Alle mennesker har fantasi. Det har man godt av. I 2010 fikk jeg en telefon midt på natta. Slik skjedde dette:

I natt fikk jeg en telefon, hvilket som kjent betyr en telefonsamtale. Det skjer av og til når man åpner opp for slike samtaler. Både trådløs og strømløs! Er det mulig?

I 1880 var Alexander Graham Bell i Børsen i Drammen og demonstrerte sin telefon for første gang i Norge.

Jacob Borch konstaterte raskt at det dreide seg om et «morsomt leketøy» uten praktisk betydning, mens andre tenkte videre, og i 1881 var telefonen i drift fra samme bygning.

Jeg og min fantasi ligger i forkant av utviklingen. Og mine trådløse og strømløse telefonsamtaler er også noe langt mer enn et «morsomt leketøy».

Telepati er enklere, billigere og mye mer spennende.

Christen Ræstad

Christen Ræstad (66) har drevet enmanns rådgiverfirma i Drammen innen vann siden 1981. Han jobber med strategisk planlegging, produktutvikling og sikkerhetsplanlegging for kommuner, interkommunale vannselskap og bedrifter i Norge og Norden.

 

Altså: Frank ringte. Rett inn i den kreative hjernehalvdelen. Du har opplevd det selv, på skituren eller i bilen. Plutselig kommer den gode tanken eller den gode løsningen på et problem som var uløselig i går. Husk å sette av tid til å ta slike telefoner!

«Hello! It’s Frank!»

Han snakket et gebrokkent engelsk, men la oss bruke lokaldialekten.

«Ja vel», svarte jeg, med et tonefall som overlot fortsettelsen til Frank.

«Det er arkitekt – Frank. Jeg jobber for Guggenheim, og jeg overkjørte Drammen i går!»

De små grå begynner å koble. Guggenheim–Museum–New York–Frank Lloyd Wright–Venedig–Bilbao–Frank Gehry–Drammen–DRAMMEN ???

«Overkjøring av Drammen» – det var da voldsomt – var tanken som gikk gjennom min andre, mer ingeniørrasjonelle hjernehalvdel. Men jeg holdt kontakten med den kreative stemmen på telefonen ... den tredje Frank. Spennende!

«Alle som jobber med nye prosjekter for Guggenheim heter Frank» fortsatte min venn.

«Vi har et prosjekt hos dere nå. Inne i Bragernesåsen, et sidespor i Spiralen, foran, bak, over og under Åspaviljongen. Parkeringsplassen Eivind Olsens plass 1 for 250 biler inne i fjellet er oppkalt etter byingeniøren som bygde Spiralen i 1961.

Vi bruker norsk verdenskompetanse på fjellhaller slik vi gjorde med ishockeyhallen på Gjøvik til OL i 1994. Vi bygger under Bymarka, men uten å skade den flotte naturen.

Den gale mannen tok fullstendig av da han presenterte visjonene for satsingen.

«Tenk deg dette når vi er ferdige», sa han:

* Da er det investert flere hundre millioner kroner i fjellanlegget og en ny Åspaviljong» – Drammens nye multifunksjonelle kulturhus. Kunstgalleri. Konferansesal/grupperom. Konsertlokale. Kulturhus og tankeverkstedet «Skaperverket»

* Det nye bygget er et europeisk monumentalbygg. Kontroversielt. Klassisk og moderne på samme tid. Store deler av anlegget ligger innover i fjellet. Et bygg med en markant hovedfront mot byen, i tillegg til mange små hulevinduer.

* Jazzbule med konserter flere ganger i uka. Restaurant og kafé. Glassbobler med utsikt fungerer som chambre séparée.

Kunstnere og kunsthåndverkere rundt Kari Ullebergs glassfontene har verksteder i «huler» i fjellet, med glassfront mot byen som samtidig fungerer som innganger og utstillinger, ikke minst i godvær når glassfrontene svinges vekk.

Akkurat som lokket på de gamle avfalls-igloene.

* Det er etablert 5 «fuglereder» for ungdom i etableringsfasen som kunstnere eller bedriftsmessige gründere. Hvert fuglerede er på 50–100 m². Her kan de arbeide med maksimalt 3–5 arbeidsplasser pr. fuglerede, uten husleie.

De MÅ flytte ut etter 3–5 år avhengig av etableringens karakter. I tilknytning til fugleredene er det også barnehagen «Nisser og dverge» for 15 barn. Barnehagen er fulltegnet.

* Den ene restauranten har hvite duker og en blanding av minimalistisk og klassisk interiør. Den andre er «brunere» med innredningen fra den gamle Åspaviljongen. Maten er av meget høy kvalitet, men prisene er ikke høye.

Restaurantdriften er satt bort med en husleie basert på prosentsatser av omsetningen.

Og omsetningen nærmer seg Ekebergrestauranten i Oslo.

* I hele Bragernesåsen er det blitt en skulpturpark som stadig vokser. Bedrifter og offentlige virksomheter donerer stadig nye verker.

* I helgene er det mer enn tusen besøkende, samtidig som intimiteten ivaretas på de mange kulturaftenene som arrangeres.

«Jeg har skaffet penger også», fortsatte Frank.

«Vi gjorde som i England, og tok tilbake kulturbegrepet fra idrettens okkupasjon. Nå går alle tippeoverskudd til idrettsformål, mens lotto-overskuddet i sin helhet går til de egentlige kulturformål.

Så kan spillerne selv velge hva de vil støtte, idretten eller kulturlivet.

Guggenheim-stiftelsen setter som vilkår for å satse i et land, og for å overlate deler av sine store samlinger til nye museer, at vertslandet tar ansvaret for byggingen.

Derfor er det nå satt av flere hundre millioner kroner til det nye senteret i Drammen. I stedet for å spre pengene jevnt utover, har lottostiftelsen valgt å satse stort, på noen få prosjekter! Drammen er først ute.»

Frank fortsatte: «Noen har begynt å fabulere om en gondolbane fra byen. Men nå må vi være realistiske og ikke gape for høyt i starten.»

Godt sagt!

«Vi rakk ikke å få bygget ferdig til byjubileet i 2011, men alle skal vite at nå er vi i gang», avsluttet Frank.

Nå gjenstår bare realiseringen. Bilbaos utgangspunkt var dårligere enn Drammens.

Jeg har fortalt mange venner, bekjente og arkitekter om denne sanne drømmen, «Telefon fra Frank».

Den verserte fra meg mens sykehusdebatten enda ikke hadde landet ved fjorden. Jeg fikk servert mye tvilende kroppsspråk da jeg fortalte om mulighetene.

En av innvendingene var at det må være traumatisk å våkne på postoperativ avdeling langt inne i fjellet.

Jeg fortalte da at jeg hadde tre vinduer i form av store bildeskjermer med direkte kontakt med mine barnebarn, med bilder fra seilturer og andre opplevelser.

Mine venner sa: «Men du må jo kunne se ut.»

Mitt svar på dette ble: «Hva ser du i dag da? Kirkegården!»

Drammen er passe liten, og blir forhåpentligvis passe stor.

Vi tør forandring. Jeg beundrer et bystyre som våget å bygge Ypsilon selv om stålprisen sendte kostnadene til himmels.

Vi bør hedre spiralfar Eivind Olsen med en plass inne i fjellet!

KONFERANSE I DRAMMEN I DAG:

Innovative bytanker

I dag arrangeres «Drammenskonferansen 2017 - arena for innovativ by- og stedsutvikling».

Tema er - Kan vi øke kvaliteten på boliger ved å legge til rette for bedre sosialt felleskap?

Eller hvis vi deler på ressursene?

Hvordan får vi til det?

SISTE NYHETSSAKER OM BYUTVIKLING I DRAMMEN:

* Ønsker gang- og sykkelbru fra Holmennokken til Drammen stasjon

* Dette vil være et uopprettelig hærverk

* Gjev pris til Union Brygge

* – Næringsvekst gir kulturvekst, ikke omvendt