Tirsdag samlet helse- og omsorgskomiteen på Stortinget seg om sykehuset i Narvik i sin nye innstilling til nasjonal helse- og sykehusplan, og går sammen inn for å styrke og videreutvikle den helsefaglige kompetansen og akuttberedskapen ved UNN Narvik. I innstillingen står det blant annet: «Komiteen peker på betydningen av at det er vedtatt at UNN Narvik skal ha et døgnbasert traumeteam, og legger til grunn i en samlet merknad at dette teamet skal kunne håndtere selektive kirurgiske inngrep, når dette er nødvendig og til pasientens beste.»

Tidligere har ting hengt mer i luften om UNN Narvik, sier Geir-Ketil Hanssen til Fremover, som helt riktig er fornøyd med at vi nå har fått en betydelig avklaring for sykehuset. Alt vi håpet på er kanskje ikke med, men vi har i det minste fått en større trygghet. Det er ikke lenge siden Bent Høie (H) hadde Narvik på sin dødsliste. Helse- og omsorgsministeren mente sykehuset i Narvik hadde et for lavt pasientgrunnlag til å kunne ha døgnbemannet akuttkirurgi. Da nasjonal helse- og sykehusplan ble presentert i Harstad høsten 2015, sa helse- og omsorgskomiteens leder Kari Kjønaas Kjos: «Vi ser at det blir trøblete å opprettholde driften ved noen av de minste sykehusene. Dette gjelder Narvik, Lofoten, Volda, Stord og Flekkefjord.»

Veien fra dette har vært lang og tung. Ikke minst fordi den gikk via prosjektgruppen som utredet fremtidens Narvik sykehus der mistanken om bestillingsverk ovenfra var stor som følge av en rotete prosess fram til mål. Det er blitt jobbet imponerende bra både politisk, i aksjonskomiteen og Sykehusalliansen, og ikke minst har de ansatte selv hatt høye og tydelige røster underveis i hele denne saken. Under høringen på UiT i Narvik, som UNN selv inviterte til før sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen skulle forfatte sin innstilling til UNN-styret, tok blant andre anestesilege Jon Harr ordet og kom med krass kritikk mot sine egne ledere.

Nå kan vi glede oss over resultatet. Merknaden fra helse- og omsorgskomiteen samler seg rundt at Narvik skal ha et døgnbasert traumeteam, og kunne håndtere kirurgiske inngrep når det er nødvendig. Og at vi skal ha stedlig ledelse og at sykehuset skal få styrket den helsefaglige kompetansen. Det var ikke gitt at vi skulle komme dit, ifølge Arbeiderpartiets Tove Karoline Knutsen. Hun sier rett ut overfor Fremover at dette har det vært hardt å få til. Og med legger til at hun hadde sett langt lysere på fremtiden nå dersom hun var narviking. Det gjør vi også. Helt klart. Innstillingen til nasjonal helse- og sykehusplan skal vedtas 15. mai, med en styrking og kompetanseutvikling for UNN Narvik i bunn.

Men etter 30 års kamp for sykehuset i Narvik, er det også helt naturlig at enkelte miljøer på og rundt sykehuset er avventende til hva sykehusplanen har å si for Narvik.

Helse Nord og UNN har nå et ansvar for å roe situasjonen en gang for alle, og vise gjennom ord og handling at de vil sykehuset i Narvik vel. Vi trenger trygghet og å høre fra UNN-direktør Tor Ingebrigtsen selv at han faktisk ønsker å utvikle og styrke UNN Narvik.