KRISTIANSAND: Spilleglede, sosialt og mye moro, lover styreleder Magne Skog i Randesund skolemusikk som står som arrangør for Sørlandets Musikkfestival 2018 denne helga. Det er 18. gang Randesund skolemusikk arrangerer korpsfestival.

Korpsfestivalen, som arrangeres annethvert år, nådde i 2016 «all time high» med rundt 50 korps som utgjorde nesten 2000 deltakere. Fullt så mange kommer det ikke i år siden arrangementet kolliderer med Landsfestivalen i Bergen i regi av Norges Musikkorps Forbund i anledning Musikkorpsenes år 2018. Men 900 musikanter fra 22 skolekorps vil likevel klare å gi lyd fra seg i Kristiansand.

Dyreparken som trekkplaster

– Festivalen er knyttet opp til Dyreparken og de mulighetene det gir. Men nytt av året er at paraden er flyttet til byen lørdag formiddag, forteller styreleder Skog, glad for at det er et eget festivalstyre som tar hånd om alle detaljene.

Der sitter Sofie Elise Ringen ved roret. Den tidligere dirigenten i Randesund skolemusikk, svinger fortsatt taktstaven i Møvig og Sjøstrand skolemusikk, samtidig som hun skal arrangere Sørlandets største korpsfestival.

GENERALEN: Sofie Elise Ringen er sjef for Sørlandets Musikkfestival 2018. Foto: Privat

– Det er en veldig bra gjeng. Alle har tatt ansvar for sine oppgaver og vi har et fint samarbeid, kan festivalgeneral Ringen berette. At lørdagens parade er flyttet til byen tror hun vil bli en forbedring.

SKIP O’HOI: Det var mange musikalske sjørøvere og pirater i korpsfestivalen i Dyreparken for to år siden. Kanskje dukker det opp noen i år også. Foto: Inger M. Witteveen

– Marsjruta i parken ble for kort og det ga for lite muligheter til å spille på grunn dyrene og lydlekkasje, sier Ringen om paraden som nå er flyttet til Tresse klokken 10.30, med to paraderuter opp til samling på Torvet og avspilling av fellesnummer klokken 11.30. Resten av programmet vil foregå i Dyreparken med showkonkurranse lørdag ettermiddag og konserter søndag.

At det er positivt å arrangere festival, er hun ikke i tvil om.

KORPSMØNSTRING: Da Sørlandets Musikkfestival ble arrangert for to år siden deltok rundt 50 korps. Ett av disse var Krokstad og Solberg Skolekorps fra Nedre Eiker i Buskerud som stilte mannsterke, hadde med egen tamburmajor og imponerte med drill. Foto: Inger M. Witteveen

– Det er viktig å møte andre korps. Samtidig er det driftsgrunnlaget for hele korpset, og arrangementet er samlende for foreldregruppa.

Mange festivalveteraner

Randesund skolemusikk har rundt 65 musikanter fordelt på aspirant- og juniorkorps for de yngste og hovedkorps for de mer erfarne. For noen er det første gang de deltar på egen festival, mens andre har vært med flere ganger.

DYP KONSENTRASJON: Marsjering hører med, men i år er paraden flyttet fra Dyreparken til sentrum av Kristiansand. Her fra korpsfestivalen i 2016. Foto: Inger M. Witteveen

– Det har vært veldig gøy og veldig greit at det er i Dyreparken. Der kan vi møte både venner og andre korps, sier Bendik Olai Nordstrand Berg (16) som spiller bassklarinett i hovedkorpset og har vært med to ganger før. Sidemannen Torstein Løvbrøtte (16) på tuba er enig.

FESTIVALVETERANER: Stas med egen festival, synes denne gjengen i hovedkorpset. Foran fra venstre: Bendik Olai Nordstrand Berg (16) på bassklarinett og Torstein Løvbrøtte (16) på tuba. Bak fra venstre: Maria Hauge Alsaker (15) på trombone og Kristine Stallemo (17) på tenorsaxofon. Foto: Karl Henriksen

– Jeg gleder meg veldig, stråler Kristine Stallemo (17) på tenorsaxofon. Hun har vært med på fire festivaler på hjemmebane. Det samme har Maria Hauge Alsaker (15) på trombone.

TRAVLE MUSIKANTER: De grønnkledde musikantene i Randesund skolemusikk har et tett program på nasjonaldagen. De spiller på flere skoler i bydelen og i skoletoget i byen. Her fra årets 17. mai ved Kringsjå skole som også har eget skoletog. Foto: Inger M. Witteveen

– Vi får være med å bestemme mer det som skjer og det er stas å være i det korpset som arrangerer, sier sistnevnte.

Rekruttering

Men for noen skolemusikanter er karrieren ved veis ende. For Magnus Jørgenvåg blir dette hans femte og siste Sørlandets Musikkfestival. Reglene er klare: Du kan være skolemusikant frem til du går ut av videregående. Jørgenvåg som nå er ferdig ved IB-linjen ved KKG, synes det blir rart å legge vekk den grønne uniformen etter ti år.

TIDLIGPENSJONIST: Ingen bønn i skolemusikken, Magnus Jørgenvåg (18) på trompet må gå etter videregående. Tirsdag 19. juni var hans siste korpsøvelse i Randesund. Foto: Karl Henriksen

– Det blir spesielt å ikke skulle spille i korpset mer. Jeg kommer nok til å savne det, sukker 18-åringen, men som ikke har tenkt å legge trompeten på hylla. Nå vil han satse på å bli med i et studentorkester.

Samspill og spilleglede, og ikke minst sosialt. Her fra Sørlandets Musikkfestival 2016. Foto: Inger M. Witteveen

Selv om det er trist når noen slutter, kan Randesund skolemusikks styreleder gni seg i hendene og le hele veien til høstens første korpsøvelse. Hele 30 nye rekrutter har nemlig skrevet seg på liste. Men først er det duket for korpsfestival.