Til hovedinnhold

Yrkesgrupper i Fagforbundet setter politisk dagsorden

Leder for Yrkesseksjon kontor og administrasjon, Trond Finstad, fronter sammen med styret den faglige styrken yrkesgruppene i seksjonen har. Her sammen med Ella-Britt Strand, Bodil Gjerde, Dubravco Bikic, Mette Asmyhr og Janne K. Wik.

Leder for Yrkesseksjon kontor og administrasjon, Trond Finstad, fronter sammen med styret den faglige styrken yrkesgruppene i seksjonen har. Her sammen med Ella-Britt Strand, Bodil Gjerde, Dubravco Bikic, Mette Asmyhr og Janne K. Wik. (Foto: Birgit Dannenberg / Fagforbundet)

Fagforbundet fikk stor medieoppmerksomhet rundt sin årlige konferanse om svart økonomi og arbeidslivskriminalitet. En av grunnene var at James Bloodworth, forfatteren som har gått undercover i den nye underklassen, kom og presenterte boka si «Innleid og underbetalt».

07.02.2019 av Randi Tevik
Sist oppdatert: 19.02.2019

Bloodworth er journalist og forfatter, og ville finne ut av hvordan livet er på nulltimers-kontrakt i Storbritannia. Han jobbet blant annet som hjemmehjelp, på lageret til Amazon og som Uber-sjåfør. Som hjemmehjelp skulle han gjøre unna hvert besøk på maks 15 minutter for 70 kroner timen.

I boka kommer det fram at 903.000 arbeidere jobber på nulltimers-kontrakter i Storbritannia. Bare fra 2015 til 2016 økte tallet med 21 prosent. Innen pleie og omsorg for voksne er i dag en av fire stillinger nulltimers-kontrakter.

Bloodworth avslører også hverdagen til ansatte ved Amazon-lagre i Nord-England. Nesten alle kollegene hans hadde midlertidige nulltimers-kontrakter, og fagbevegelse var et fremmedord. I USA er andelen fagorganiserte den laveste på over 100 år, samme utviklingen ser vi i Europa.

Innleid og underbetalt er det nye arbeidslivet

– Bloodworth beskriver et brutalt, uorganisert arbeidsliv, som vi kanskje tenker bare finnes i andre land, sier Finstad, men viser til den pågående rettsaken mot Aleris som et bevis på at vi står overfor de samme kreftene her.

Finstad er stolt og glad for at rådgiverne i yrkesseksjonen klarte å få en internasjonal innleder som er så engasjert og aktuell som James Bloodworth.

– Det gjorde at svart økonomi og arbeidslivskriminalitet virkelig kom på dagsorden, sier en fornøyd Trond Finstad.

Styrk kontrolletatene!

I Oslo tinghus pågår en av de viktigste rettsaken for norsk arbeidsliv. Utfallet av Aleris-saken vil få store konsekvenser.

– Rettsaken handler om vi skal basere oss på et samfunn med løsarbeidere, eller om vi skal ha et velfungerende arbeidsmarked med folk i faste jobber, med trygghet for inntekt og vern mot utnyttelse, sa forbundsleder i Fagforbundet, Mette Nord, i sitt innlegg på konferansen.

Rettsaken viser at det uregulerte arbeidslivet har inntatt velferdsstaten; private konsern tjener millioner på oppdrag for det offentlige med sosial dumping som forretningsmodell.

– Vi må ha en sterkere regulering av arbeidslivet, kontrolletatene må samarbeide bedre og de må styrkes, sa Mette Nord, og fikk støtte både fra arbeidsminister Anniken Hauglie, Aps stortingsrepresentant, Arild Grande og riksadvokat Tor-Aksel Busch.

Ros til yrkesseksjonen

– Konferansen om svart økonomi fyller et behov for yrkesfaglig innsats. Ved å bruke kompetansen de ansatte i kommuner og andre virksomheter har til å belyse uønska sider ved samfunnsutviklinga, får vi til gode faglige tilbud, sier Trond Finstad, og roser administrasjonen.

Finstad har selv bakgrunn fra Oslo kemnerkontor, og kan ikke understreke nok hvor viktig kontrollørene er for å avdekke og reduserer det enorme omfanget av den svarte økonomien.

– Det sier jo mye når Dagsavisen skriver at kontrollørene ved Oslo kemnerkontor i løpet av fem år har avdekket lønnsjuks for over 1,5 milliarder kroner. Det er all grunn til å være å være stolt av medlemmer som vi har som virkelig er lønnsomme ansatte, sier Finstad.

 

 

 

 

 

;
Hei, jeg heter Frøya. Hva kan jeg hjelpe med?