjonelle kakeslagene med, spurte vi ekspertene i tre av Oslos største bakerier.
Hvilke nye smaker kan bli en tradisjon i framtiden? Svarene lot ikke vente på seg:
- Julebiscotti!
- Skånske pepperkaker!
- Tranebærkjeks!
Favorittkjeks med tranebær
Konditorsjef hos Oslo-bakeriet W.B. Samson, Jan Arve Stålskjær, slår et slag for sprø og delikate tranebærkjeks som ny julekake:
- Den har jeg bakt i årevis på privaten, så den er godt utprøvd på venner og familie. Kjeksen bakes med vanilje, frukt og nøtter, gode ingredienser som hører årstiden til. Lite smaker mer jul enn disse, synes Stålskjær.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.