DRAMMEN: I september ble Lars Thorsen, styremedlem og talsmann i gruppen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN), angrepet under en demonstrasjon i Moss. Nå har gruppa søkt om å få holde en politisk markering på Bragernes torg.

– Jeg pleier å bruke Koranen og en bok om sharia-lovgivning når jeg er ute på stands, delvis for å vise fram hva vi har å forholde oss til og for å diskutere med publikum. På mindre steder er det veldig nyttig å diskutere med publikum etterpå, da bruker vi islamsk lektyre for å dokumentere at vi ikke står og finner på tull, forteller talsmannen for gruppa SIAN, Lars Thorsen.

– I Moss var det et par IS-krigere som sto og var misfornøyde, og som ble sure da jeg la fra meg sharialoven på bakken. De sa de trodde det var Koranen, sier Thorsen om hendelsen i Moss for et halvt år siden.

Gruppa har søkt kommunen om å holde en tilsvarende markering i Drammen i mai. Thorsen tror ikke det samme kan skje her.

– Nei, jeg tror politiet er i stand til å håndtere det. Og så er fasilitetene bedre i Drammen. Torget er lagt opp slik at vi lettere kan skille mellom oss og motstandere, sier han.

LES OGSÅ: Her må elevene ringe hjem hvis de sier «bitch» eller «fuck you»

– Drammen godt islamisert

SIAN har hatt det talsmannen kaller for en vinterpause, før de nå går i gang igjen med markeringer over hele landet – dersom søknadene blir godkjent. Først ut er Larvik i april, før de kommer til Drammen i mai.

– Drammen er jo godt islamisert, for å si det pent, sier Thorsen om hvorfor gruppa har valgt Drammen som et av appell-stedene.

Ifølge talsmannen pleier det vanligvis å dukke opp mellom ti og 15 personer under SIANs appeller. Han tror det blir det samme i Drammen.

– Nå snakker jeg om de aktive – de som er med på selve standene med plakater og slikt. Så varierer det litt fra sted til sted hvor mange som kommer og hører på.

– Det skal ikke underslås at det ofte er flere av våre motstandere enn folk som er enig med oss som dukker opp. Men vi vet at mange flere er enig med oss enn de som møter opp. Folk vegrer seg for å komme fordi det er et stigma knyttet til det å være negativ til islam, sier Thorsen.

LES OGSÅ: – Dette er ikke et politisk besøk

– Vi er fredelige og glade i Norge

Bijan Gharahkhani, leder i Buskerud Innvandrerråd, forstår ikke hvorfor SIAN har valgt seg ut elvebyen for en av sine politiske markeringer.

– De skjønner ikke, eller kjenner ikke, Drammen. De er bare opptatt av å lage bråk.

– Jeg syns at Drammen kommune har gjort en kjempejobb i mange år, og det er ikke rart at Drammen kommune er kjent som en internasjonal by. Det er sant, fordi nå har nesten 27 prosent av befolkningen i Drammen en annen bakgrunn, og uansett hvor vi kommer fra er vi glade i Norge, sier han.

Dersom SIAN får tillatelse av kommunen til å holde den politiske markeringen, vil Gharahkhani oppfordre muslimer – og andre – til å møte opp.

– Jeg vil komme med en rose til dem dersom de demonstrerer, og jeg vil oppfordre alle muslimer til å komme med dialog og roser, og vise at vi er fredelige, sier han.

LES OGSÅ: Islam-SFO kjent siden 2002

– Sier ja til alt

Søknaden er ennå ikke avgjort fra Drammen kommunes side, men virksomhetsleder for vei, natur og idrett Sten Petter Aamodt sier Drammen kommune i utgangspunktet sier ja til alt av slike søknader.

– Så sant det ikke er fare for liv og helse, sier vi ja. Og så vidt jeg vet har vi også tidligere sagt ja til en søknad fra denne organisasjonen, sier Aamodt.

Han legger til at kommunen samarbeider med politiet om svaret på søknaden.

– Vi samarbeider med politiet i alle saker som gjelder arrangementer i sentrum, sier Aamodt.

Han sier søkerne skal få en respons fra kommunen innen de frister som gjelder, det vil normalt si 14 dager.

– Så kan det hende at vi kommer til å trenge litt mer tid.

LES OGSÅ: Å bygge bruer

– Gikk greit i fjor

Jan Dystland er leder for operativ seksjon ved Drammen politistasjon. Han har ennå ikke rukket å sette seg inn i søknaden fra SIAN, og kan derfor ikke si hvordan politiet vil stille seg til saken.

– Men de søkte om å få holde demonstrasjon i fjor også. De fikk ja, men på grunn av et annet arrangement på Bragernes ble de henvist til Strømsø. Der holdt de sin demonstrasjon, og det forløp uten noen problemer, sier Dystland.

Fakta om gruppa «Stopp islamiseringen av Norge»

  • Gruppas formål er ifølge dem selv å «motarbeide, stoppe og reversere islamiseringen av Norge.»
     
  • Mener at Islam er en trussel mot fred og frihet i Norge.
     
  • SIAN er en partiuavhengig organisasjon.
     
  • SIAN sier de tar avstand fra rasisme, og at de heller ikke er mot muslimer som mennesker.
     
  • Styret i SIAN ledes av Stig Andersen


 

Kilde: sian.no

 

Fakta om Buskerud innvandrerråd

  • BIR er en paraplyorganisasjon for over 30 organisasjoner med cirka 4000 medlemmer i Buskerud.
  • Opprettet i 1998. Formålet er å arbeide for likestilling mellom minoriteter og resten av samfunnet, uavhengig av kjønn, rase, religion, seksuell legning eller politisk overbevisning.
  • Er partipolitisk uavhengig og livssynsnøytralt
  • Jobber blant annet med å fremme kontakt, forståelse og intergrering mellom etnisk minoritetsgrupper og nordmenn på nasjonalt og lokalt plan.