Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

Derfor lønner det seg å ta IT-kurs

Mer IT-kompetanse vil gjøre arbeidslivet ditt lettere.

In The Library - Handsome Two College Students With Laptop And Books Working In A High School - University Library - Shallow Depth Of Field
In The Library - Handsome Two College Students With Laptop And Books Working In A High School - University Library - Shallow Depth Of Field Bilde: Jale Ibrak
Del

Det finnes få bransjer der utviklingen skjer så raskt som i IT-verdenen, og det kan være krevende å hele tiden være oppdatert på alt som skjer.

Spesielt for deg som jobber med IT til daglig er det relevant å være på hugget, følge med på hva som rører seg i IT-bransjen, og gjerne etterutdanne deg underveis.

Uansett om du jobber med programvare, systemutvikling, applikasjoner eller sikkerhet kan det være nyttig å sette av tid til å ta et kurs.

Kursing har mange fordeler: Du utvider gjerne horisontene dine, du holder deg kontinuerlig attraktiv som arbeidstaker, og kan se frem til nye arbeidsoppgaver og forhåpentligvis mer lønn!

Som regel dekkes kurset av arbeidsgiveren – det er i deres interesse at ansatte har best mulig kompetanse.

Bredt utvalg

Vis mer

Nesten uansett hva du interesserer deg for innen IT, uansett hva du har lyst å bli bedre i, eller er nysgjerrig på, finnes det er kurs som dekker temaet og er nyttig for deg.

SQL-servere, datamodeller, SAP HANA, prosjektledelse, Office eller webutvikling er blant temaene du kan kurses i. Med andre ord finnes det noe for enhver, uansett ditt kunnskapsnivå og erfaring.

Jan Elleflaadt er en av de som virkelig kjenner verdien av å ta kurs. Han er ansatt i Systemkompaniet AS, og har de siste 17 årene jobbet som IT-konsulent for flere av de store norske bankene. Han startet sin jobbkarriere i 1985 på IDA, som var forretningsbankenes EDB-sentral.

Han er en av de to i Norge som har tatt og bestått alle ISTQB-sertifiseringskurs hos Bouvet, og vet dermed godt hvor nyttig det er å videreutvikle karrieren sin med denne type faglig påfyll.

Elleflaadt har lang erfaring med utvikling og vedlikehold av IT-systemer innenfor bank og finans på IBM-stormaskiner. Da arbeidsgiveren for noen år tilbake valgte å outsource en del av kjernekompetansen til India, brukte Jan det som en glimrende anledning til å utforske andre muligheter.

Utvider horisonter

Jan Elleflaadt. <i>Foto: TU Story Labs</i>
Jan Elleflaadt. Foto: TU Story Labs

Disse nye mulighetene viste seg å være test og testledelse. Test og testledelse har etter hvert blitt egne fag, forteller Elleflaadt, og er i dag et mye mer standarisert fagområde, ikke minst gjennom det gode arbeidet av ISTQB (International Software Testing Qualification Board).

– Profesjonelle testere og testledelse er et mye større behov i dag, påpeker Jan.

Jan hadde jobbet i over 25 år med IT i bankmiljøer, og kjenner faget godt. Likevel var det snakk om et karriereskifte som krevde mer kompetanse, og Elleflaadt tok først et såkalt foundation-kurs, der man lærer de grunnleggende prinsippene, og gikk deretter løs på mer avanserte kurs. 

– Alt i alt brukte jeg et og et halvt år på kursene. Det er fullt mulig å være raskere, men jeg valgte å ikke forhaste meg, og jeg jobbet også fulltid samtidig. Jeg tok fem kurs tilsammen, og har fem sertifiseringer. Fordelen min var at jeg kunne mye om faget fra før, men det er gjerne slik det er når man tar kurs: De fleste holder seg innenfor de fagområdene de kjenner, sier Jan.

Fordel i karrieren

Det å ønske å tilpasse seg en ny virkelighet eller videreutvikle kunnskapene sine er for mange en veldig god grunn til å ta et kurs. Det er samtidig viktig for arbeidsgiverne at de ansatte øker kunnskapene sine, og mange bedrifter betaler for kursene.

– Jeg fikk dekket alle kursene av Systemkompaniet, forteller Jan. Han viser også til at større selskap vanligvis dekker slike utgifter. Spesielt om de ansatte ønsker å utvikle seg innenfor nye områder i tråd med bedriftens mål.

– Det er utallige områder der man trenger kursing, og mange trenger å bli inspirert for å finne noe nytt å drive med, sier Jan.

Elleflaadt tok sertifiseringene hos Bouvet, i deres tidligere lokaler på Torshov i Oslo. Nå foregår kursingen i flunkende nye lokaler på Majorstua, der selskapet flyttet inn i januar. Han foretrakk å ta kursene individuelt, men for større organisasjoner som gjør større endringer, kan det være positivt å kurse ansatte i grupper.

Uansett hvordan man velger å ta kursene, er Elleflaadt klokkeklar på at det er en fordel i arbeidslivet:

– Det passet utmerket i min karriere, fordi jeg ble testleder i stedet for å delta i en outsourcingsprosess. Skal man ta et kurs, må det helst være relevant for jobben man gjør, og ha praktisk nytte. Det hadde det for meg, selv om jeg tok kursene i voksen alder. Det er aldri for sent å utvikle seg, ta en liten justering av karrieren, og bli videre inspirert, avslutter Jan Elleflaadt.

Digis kursguide
Foto: Jale Ibrak

Det er alltid behov for mer IT-kompetanse, og kurs er den enkleste måten å skaffe seg et fortrinn på. Mengden kurs kan imidlertid være overveldende, og derfor har vi laget denne oversikten over tilgjengelige kurs.

 Sjekk kursutvalget her