Å gå en tur på museet er en god Vinterfestuke-tradisjon for mange. Skolene legger alltid inn et besøk, men også mange godt voksne kommer.

 

Godt salg for brukskunstnerne

- Utfordringen er å få besøk fra folk som er på jobb i de timene museet holder åpent. Vi savner dem litt, forteller Linda Jensen fra Bodø som har salgsutstilling med keramikk.

- Vi får håpe de benytter anledningen til helgen.

Hun deler lokale med Heidi Andersen som stiller ut- og selger sine flotte efjordsmykker i sølv og smykkesteiner. I rommet ved siden av demonstrerer Astrid Isachsen hva hun kan skape med sin lappeteknikk. Isachsen selger løpere, skjerf og brikker – i tillegg til noe hun kaller mug rugs, fargerike brikker til å ha under kaffekoppen og brødskiva med brunost.

- Det er stor interesse for dem, forteller brukskunstneren.

 

Minner fra gamle Malmen

For de minste kan det bli litt kjedelig å være lenge på museum, så i år har Rune Moan laget ferdig et sett tegninger med rallarmotiver som ungene kan fargelegge.

I samme etasje henger også Egil Dombens utstilling «Reklame og design», som består av skisser, bilder, menyer og annet som byens første profesjonelle i sin laget. Et morsomt gjensyn med prislisten for Malmen restaurant for «lenge» siden, kommenterte Narvik-mannen Ketil Schjødt.

 

Bilder til ettertanke

Årets VU-kunstner er svenske Susanna Sivonen, og er av det fargeglade slaget. Hennes utstilling i museets første etasje gir all grunn til å bli litt lysere til sinns.

Det gjør forsåvidt også fotografen Harald  Harnangs 12 Narvik-bilder. Harnang er en velkjent fotograf, og er alltid på farten med kameraet sitt. Men her har han tatt seg tid til å velge ut motiver med tanke på å ta vare på øyeblikkene; en visekveld på Trældal samfunnshus, et 1. mai-tog, en sommerdag ved Pumpvannet. Eller Framneslia flyplass, historie om kort tid.

- Det er det dette handler om, forteller Harald Harnang.

- Dagen i dag er historie i morgen. Jeg synes at det er viktig at vi tar vare på historien, på bildene; og ikke lar dem ende opp i en harddisk som ligger og støver ned på loftet. Jeg har stor respekt for alle de som opp gjennom tiden har slept rundt på tunge kamera for å dokumentere det som skjedde, eller steder de har vært. I dag tas det tusenvis av bilder, men mange av dem lever ikke lenger enn noen få sekunder. Min utstilling er ment å være det motsatte. I lang tid har jeg gitt museet en disk med kopier av bildene mine. Så vet jeg i hvert fall at de blir tatt vare på her, sier Harald Harnang.

 

Skoletime på 60-tallet

Besøker du museet den siste lørdagen eller søndagen i Vinterfestuka, så kan du også få oppleve en barneskoletime på 1960-tallet slik «Narvik-damene» Wigdis Strømsnes, Vera Steine, Rita Johansen, Arna Flønes og Britt Laila Mikalsen husker den – med humorens briller på.

 

I tillegg til de nevnte utstillingene, har museet selvsagt også sine faste utstillinger og filmer. Og som et like fast innslag i Vinterfestuka; nystekte vafler servert av medlemmer i Personskadeforbundet i Ofoten. Nok en god grunn til å besøke museet.