DRAMMEN: Første helgen i mars kommer kunstnersjelene med pop-up-utstillingen «Kabal» til Galleri Oddvar Olsen.

– Jeg liker å ha mange baller i luften, og jager på videre. Den siste tiden har jeg viet mer tid til kunsten som preges av den situasjonen jeg befinner meg i, sier Behn i en pressemelding.

Det er altså Drammen som ble valgt som åpningsby for vandreutstillingen, til den for mange kanskje noe uvanlige firkløveren av kunstnere.

– Jeg er glad, men også spent på å stille ut ny kunst i et galleri som har lange tradisjoner med salg av kvalitetskunst, sier Ari Behn.

Offisiell åpning er 4. mars, og utstillingen pakkes ned allerede dagen derpå. Produsent og kurator for pop-up-utstillingen er Galleri Art Design.

Galleri Art Design har fått tillatelse til å vise og formidle trykk av Persbrandt av hans kunstagent i Stockholm.

LES OGSÅ: Bildene til Tore dukker stadig opp på ulike Facebook- og datingsider

Vil skape støy

– Hensikten er å sette sammen fire rocka kunstnere for å skape noe nytt i Kunst-Norge. Ofte er utstillinger i dag av det rolige slaget, med disse fire er målet å lage litt støy, sier Yvonne Inecke Raael, Tor Rafael Raaels kone og assistent.

Per og Ari har gjort mange forskjellige prosjekter sammen, blant annet har de vært å se på TV i NRK-programmet Ari og Per.

Per Heimly og drammensfødte Tor Rafael Raael er etablerte kunstnere og har jobbet sammen i en årrekke, mens Behn og den svenske skuespilleren Mikael Persbrandt er for de fleste mer kjent gjennom andre medier. Henholdsvis litteratur, film og teater, men de har begge jobbet med visuell kunst på si i lang tid.

Både Behn og Persbrandt har primært jobbet med litografi og oljemaleri, med fokus på det abstrakte.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

Det er heller ikke tilfeldig at salgsutstillingen er av det flyktige slaget – etter to dager flyttes den til neste galleri på programmet.

I tillegg til Galleri Olsen, er det foreløpig booket to ytterligere utstillinger. Først Ås, så til Tønsberg, men det jobbes hardt for å legge til flere byer, ifølge Yvonne.

– Jeg tror folk blir mer interesserte hvis utstillingen bare varer i kort tid. Det er unntaksvis bare på åpninga og dagen etter at gallerier har gode besøkstall. Spesielt når det gjelder moderne kunst, sier hun.

Provokatør

Selv om noen av de delaktige kunstnerne har vært å finne i medias søkelys for langt andre grunner en deres egentlige virke, er Ari Behn kanskje den mest kontroversielle av de fire utstillerne som inntar Drammen første helgen i mars.

Behn har skapt støy i byen før.

Da Ari stilte ut i Drammen Kunstforening på Drammens Museum for to år siden, måtte han tåle kraftig kritikk. Utstillingen førte det til sterke reaksjoner og en påfølgende kunstdebatt han valgte å avstå fra.

– Så lenge min kunst gjør noe med tilskueren, må jeg være fornøyd. Jeg liker å provosere, sier Behn.

– Drivkraften i det jeg holder på med er min sterke vilje til å kommunisere. For det er nettopp viljen til å kommunisere som preger formen i mine bilder. Mange mener at de virkemidlene jeg bruker er enkle og til dels brutale. Det er også viktig for meg at de sterke fargene og de store formatene umiddelbart fanger betrakterens oppmerksomhet, forteller Behn.

Ari Behn sier videre at han nå bare gleder seg til å komme tilbake til byen som han har mye godt å si om.

– Jeg tok jo alle mine kjøretimer her, og ble dermed godt kjent i Drammen, legger han til.

Forskjellige uttrykk

Flere av bildene er jobbet fram gjennom samarbeid. Noen av verkene er fotografier av Per Heimly, og Raael har så malt sin tolkning på selve fotografiet. Mens andre av bildene er laget av hver av dem alene.

«Kabal» er en salgsutstilling hvor hvert av verkene på Galleri Olsens vegger er nummererte første-eksemplarer. Og det er kun i løpet av dagene utstillingen er i Drammen, at kunsten kan kjøpes.

– Navnet «Kabal» kommer fra de fire fargene i en kortstokk. Kunstnerne er like sjeler som uttrykker seg på ulike måter, sier Yvonne.

LES OGSÅ: Feirer reformasjonen med en reise tilbake til fortiden

Brått på

– Dette kom svært raskt på oss. Vi fikk en forespørsel om vi ville ha denne utstillingen, og da måtte vi bare gripe sjansen, sier Kari Olsen, en av innehaverne av det familiedrevne galleriet.

Galleriet har fått lite informasjon om utstillingen. Det samme gjelder tid til å forberede objektene. Samtidig jobber kunstnerne på spreng for å få i stand utstillingen, ifølge Yvonne.

– Hvis det hadde vært opp til oss, hadde vi hatt alle bildene inne for et par uker siden, sier Stephen Olsen, i Galleri Olsen.

Foreløpig har de heller ikke fått alle verkene som skal stilles ut i deres galleri. I skrivende stund har de ikke fått noen av Persbrandts bilder.

– Inntil vi får alt, får vi jobbe langt ut i svarteste natta med å ramme inn de vi har, legger Kari Olsen til.