Skipet krysset grensa. Nå deler mannskapet fengsel med Frode Berg

Mannskapet fra de ukrainske skipene har sittet pågrepet i snart tre måneder.

RISIKERER SEKS ÅRS FENGSEL: Mannskapene som var om bord på de ukrainske marinefartøyene som tok seg inn i Azovhavet i november i fjor, risikerer seks år i russisk fengsel for ulovlig grensepassering. De virket imidlertid ved godt mot da de møtte i byretten i Moskva i dag. Foto: REUTERS/Tatyana Makeyeva/NTB Scanpix
RISIKERER SEKS ÅRS FENGSEL: Mannskapene som var om bord på de ukrainske marinefartøyene som tok seg inn i Azovhavet i november i fjor, risikerer seks år i russisk fengsel for ulovlig grensepassering. De virket imidlertid ved godt mot da de møtte i byretten i Moskva i dag. Foto: REUTERS/Tatyana Makeyeva/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mens verdens øyne de siste ukene har vært rettet mot atomavtalen INFs forfall på grunn av påståtte brudd fra Russland, og en konflikt med USA, har nok en pågående konflikt preget nabolandet vårt i øst.

I november i fjor skjedde det en dramatisk konfrontasjon mellom russiske styrker og ukrainske marineskip i det omstridte Kertsjstredet mellom Russland og Krim-halvøya, som landet ulovlig annekterte fra Ukraina i 2014.

De to kanonbåtene «Berdjansk» og «Nikopol» og slepebåten «Jana Kapa» skulle da ta seg fra Odessa ved Svartehavet til Mariupol i Azovhavet.

Skjøt og bordet skip

Den eneste passasjen er det smale stredet. Selv om Azovhavet regnes som delt farvann, har Russland krevd stadig større kontroll over havområdet og stredet siden 2014.

Russerne hevder Ukraina gjennomførte en ulovlig gjennomfart i russisk farvann, mens ukrainerne hevder de varslet russerne om at skipene skulle fraktes til Mariupol.

Med en gang russerne oppdaget ukrainernes kurs, plasserte russerne en gigantisk oljetanker under den nyoppførte brua som forbinder Russland og Krim-halvøya. I tillegg sendte Russland to jagerfly og to helikoptre på vingene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.