SIFs markedssjef og største patriot, Rune Marthinsen, viste storhet da han brukte tid – etter kampen – til å gratulere overbegeistrede bruntrøyer med seieren i cupen sist uke, endog i MIFs egne VIP-lokaler.

«Onde tunger» mente at han aksepterte VIP-plass før kampen fordi han var sikker på SIF-seier. I pausen var vi også enige om at SIF ledet fortjent.

«Alle» var imidlertid sikre på at Rune skulle forlate arenaen umiddelbart etter kampslutt. Så skjedde ikke. Rune viste storhet og respekt for hjemmelaget. Han innrømmet endog at MIF vant fullt fortjent – og gratulerte med seieren. Han viste storhet ved å bli værende en god stund etter kampen, der vi sammen kunne gjøre en kort analyse av kampens begivenheter og fakta.

Utover kvelden diskuterte flere klubbenes historikk og rivalisering på fotballbanen – og viste blant annet til DTs oppslag dagen før cupkampen om hva som startet det «hele», MIFs seier over SIF i cupens 4. runde på Marienlyst i 1967, da SIF spilte i 1. og MIF i 2. divisjon.

LES ARTIKKELEN BOYE SKISTAD HENVISER TIL HER: 50 år med rivalisering

Altså en 50-årig lang historie med oppturer og nedturer for spillere, ledere, trenere og supportere på begge sider.

Men rivaliseringen mellom MIF og SIF starter en sen og kjølig høstkveld 10 år tidligere, i september 1957, da lagene møttes i finalen om kretsmesterskapet i lilleputtklassen (12 år). MIF var store favoritter etter å ha beseiret SIFs lilleputter 5–1 i seriekamp 14 dager tidligere på «Gamle Gress».

Av en eller annen uforståelig grunn ble finalen i KM lagt til den minste og dårligste banen i fylket, på treningsfeltet på Marienlyst. MIF presset i sammenhengende 40 minutter, men SIF vant 1–0 – heading av Ingar Pettersen etter corner fra broder Steinar. En scoring som aldri skulle vært godkjent, fordi ballen aldri var over streken! (noe som fortsatt diskuteres den dag i dag i Mjøndalen!).

Det var denne kampen som startet «krigen» og «hatforholdet» mellom SIF og MIF, også fordi en rekke spillere på disse to lilleputtlagene senere ble svært sentrale på klubbenes A-lag på 60- og 70-tallet, så vel i fotball som i bandy.

Og – det var disse spillerne som var sentrale da begge klubbene senere erobret en rekke NM i begge disse grener (i junior- og seniorklassene) – og som igjen bidro til å løfte Buskerud-fotballen opp til å bli blant landets beste, etter MIFs nedrykk fra hovedserien tidlig på 50-tallet.

Rune vil alltid bli husket som «Rune den Store» i Mjøndalen for sin opptreden etter Godsets forsmedelige cuptap torsdag 1. juni 2017. En opptreden det står respekt av – og som bør være et eksempel til etterfølgelse.

LES OGSÅ: Sikrer ikke bortetribunen