STORE ULIKHETER I DOMSTOLENE:

Tingrett overså menneske-rettighetsbrudd

Spørsmålet er hva som egentlig er «rimelig tid». Svaret varierer fra domstol til domstol.

Tingrett overså menneske-rettighetsbrudd
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Når noen kjører i fylla, raner noen eller gjør noe annet kriminelt, og politiet starter etterforskning, har den som etterforskes rett til å få saken avgjort innen rimelig tid. Det er en menneskerett, nedfelt i EMK og norsk lov.

Det er det ikke alltid politiet og påtalemyndigheten klarer. Hvis saken blir liggende for lenge, har den som skal dømmes krav på strafferabatt. Men Dagbladet har i en gjennomgang av 1118 promilledommer fra norske domstoler avdekket at hvor stor denne rabatten blir, og hvor lite eller mye venting som skal til for at rabatten skal slå inn, varierer stort fra dommer til dommer og sak til sak.

Selv i saker som framstår som helt like.

Ulik praksis

Høyesterett har slått fast at et års liggetid er et brudd på den Europeiske menneskerettskonvensjonen. Men også i saker med mindre ventetid, ned i åtte måneder, kan den tiltalte få strafferabatt på grunn av liggetiden.

I de 1118 sakene Dagbladet har gransket, har vi funnet 123 saker hvor liggetiden var så lang at den tiltalte fikk strafferabatt. Hvordan disse behandles, varierer stort:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.