Drammen kommune står i fare for å ha 35 % bemanning av nødvendig jordmor-kapasitet i 2019.

Vi ser dette som et brudd på lovverk og nasjonale retningslinjer. Rådmannen må på banen med en avklaring i denne saken umiddelbart.

Et av argumentene som har vært fremmet for å forsvare separasjonen av føde og barsel på det nye sykehuset, er at kommunen har en sterk kommunal jordmortjeneste som kan ivareta gravide kvinner hjemme etter fødsel, samt i svangerskapsperioden.

Denne tjenesten er dessverre i ferd med å raseres, slik Den norske jordmorforening, Drammen Kvinnesaksforening, Jordmorforbundet og NSF, Sanitetsforeningen, tillitsvalgte fra kommunen og Fagforbundet ropte varsku om i Drammens Tidende 9. oktober.

Les også

Drammen kommune er i ferd med å rasere en lovpålagt tjeneste

 

Drammen kommune har i 2018 hatt 4,8 jordmorstillinger. To av disse er finansiert gjennom prosjektmidler fra Helsedirektoratet. Ved nyttår utløper disse midlene, og kun 0,4 stillinger blir planlagt videreført av kommunen, fram til august 2019. Fra og med neste høst vil vi dermed kun ha 2,8 kommunale jordmorstillinger.

Det finnes ikke et normtall for antall jordmødre i kommunene, men Oslo kommune har konkludert med at ett jordmorårsverk i gjennomsnitt kan håndtere 100 graviditeter per år og samtidig gi god svangerskaps- og barselomsorg.

Ut fra dette kan vi estimere at Drammen kommune trenger minst åtte jordmorstillinger. Fra neste høst kan vi dermed kun dekke 35 % av det nødvendige behovet.

MDG har derfor stilt følgende spørsmål til ordføreren, men svar forventes ikke å foreligge før Bystyrets møte 30. oktober:

  • Stiller kommunen seg bak det foreslåtte måltallet på 8 jordmorstillinger, eller planlegger man ut fra et lavere tall?
  • Hvis ja på det første; planlegger kommunen å finansiere de manglende 5,2 stillingene på annet vis, eller er planen å søke på nye midler og se an utfallet av dette i juni 2019 før man foretar seg noe?
  • Hvis det er planer om å finansiere hele eller deler av de manglende stillingene, vil dette bli kommunisert i nær framtid slik at vi ikke mister flere eksisterende ressurser og slipper å ansette nye jordmødre uten lokalt oppbygd erfaring?

Jordmødrene har så langt ikke fått noen signaler om at det er planlagt å øke antall stillinger i henhold til det skisserte avviket.

Hvordan skal én person klare å utføre oppgavene til tre stillinger?

Alle skjønner at dette ikke er mulig.

Miljøpartiet de Grønnes politikk på psykisk helse ble kåret til den beste blant alle norske partier av Mental Helse Ungdom i 2017. Det er blant fordi vi ser viktigheten av at alle får en så god start på livet som mulig, og bygge trygge og gode relasjoner helt fra begynnelsen – i mors liv.

Dette legger grunnlaget for friske og helhetlige kropper og sinn.

Nå står vi i fare for å få et tilbud i Drammen hvor gravide kvinner ikke får tilgang på rådgivning og bistand i svangerskapsperioden, blir skilt fra barnet sitt i en annen etasje på sykehuset etter fødsel, blir skrevet ut av sykehuset så fort som mulig, og ikke får tilgang på jordmorbistand etter at de kommer hjem.

Da hindres foreldrene i å etablere nettopp disse gode, trygge og stabile relasjonene sammen med sine nyfødte barn.

Miljøpartiet de Grønne vil jobbe for kommunale jordmorstillinger i vårt budsjettforslag og prioritere dette som en av våre viktigste saker.

Aller først ber vi administrasjonen om å komme på banen umiddelbart for å avklare hva som vil stå i rådmannens forslag til økonomiplan og budsjett. Jordmødrene er i ferd med å søke andre jobber og vi mister god lokal kompetanse dersom saken treneres.

Dersom det konkluderes med at 35 % kapasitet er godt nok og at det verken skal  søkes midler til flere stillinger eller at disse skal finansieres på ordinær måte, så stiller vi store spørsmål til kommunens vurderingsevne av hva som er en verdig start på livet. Dette vil etter vår vurdering være et brudd på lovverk og nasjonale retningslinjer.

Dersom det innstilles på at kommunen skal søke på nye midler fra Helsedirektoratet i desember, som ikke vil bli eventuelt bevilget før i juni, så er realiteten at Drammen kommune vil ha 35 % kapasitet for alle gravide og fødende kvinner i første halvår 2019.

Det er uansett ikke rimelig at kommunen skal støtte seg på prosjektmidler for å drive tjenester kommunen selv har ansvaret for.